Venkovní výstava Rudé století obsahuje 24 velkých panelů, která provede návštěvníky vývojem komunistické strany, která byla založena přesně před 100 lety, roku 1921. Už úvodní panel, na který narazíme při směru chůze od Sovových mlýnů, jasně ilustruje zrůdnost komunistického režimu. Zobrazuje totiž fotografii Klementa Gottwalda při jeho projevu v roce 1948 na Staroměstském náměstí. „Na původní fotografii vedle Gottwalda stál tehdejší ministr zahraničí Vladimír Klementis. Režim Klementise odsoudil ve vykonstruovaném procesu a popravil. Fotografie byla následně vyretušována a Klementis z ní nadobro zmizel,“ řekl na úvod historik Petr Blažek, jeden z tvůrců výstavy a člen Správní rady Muzea paměti XX. století.

Historie i současnost, z které mrazí

Na jednotlivých panelech jsou popsány události samotného vzniku KSČ po rozštěpení sociální demokracie, návštěvníci se dozví o její bolševizaci v období první republiky a o pronikání jejích členů do státních struktur na konci 2. sv. války. Nechybí informace o hrůzných politických procesech, následném uvolnění okolo roku 1968 i pozdějšího utužení jejího postavení v době normalizace. Poslední panely pak popisují nedávnou minulost.

„Na posledním panelu můžeme mimo jiné vidět i fotografii současného prezidenta Miloše Zemana, který vystoupil na komunistické sjezdu v roce 2018. Ta jasně dokládá, že má tato strana v České republice výrazný vliv i nyní. Možná i mnohem větší než bychom si dovedli představit a hlavně než jsme si v roce 1989 vůbec přáli,“ upozornil Blažek.

Meda vs komunisté

Na výstavě jsou k vidění kromě dobových fotek, i agitační letáky a další dokumenty, které připomínají okolnosti vzniku KSČ. „Mohlo by se zdát, že Museum Kampa nemá s komunistickou historií příliš společného, ale opak je pravdou. Právě zakladatelka muzea a mecenáška umění Meda Mládková spolu se svým manželem byli jednak nuceni kvůli komunistické perzekuci žít v emigraci, hlavně ale sama Meda finančně podporovala české umělce, kteří nemohli za minulého režimu tvořit a vystavovat,“ řekl Jiří Pospíšil, který je zároveň předsedou správní rady Musea Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových. Připomněl, že přímo v Museu Kampa je nyní k vidění také výstava sochaře Vladimíra Janouška, kterému komunisté zakázali vystavovat, a Meda Mládková ho finančně podporovala.

Doprovodný program

Výstava je k vidění od 14. května. Ten samý den od šesti večer bude na Facebooku Musea Kampa probíhat i online streamovaná vernisáž, které se zúčastní kromě zástupců Musea Kampa a Muzea paměti XX. století i například zastupitelka Hana Marvanová (za STAN). V rámci online vysílání proběhne i komentovaná prohlídka pod vedením Jan Kalouse z Muzea paměti XX. století. „S komentovanými prohlídkami chceme pokračovat i nadále, záleží na zájmu veřejnosti. Vhodné jsou samozřejmě i pro školy,“ sdělil Kalous. 14. května v šest hodin večer se také spustí nové webové stránky rudestoleti.cz, které výstavu doprovodí o další zajímavé informace.

Video
Video se připravuje ...

Na Kampě je k vidění výstava mapující 100letou historii komunistické strany Veronika Foltová

Fotogalerie
20 fotografií