Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zamíří k volbám teenageři od 16 let? Návrh ožívá, kritici tasili mladickou nerozvážnost

Autor: Jakub Veinlich - 
22. května 2021
14:12

Jít k volbám už v 16 letech? Dva roky starý návrh tehdy kandidáta na šéfa hnutí STAN Víta Rakušana opět ožil. Zmiňovaný je ale především na sociálních sítích v souvislosti s tím, jak změnil názor na Evropskou unii a migraci kandidát na premiéra za koalicí Pirátů a STAN Ivan Bartoš z doby, kdy mu bylo 29 let.

„V referendu jsem hlasoval proti vstupu do EU. Chápu ovšem současnou integraci jako nezbytný a nezadržitelný jev. Odmítám ovšem regulační mechanismy EU a jejich neadekvátní zasahování do otázek, které přísluší řešit jednotlivým členstvím státům. Jsem proti schválení Lisabonské smlouvy,“ odpovídal na jeden z dotazů ve stranickém fóru už v roce 2009 Ivan Bartoš. Tehdy to bylo těsně před volbou předsedy České pirátské strany.

 „Jestli, a to již vidíme ve Francii i Německu, má být Evropa do 10-15 let muslimská, nemám s tím problém,“ zněla další odpověď dnešního kandidáta na premiéra.

Na Bartošovy názory upozornil web televize CNN Prima NEWS. Bartoš na to proto reagoval slovy, že šlo tehdy o mladický rebelský pohled na věc.  

„Dneska bych s muslimskou Evropou problém měl. Stejně jako u každého, tak i u mě se názory výrazně posunuly a vyvinuly. A to i v kontextu pozdějších teroristických útoků radikálů, které zcela odsuzuji, či migrační krize,“ reagoval pro web Bartoš, který by dnes také v případě hlasování vhodil lístek pro vstup do EU.

Osamocení Starostové

Právě v této souvislosti se na twitteru znovu zvedlo téma, snížení věkové hranice pro možnost volit své zástupce. K urnám by tak podle dva roky starého návrhu mohly jít už 16leté děti.

„Piráti a STAN chtějí volební právo od 16 let. Navrhuje to mimo jiné politik, který ještě ve 29 letech, kdy už byl předsedou Pirátů, měl názory, které dnes připisuje své mladické rebelii a nerozvážnosti,“ rozepsal se na twitteru například poslanec Patrik Nacher, který bojuje o post volebního lídra hnutí v Praze. Nedávno podle informací Blesk Zpráv neuspěl při volbě místopředsedy poslaneckého klubu ANO.

Myšlenku pustit k volbám i 16leté teenagery zvednul před dvěma lety po čase kandidát na předsedu hnutí STAN Vít Rakušan. Argumentoval například zvýšením volební účasti, která vzrostla například u našich sousedů.

„Účast to v Rakousku zvýšilo, a pokud vidíme aktivitu mladých lidí, kteří stojí na náměstích a vyzývají politiky, ať se vzbudí a začnou něco dělat se životním prostředím, tak je vidět, že nějaká uvědomělost a nespokojenost s tím systémem u mladé generace je,“ přidal argument Rakušan.

Dnes hnutí STAN kandiduje do Sněmovny na společné kandidátce s Piráty. Sporné body ale do předvolebního programu partaje nezařadily. A právě snížení věkové hranice patří mezi ně. Potíž s tím mají Piráti. „Není to tam,“ potvrdil zdroj blízký koalici, která představila v úterý svůj volební program.

Pokud by se o návrhu hnutí STAN hlasovalo ve stávající Sněmovně, zůstali by Starostové osamocení.

„Mám hranici 18 let za zcela přiměřenou,“ reagoval pro Blesk Zprávy například nejmladší poslanec současné Sněmovny – Dominik Feri z TOP 09.

Šéf poslaneckého klubu hnutí ANO se před dvěma roky případné diskusi o snížení věkové hranice kvůli volbám nebránil. Stejné stanovisko drží i dnes, i přesto je ale přesvědčený, že by k volbám měli vyrážet i v budoucnu jen dospělí.

Video  Za očkováním z Kolína do Prahy: Rakušan o problémech s registracemi a Babišovi v bunkru  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„To, že je hranice dospělosti ukotvena na 18 let, má své důvody a já si myslím, že je správné, aby s touto hranicí zůstalo spjato i právo volit,“ míní Jaroslav Faltýnek. Zatím prý neslyšel žádné argumenty, které by ho dokázaly přesvědčit o opaku.

„Všichni jsme byli rádi, že vůbec máme volební zákon po tom velmi problematickém zásahu ústavního soudu,“ nechce dělat další zásahy do zákonů šéf KSČM Vojtěch Filip.

„Na tom posun k lepším poměrům v české politice nestojí,“ míní místopředseda ODS a poslanec Martin Kupka. Ani jeho strana by nejspíš ruku pro podobný návrh změny nezvedla. „Politické strany, které myslí svou práci vážně, samozřejmě hovoří i s mladšími lidmi, než je 18 nebo 16 let,“ je přesvědčený Kupka.

Rodiče ať volí za své děti

A změny by neprošly asi ani přes ČSSD. I když žádný z klubů fakticky tuto debatu nevedl.  „Změny bych nedělal,“ reagoval šéf klubu sociálních demokratů Jana Chvojka na dotaz Blesk Zpráv, zda by si uměl v dnešní době představit u voleb i 16leté voliče. I proto, že jsou na plnoletost vázané i další zákony.

„Například řízení auta, vlastnictví zbraní, plná trestní odpovědnost apod. Zpravidla platí, že plně svéprávným se člověk stává zletilostí a zletilosti a zletilosti se nabývá dovršením osmnáctého roku věku,“ dodal Chvojka.

I když ve většině zemí světa mohou volit lidé až od 18 let, například Brazílie a Rakousko povolují hlasovat už 16letým. Stejně tak mohli začít v roce 2015 hlasovat teenageři při komunálních volbách v Estonsku.

V roce 2014 pak 16letí mohli promluvit do referenda o skotské nezávislosti. V ten samý rok se pak v Česku mluvilo také o variantě, že by za své nezletilé děti mohli volit jejich rodiče.

Video  Babišův útok na Ústavní soud: Ztratil všechny zábrany  - Youtube
Video se připravuje ...

vinke ( 23. května 2021 14:28 )

Je potřeba nápad dotáhnout do konce. OD 16 volit a proboha nečekat do 21 až budou moci být poslancema. Prostě v 16 zasednou do Sněmovní a hotovo !!!
Když v 16 ví a zná vše, může být i poslancem. Má přeci přehled, když je volič.

LuCo ( 23. května 2021 10:25 )

Chorobných mozků, co přichází s takovými návrhy, je v demožumpě přehršel.Co tak návrh volit od sedmi let? Vůbec bych se nedivil, kdyby to nějakého !SPOLKAŘE" napadlo...

luder ( 23. května 2021 07:56 )

To by se jim hodilo, zblblou mládež! Ta Pirátská verbež a spol. chce ožebračit náš lid,
a postupně předávat naši zemi migrantům! Migranti jsou pro Piráty prioritou!

Matos7 ( 22. května 2021 21:39 )

BABIŠ

wenzel trousil ( 22. května 2021 17:59 )

Jurecka by k urne nahnal svych 27 vnoucat a flek ve snemovne by byl sichr!! Tak se to dela,,kdyz mne zadni volici nechteji, tak si sve volice udelam sam...A basta ..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa