Princ Harry by si měl možná začít dávat pozor na jazyk i v Americe. V současné době si postavil „kariéru“ na fňukání v amerických interview, díky čemuž s ním většina Američanů sympatizuje. A v jeho manželce Meghan Markleové (39), bývalé (nepříliš známé, ruku na srdce) herečce, vidí málem oběť „Black Lives Matter“, kterou v rasistickém královském paláci skoro svou neomaleností přivedli k sebevraždě. A to i přesto, že do USA údajně Harry s Meghan prchli, aby unikli publicitě a měli soukromí. Místo toho dělají jeden rozhovor za druhým a očerňují své příbuzné ve Velké Británii.

Jenže i v zemi svobody jsou témata, na která by si rusovlasý vévoda ze Sussexu měl dávat pozor. Například není moudré kritizovat první dodatek jejich ústavy. Natož ho označovat za „ulítlý“!

Právě to totiž udělal během svého upřímného rozhovoru s hercem Daxem Shepardem (46), který jej pozval do svého podcastu nazvaného Armchair Expert. Nejen že si tam stěžoval na to, že přišel na svět s obrovskými privilegii, ale všechna ztratil svým odchodem ode dvora (za což se na jeho hlavu po právu snesla ostrá kritika), a svůj život v Buckinghamském paláci přirovnával k ZOO a filmu Truman Show, ale také se navezl do prvního dodatku ústavy, který primárně chrání svobodu projevu v USA.

„Mám toho tolik, co bych chtěl říct o prvním dodatku, jak jsem ho tak nějak pochopil… Je to ulítlé,“ prohlásil syn prince Charlese (72), následníka britského trůnu, a tragicky zesnulé princezny Diany (†36), k níž s gustem přirovnává svou paní. I ona je totiž prý pod stejným tlakem jako jeho maminka…

VIDEO: Princ Harry: Rebel z královské rodiny slaví narozeniny!

Video
Video se připravuje ...

Princ Harry: Rebel z královské rodiny slaví narozeniny! Mall.tv

Byli to právě paparazzi, kteří připravili Lady Di, byť neúmyslně, o život. A to je možná důvod, proč dnes její syn nesouhlasí se svobodou projevu… Zároveň však zdůraznil, že se do toho nechce pouštět nějak obšírněji (jak by řekl politik Miloslav Rozner z SPD: „Nechci do toho zabrušovat, abych pak z toho nemusel zase vybrušovat a neřekl něco špatně.“), jelikož je to dost složité… a on tomu možná jenom nerozumí.

„Jsem tu zatím jenom krátkou dobu,“ krčil rameny princ Harry. „Ale ve všem se dá najít mezera. Můžeš zneužít to, co nebylo řečeno, spíše než podporovat to, co řečeno bylo,“ zdůraznil rusovlasý vévoda, který má se svou paní synka Archieho (2) a co nevidět se dočká i dcerky.

Harryho komentáře však popudily celou řadu lidí, převážně konzervativních Američanů a Britů. Politik Nigel Farage (57), bývalý šéf Strany pro brexit, se nechal slyšet, že Harry tím, že „odsuzuje první dodatek ústavy USA, ukazuje, že vůbec nechápe, o co jde. Brzy ho nebudou chtít na žádné straně oceánu,“ rýpl si do vnuka královny Alžběty II. (95).

Texaský senátor Ted Cruz (50) podotkl, že by si Harry měl uvědomit, že právě díky tomuto dodatku vůbec může něco takového říct na veřejnosti, a republikánský kongresman Dan Crenshaw (37) z Texasu podle magazínu Independent zase prohlásil, že po Harryho prohlášeních „zdvojnásobí velikost svého večírku konaného při příležitosti Dne nezávislosti“.

Fotogalerie
68 fotografií