Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vládní otočka: Babiš nabídl Smejkalově „odkopnuté“ skupině nové místo. Neuspěl

Aktualizováno -
19. května 2021
13:01
Autor: Kateřina Baranová, sova, ČTK - 
19. května 2021
12:20

Pomáhali v boji s covidem, vládě dávali doporučení. Pak se zdálo, že končí, ale nakonec je vše jinak. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (62, za ANO) sice včera narychlo ukončil spolupráci se skupinou expertů epidemiologa Petra Smejkala (48), předseda vlády Andrej Babiš (ANO) ale nabídl MeSES, aby spolupracovala přímo s Radou vlády pro zdravotní rizika, jíž předsedá. To ale experti jednomyslně odmítli. Ještě předtím se ale skupina domluvila na spolupráci s kraji, informoval jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Epidemie v Česku slábne a premiér Andrej Babiš (66, ANO) si myslí, že jsme ji bez ohledu na 30 tisíc obětí zvládli. Názor expertů se ale liší. Hlavní epidemiolog institutu IKEM Petr Smejkal, který vedl Mezioborovou skupinu pro epidemické situace (MeSES), v pondělí tvrdil opak.

„Průběh první vlny loni na jaře považuji za uspokojivý, ale trvám na tom, že kritickou část jsme fakt nezvládli,“ řekl pro Novinky.cz.

Konec po telefonátu

Uplynul pouhý den a skupina byla po telefonátu Arenbergerova náměstka Havrdy zrušena! „Je to pro nás neočekávané. Důvody neznáme,“ řekl Blesku ještě včera odpoledne Smejkal.

MeSES vznikla za Blatného

Že za koncem stojí nesouhlas s Babišem, ministerstvo večer popřelo. Důvodem je zásadní změna epidemické situace a zrychlující se očkování. „Chtěl bych poděkovat všem z MeSES za pomoc,“ vzkázal Arenberger.

MeSES vznikla v polovině března za ministra Jana Blatného (51, za ANO). Jeho nástupce Arenberger při svém nástupu tvrdil, že právě hlasy odborníků se chce řídit. Kromě epidemiologů zahrnovala experty na ekonomii, sociologii či právo.

Kritika se objevovala

Činnost MeSES se nelíbila skupině 12 lékařů, mezi nimiž je např. rektor UK Tomáš Zima nebo kardiochirurg Jan Pirk. V řízení epidemie má podle nich hrát hlavní roli ministr zdravotnictví, hlavní hygienik, případně hlavní epidemiolog za podpory Státního zdravotního ústavu.

„Nebyli jsme naivní, když jsme nastupovali na toto pole. Měli jsme všichni nějakou zkušenost. Šli jsme do toho proto, že jsme doufali, že to bude poslední šance, že někdo někoho vyslyší a vše se bude ubírat správným směrem,“ řekla v úterý Blesk Zprávám viroložka a členka MeSES Ruth Tachezy.

Babiš otočil, Smejkalův tým chce nadále

Ve středu dopoledne napsal Babiš na twitter: „Chci říct, že si velice vážím odbornosti a nasazení členů MeSESu. Pomohli naší zemi. A i když je teď situace výrazně lepší, nesmíme ani následující týdny a měsíce nic podcenit. Rád bych s nimi dál spolupracoval, a proto jsem už včera oslovil pány Smejkala a Hela a nabídnul jim, aby skupina radila přímo Radě vlády pro zdravotní rizika, kde mají už teď svého zástupce.“ Smejkal se na Babišovo přání stal členem této rady v únoru.

Babiš ale se svojí nabídkou narazil, experti ji jednomyslně odmítli. „V žádném případě, to jsme všichni odmítli,“ řekla serveru iDNES.cz viroložka a neformální místopředsedkyně skupiny Ruth Tachezy.

Babiš tvrdí, že o náhlém ukončení spolupráce ze strany ministerstva zdravotnictví předem nevěděl. Deníku.cz řekl, že i on se o ní dozvěděl až v úterý. „Dověděl jsem se to od paní náměstkyně (ministra zdravotnictví Martiny) Vašákové dnes odpoledne, nebyl jsem o tom dopředu informován,“ uvedl premiér.

Ještě před vládní otočkou ale hodily „laso“ expertům kraje. Asociace se s nimi domluvila na spolupráci už v úterý večer. „Vážím si jejich odbornosti a práce. Pokud na MZ mají pocit, že konzultaci téhle party už nepotřebují, tak hejtmani ji určitě rádi využijí. Díky,“ napsal na twitter šéf asociace a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Navzdory ukončení spolupráce s ministerstvem se členové skupiny, kterými jsou odborníci na zdravotnictví a epidemiologii, ale také přírodovědci zaměřující se na viry, právník nebo sociolog, rozhodli ještě v úterý dál v činnosti pokračovat. Do poloviny června chtějí vydat střednědobý výhled vývoje epidemie koronaviru. Pracovat budou také na návrhu ochrany společnosti před podobnými rozsáhlými zdravotními riziky v budoucnosti.

Video  Epidemiolog Smejkal o Velikonocích v Česku, vzkazu pro chataře i novém postu  - Blesk
Video se připravuje ...

mord ( 20. května 2021 11:24 )

Sudruhu mas to marné tvůj oligarcha to projede i kdyby ti z toho praskla cévka. Všichni agenti kolem něj lžou a krádnu co to jde. Už to ani neskrývají. Tak cest

pitomik007 ( 20. května 2021 06:53 )

BEST IN KOVID - verze 2021, tentokráte bez chvástáni 😹

zdenekksevratiI ( 20. května 2021 06:47 )

Ani ne tak úspěšná, jako posedlá mocí a keriérou. S Burešem má něco společného.

zdenekksevratiI ( 20. května 2021 06:46 )

Na druhou stranu, někdo musí být vždycky první

zdenekksevratiI ( 20. května 2021 06:45 )

Ty blbe stemiku, zahrádky jsou prázdné, protože je zima jako v Rusku a chlastáme dál uvnitř hospod, jako před tím. Jen chodíme zadním vchodem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa