Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Strojvedoucí si za jízdy odskočil na záchod: Vlak řídil průvodčí bez oprávnění!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Foto Blesk - Jaroslav Šimáček)
Autor: ČTK - 
23. května 2021
06:30

Možný postih hrozí strojvedoucímu japonského rychlostního vlaku, který si musel za jízdy odskočit na toaletu, a tak řízení soupravy, jež jela rychlostí 150 kilometrů v hodině, svěřil nezkušenému průvodčímu. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Vlak Hikari 633 vezl 160 cestujících, když na 36letého strojvedoucího přišly střevní potíže a musel se naléhavě uchýlit na toaletu. Proto do své kabiny zavolal průvodčího, který neměl oprávnění řídit vlak, a nechal ho samotného několik minut. Incident jízdu vlaku nijak nenarušil, ale železniční společnost ho nahlásila úřadům a omluvila se za něj.

Pravidla železniční společnosti nařizují, že pokud se strojvedoucí necítí dobře, musí kontaktovat řídící středisko dopravy. Zároveň má povoleno předat řízení průvodčímu, ale jen v případě, že ten má licenci strojvedoucího. Oběma mužům nyní hrozí disciplinární řízení.

Na japonských železnicích, které jsou proslulé svou výkonností, platí přísná bezpečnostní pravidla a nehody jsou vzácné. Poslední velké železniční neštěstí se stalo v roce 2005, kdy v západojaponském městě Amagasaki vykolejil vlak. Zahynulo 107 lidí.

ivalen ( 23. května 2021 11:04 )

Když ve stanici nelze ...

krtek. ( 23. května 2021 10:42 )

to je jak tady, vláda si odskočí na záchod a stát řídí průvodčí ze slovenska . nebo se alespon tváří že ho řídí ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání