Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hamáčkovu cestu do Moskvy řeší policie: Podezření na dva trestné činy

Aktualizováno -
17. května 2021
18:35
Autor: ČTK - 
17. května 2021
17:23

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zahájila úkony trestního řízení v případě neuskutečněné cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Uvedla to v pondělí Česká televize. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej na dotaz ČTK sdělil, že podezření se týká spáchání dvou trestných činů, konkrétně ohrožení utajované informace a zneužití pravomoci úřední osoby. Směrem od policie také nezaznělo, zda se vyšetřování týká i osoby vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Mluvčí NCOZ Ibehej dále zopakoval, že okolnostmi Hamáčkovy cesty se policejní centrála začala zabývat z vlastní iniciativy. Doplnil, že věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. „Vzhledem k tomu, že přípravné řízení je neveřejné, NCOZ k věci zatím nebude poskytovat žádné další informace,“ uzavřel.

Server Seznam Zprávy napsal, že pražské vrchní státní zastupitelství už policejní záznam o zahájení úkonů trestního řízení obdrželo. Potvrdil mu to státní zástupce Marek Bodlák.

„K popisu skutků a jejich případné právní kvalifikaci se v této fázi řízení nemůžeme blíže vyjádřit,“ sdělil. „Obecně platí, že orgány činné v trestním řízení konají z úřední povinnosti, přičemž pečlivě vyhodnocují mimo jiné i informace z médií a dospějí-li k závěru, že zjištěné skutečnosti důvodně nasvědčují podezření ze spáchání trestného činu, jsou zahájeny úkony trestního řízení,“ dodal.

„Co se týká NCOZ? Já o tom nevím, slyším to teď poprvé od vás, takže se omlouvám, ale nejsem schopen se k tomu vyjádřit, nemám k tomu žádný detail,“ uvedl na vládní tiskovce po pondělním jednání Babišova kabinetu vicepremiér Karel Havlíček (za NO).

Hamáček na autory článku podal trestní oznámení

Seznam Zprávy tvrdí, že Hamáček chtěl odcestovat do Moskvy, aby tam získal vakcíny proti covidu-19 výměnou za informace o vyšetřování výbuchu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, za nimiž stáli podle českých bezpečnostních složek příslušníci ruské vojenské tajné služby GRU.

Hamáček to popírá, na autory článku podal trestní oznámení a na server plánuje podat žalobu, kterou chce po vydavateli požadovat deset milionů korun.

Ohrožení utajované informace se dopustí ten, kdo „vyzvídá informaci utajovanou podle jiného právního předpisu s cílem vyzradit ji nepovolané osobě, kdo s takovým cílem sbírá údaje obsahující utajovanou informaci nebo kdo takovou utajovanou informaci nepovolané osobě úmyslně vyzradí“.

Sazba se liší podle stupně utajení informace, uložit lze až 12 let vězení a trestná je i příprava činu. Stejně vysoký trest je možné uložit také v nejzávažnějších případech zneužití pravomoci úřední osoby. Příprava tohoto činu je rovněž trestná.

Video  Epicentrum – Jan Hamáček  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

wenzel trousil ( 19. května 2021 15:39 )

TAk to si jako obcan protektoratu B & M troufas dost...POchybovat o mem obcanstvi...

wenzel trousil ( 18. května 2021 13:55 )

Kroupa nelze,,,jen mele nesmysli!! Fotr podepsal CHatru 77, to ma ztoho!

Ievice-je-smegma ( 18. května 2021 12:53 )

Komouši jste povinni tvrdit, že Kroupa lže ale trestní stíhání je pro únik tajných informací.

LuCo ( 18. května 2021 12:14 )

Zase existuje DUVODNÉ PODEZŘENÍ! Výsledek - přísně tajný, pro veřejnost bude odtajněn za 50 až 70let!

wenzel trousil ( 18. května 2021 10:56 )

Zato ty budes ohromnej inteligent..Je to poznat z kazdeho tveho slova...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa