„Dali jsme do nich informace o stavbě repliky. Rozsudky a zprávu o mladících, kteří kostel podpálili, aby se v budoucnu vědělo, co se stalo, přesto, že jsme jim odpustili. Dále mince a noviny,“ říká farář Kazimierz Plachta.

Nechyběla ani kopie 2,5 stránkového dokumentu, který se našel po požáru v původní báni. „Obsahuje zprávu, kolik při stavbě svatostánku v 16. století zde žilo obyvatel, jaké byly mezilidské vztahy a podobně,“ dodá farář.

Vysvětí ho v červnu

Dělníci se vyvezli s křížem i bání nahoru v kleci a pevně je na špici svatostánku upevnili. Kostelík se slavnostně vysvětí 6. června v 10 hodin. Do té doby se ještě vybaví lavicemi. Teprve po vysvěcení plánuje farář pověsit zvony.

Video
Video se připravuje ...

Na kostelíku v Třinci-Gutech už ční nový kříž, který byl vsazen do báně s poselstvím pro příští generace. Vyhořel v roce 2017 po útoku žhářů Jana Gartnerová

Ač někteří usilovali o kompletní vyzdobení kostela, Plachta je brzdí. „I když byl postavený před 450 lety, první malba se v něm objevila až po sto letech, obrazy po dvě stě. Nechci tam vše nacpat hned, jen nutné minimum,“ líčí farář.

Podle něj by měl zůstat prostor pro budoucí generace, aby interiér s pomocí svých umělců dotvářely a zvelebovaly. „Mohou mít už úplně jiný vkus,“ zmíní Plachta.

Motiv stále nejasný

Kostel žháři zničili v srpnu 2017. Škoda přesáhla 20 milionů korun, ta historická, je nevyčíslitelná. Třem žhářům (tehdy 17 a 18, 18) Krajský soud v Ostravě napařil tresty tři a půl roku, 8 a 9 let. Nejvyšší trest dostal hoch, který útok naplánoval. Nejnižší dostal tehdy mladistvý, jenž budovu na jeho popud zapálil. Třetí, který dvojici ke kostelu vezl, odpykává osm let. Vrchní soud tresty triu potvrdil.

Motiv zůstává dodnes záhadou, nejčastěji se spekulovalo o tom, že jeden z kluků, který trpí nevyléčitelnou nemocí, se chtěl pomstít bohu.

Fotogalerie
42 fotografií