Navzdory chladnému počasí, zhruba 13stupňovým teplotám, které v Praze panují, bylo na zahrádce Pivovaru Bubeneč v pondělí po poledni rušno. Lidé si pochutnávali na obědovém menu i na místním vyhlášeném pivě, které si v restauraci sami vaří. „Venku je zima. Myslím si, že za normálních okolností by zahrádka byla prázdná, ale teď je plná. Lidé většinou začínají chodit kolem 12. hodiny,“ řekl Blesku Ondřej Hlaváček, jeden ze spolumajitelů Bubenečského pivovaru.

Stejně jako většina majitelů restaurací je rád, že mohli po měsících uzavření přivítat lidi alespoň na venkovních zahrádkách. „Jsme ve stavu, kdy do toho musíme neustále sypat nějaké peníze, protože si na provoz nevyděláme. Doufáme, že se to teď dostane aspoň do nuly. Je to pro nás těžké, tvrdé, likvidační,“ uvedl.

Myslí si, že oproti jiným pivovarům, které vaří pivo z většiny pro další odběratele, měli štěstí. „Prodáváme celou dobu pivo v petkách z okénka a nejsme v takovém stavu, jako kdybychom měli u sebe prodávat 10 procent produkce a 90 procent šlo ven – tyto pivovary jsou v háji, protože přijdou o 90 procent odbytu. Pivo si sem lidé během krize poměrně dost chodili kupovat, to nás drží, že jsme ještě nepadli,“ nechal se slyšet.

Jeden či dva lidé u stolu

V restauraci U Hofmanů v Praze 8 seděl u většiny stolů alespoň nějaký host. Mnohé stoly ale byly obsazené pouze jedním zákazníkem. Podobná situace byla před polednem také na zahrádce Domažlické jizby na Strossmayerově náměstí v Praze 7, kde u čtvercových stolů pro čtyři seděl většinou jeden člověk. Restaurace ale proti stavu před koronavirem vytáhla ven i dva barové stolky, kde mohou lidé být „na stojáka“. Ty byly v době návštěvy zpravodaje ČTK ale neobsazené.

V pizzerii v Jindřišské ulici byl obsazený jeden stůl ze šesti. Jiná situace byla kolem poledne v Bredovském dvoře v ulici Politických vězňů. Ta otevřela jak vnitřní sklem zastřešenou zahrádku, tak několik stolků ve venkovním atriu. Zatímco vevnitř byly prakticky všechny stoly obsazené, případně na nich byly rezervace, venku nebyl nikdo.

Málo lidí bylo i na zahrádce pivovaru Cobolis na pražském Ládví. Z několika desítek stolků jich bylo kolem poledne obsazeno pět, maximálně dvěma lidmi u jednoho stolu. Ani na jednom z těchto míst lidé v okolí restaurací neposedávali s půllitry mimo zahrádky.

V centru Prahy sedělo poměrně dost hostů i přes to, že během odpoledne každou chvíli zapršelo. Většinou se dalo sedět hlavně v místech, kde jsou zahrádky přikryté. Například v kavárně hned vedle Národní třídy přišli lidé hned ráno na snídani. „Měli jsme lidi, než začalo pršet, hlavně na snídaně,“ řekla Blesku jedna ze servírek. Po třetí hodině odpoledne ale byla zahrádka liduprázdná.

Dost lidí přišlo i do restaurace na Jungmannově náměstí. „Obědy byly super,“ řekl vrchní. Lidé podle něj ani nemají příliš obavy ani se tu nesetkali s nikým, kdo by lidem kontroloval testy. „Při otevření přišlo pár známých štamgastů,“ řekl Blesku číšník ze známé restaurace U Pinkasů. Přes den ale posezení na zahrádce moc nepřálo počasí. Další populární místo, kam Pražané vyráží na pivo, je velká zahrádka v Riegerových sadech. Hned u vchodu tu cedule upozorňuje na to, že lidé musí mít během pobytu roušky a dodržovat dvoumetrové rozestupy. Otevřelo se tu teprve ve tři hodiny a podle jednoho z výčepních bylo zhruba kolem páté bylo  lidí za celý den. Lidé seděli zhruba u poloviny stolů. Výčepní si také nemyslí, že někoho může odradit nutnost mít negativní test. „Spíše než covidu se bojí kontroly,“ řekl.

Opatření

Na zahrádkách musí být podle vládních opatření rozestupy mezi stoly musí alespoň 1,5 metru, stejná vzdálenost bude muset být i od okolí, například od chodníku. U stolu smí sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Lidé musí mít koronavirové testy nebo být očkováni nebo po prodělání koronaviru. Zodpovědnost ale nebude na hostinských, zákazníci budou muset mít připravené doklady pro případnou kontrolu. Tato opatření podle Českého svazu pivovarů a sladoven dále sníží spotřebu čepovaného piva.

Video
Video se připravuje ...

Arenberger o dalším rozvolňování: Zelenou dostávají obchody i památky. ČTK

Fotogalerie
40 fotografií