Podle zakladatelky festivalu Yvony Kreuzmannové rozhodně nebylo jednoduché reagovat na situaci, která v Česku nastala. Pořadatelé mají za sebou jednání s politiky i epidemiology, aby se nastavily jasné podmínky pro fungování kultury. Jedním z hlavních lákadel je představení italské choreografky Silvie Gribaudi Graces. Inspirací pro představení je sousoší Tři Grácie, které má odrážet atributy tří dcer řeckých bohů. V tomto případě ale v podání tří mužských tanečníků, na pódiu s nimi vystoupí i sama autorka. „Myslím, že to je přesně to, co v této době potřebuje – ironii, inteligentní humor a nadhled,“ říká Kreuzmannová.

Jednou z velkých událostí je podle ní také hostování řeckého choreografa Dimitrise Papaioannoua, o kterého festival usiloval poslední čtyři roky. Jeho představení Transverse orientation slibuje silný vizuální zážitek a bude hrát ve spolupráci s Laternou magikou Národního divadla. Dílo si má za cíl klást otázky o směřování lidské civilizace zamýšlet se nad podstatou člověka. I tady lze najít motiv z antické mytologie, bájného minotaura.

V druhé zářijové fázi festivalu proběhne další z událostí této sezóny a to jediné představení A Quiet Evening of Dance od britského choreografa Williama Forsytha. Markéta Perroud, která se podílí na uměleckém vedení festivalu, to označila za koncert tanečního umění. „Je to oslava baletní techniky,“ poznamenala. Přestože vychází z klasického baletu, objevují se tu i třeba prvky hip hopu.

Inspirace hmyzem

Festival nabízí i další zahraniční představení, například taneční duet Harleking italských umělců, který se inspiruje klasickou commedia dell’arte. Smysl pro humor podle organizátorů propojí projekt Insectum, kde se spojila Silvie Gribaudi s českou s českou tanečnicí a choreografkou Terezou Ondrovou. „Zaujal je hmyz, který je tak malý, že máme tendenci ho přehlížet a neuvědomovat si jeho důležitost,“ Markéta Perroud. Jedná se o umělecký manifest, který má upozornit na problematiku životního prostředí.

Zapojte se do tvorby

Festival také nabídne možnost zapojit se samotným divákům. U představení, která se musela odložit na příští rok, chce dát festival možnost divákům nahlídnout do procesu jejich tvorby. Jedním z nich je projekt Prima Viktora Černického, který ve svých dílech zapojuje i diváky a festival nabídne i možnost zúčastnit se kreativního workshopu.  „Nabízí těm, kteří mají rádi pohyb a pro něž tanec není profesí, možnost zúčastnit se třídenního ateliéru a stát se součástí tvůrčího procesu,“ řekla Markéta Perroud.

Roztančí se Žižkov

V rámci festivalu také proběhne venkovní akce s názvem Žižkov v pohybu. „Je to trochu paradox doby, protože hygienická pravidla nám neumožňují stojícího diváka, zatím jenom sedícího,“ poznamenala Kreuzmannová. Jedná se o výzvu umělcům, kteří mají za cíl odhalovat krásy Dolního Žižkova. V umělecká díla by měli proměnit například schody, vitríny obchodů nebo vrch Vítkov. Během projektu se setkají čtyři tvůrčí kolektivy a propojí nejmladší české umělce se zkušenými kolegy. „Jsme velmi zvědaví, co z toho vyplyne,“ dodala zakladatelka festivalu.  

Festival začne 2. června a hrát se bude hlavně v Divadle Ponec na Žižkově, některá představení budou v Hudebním divadle Karlín nebo na Nové scéně Národního divadla. Vydá se také do dalších měst a regionů. „Ačkoliv podmínky jsou velice složité, tak program je nabitý a všichni se modlíme, aby se nám ho podařilo realizovat a aby se nezhoršila hygienická situace,“ dodala Yvona Kreuzmannová.

Fotogalerie
12 fotografií