Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš nejspíš vytáhne do boje o střední Čechy. Podle Čapího hnízda, rýpl si Skopeček

Aktualizováno -
22. května 2021
16:55
Autor: ČTK - 
22. května 2021
16:21

ANO ve středních Čechách by měl vést do sněmovních voleb předseda hnutí a premiér Andrej Babiš. Rozhodl o tom dnes sněm krajské organizace ANO v Lysé nad Labem, který zároveň zvolil novou krajskou předsedkyní středočeskou a nymburskou zastupitelku Adrienu Gabrielovou. Babiš považuje nominaci na post středočeského lídra za logickou, protože v kraji kandidoval i v letech 2013 a 2017, uvedl dnes na dotaz ČTK. Rozhodne ale podle něj celostátní výbor hnutí. V médiích se jednu dobu spekulovalo o tom, že by mohl kandidovat v Ústeckém kraji.

„Byla schválena kandidátka, ale celostátní výbor do toho může ještě zasáhnout,“ upozornila zastupitelka Adriana Gabrielová. Zda bude Babiš skutečně lídrem ve středních Čechách, nebo dá přednost Ústeckému kraji, tak podle nové předsedkyně není stále jasné. „Ani my, členové, to nevíme,“ uvedla Gabrielová. Dodala, že slyšela o obou variantách. Babiš se dnešního krajského sněmu nezúčastnil.

ČTK posléze premiér poskytl vyjádření, v němž uvedl, že návrh vést středočeskou kandidátku považuje za logický. „Ve středních Čechách jsem kandidoval 2013 i 2017, takže je to logický návrh,“ uvedl. Dodal, že rozhoduje celostátní výbor hnutí.

Pokud by předseda hnutí Babiš vedl ANO do voleb z pozice lídra středočeské kandidátky, utkal by se například s lídrem ODS Janem Skopečkem, který povede koaliční kandidátku Spolu, nebo předsedou STAN Vítem Rakušanem, jenž bude v kraji volební jedničkou STAN a Pirátů. V Ústeckém kraji by soupeřil o přízeň voličů s šéfem Pirátů Ivanem Bartošem.

Gabrielová nahradila v čele krajské organizace ANO bývalou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou, která už dříve avizovala, že na sněmu nebude obhajovat funkci. Téměř po osmi letech podle ní nastal čas na změnu. Nadále je oblastní předsedkyní v Benešově a celostátní místopředsedkyní ANO. Kromě toho působí i jako krajská a benešovská zastupitelka.

Pokorné Jermanové se v loňských krajských volbách nepodařilo obhájit hejtmanské křeslo. Krajskou vládu ANO a ČSSD podporovanou komunisty vystřídala koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců a hejtmankou se stala Petra Pecková (STAN). Pokorná Jermanová krátce po volbách oznámila, že bude na mateřské dovolené se svou dcerou a kromě působení v krajské opozici chce dál pracovat pro hnutí.

 

Skopeček: Vybírá si podle Čapího hnízda

Lídři stran ve středních Čechách věří, že premiér a šéf ANO  v podzimních sněmovních volbách v jejich kraji neuspěje. Podle šéfa STAN Víta Rakušana by prohrál, i kdyby kandidoval v Ústeckém kraji.

Lídr ODS Jan Skopeček ČTK řekl, že udělá vše pro to, aby jím vedená kandidátka Spolu uspěla a byla umožněna změna vlády a premiéra.

„Oceňuji, že si Andrej Babiš vybírá kandidaturu podle regionu, kde má Čapí hnízdo. Určitě na to zkusí dostat další dotace,“ uvedl v nadsázce Skopeček. Připomněl tak premiérovu kauzu kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo na Benešovsku.

„Pro naši koalici se nic nemění, naši kampaň jedeme beze změn dál. Andrej Babiš ve Středočeském kraji prohraje. Prohrál by i s Ivanem Bartošem v Ústeckém kraji. Toho střetu se nebojím, je to výzva,“ uvedl Rakušan, který ve středních Čechách povede společnou kandidátku STAN a Pirátů. Lídr komunistů Stanislav Grospič v reakci pouze připomněl, že Babiš v regionu kandidoval již v minulých volbách.

Video  Džihád proti Babišovi? Premiéra rozlítil dotaz na dotace: Účelový audit, udání a manipulace  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

luder ( 23. května 2021 09:33 )

Doufám, že lidé nebudou tak hloupí
a občas kouknou do volebních programů. Už teď prosáklo, co třeba oPijáti chtějí zdanit - neskutečné uvažovat třeba o zdanění celoživotních úspor, jestliže si každý uvědomí, že si spořil ze svých už jednou zdaněných peněz. Totéž se týká zdanění nemovitostí 1% ročně, byť zase jde o úspory na stavbu či pořízení nebo o pořádně zatíženou hypotéku, která se splácí opět zdaněnými penězi! Jsou to prevíti a to ještě pořádně nevystrčili rohy, jen tím předvádějí, čím chtějí látat vysoký covidový dluh, aby mohli následně rozdávat migrantům a předvádět, jak to zvládají! Ostudné myšlení zatím holých řití v kombinaci s absencí zdravého rozumu! Novodobí komouši na obzoru???Už chybí jen přeměřování každé cimry v bytě/ domě, aby bylo kam ty nezvané strčit!

krtek. ( 22. května 2021 19:55 )

Jermanová ? ona ještě nesedí ? soudruzi někde udělali chybu

bullshit ( 22. května 2021 19:20 )

Hodí to na hlavu jako Janoušek. Prachy na vhodné posudky má z EU

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa