Signal Festival a Akademie věd chtějí víkendovou událostí, během které laserový paprsek propojí jak Petřín, tak právě budovu Akademie Věd, připomenout významnou událost, která významně ovlivnila vývoj vědy. Před 61 lety, 16. května 1960, americký fyzik a inženýr Theodore Maiman úspěšně spustil vůbec první laserový systém na světě. Díky tomuto převratnému objevu se o mílové kroky posunul vývoj nejen medicíny a biologie, ale také komunikace nebo termojaderné fúze. Právě 16. květen byl v roce 20017 prohlášen světovou organizací UNESCO za mezinárodní den světla, který se slaví napříč celým světem.

Světelná show na počest vědcům

„Bereme to jako příležitost, jak oslavit neúnavnou práci vědců, která je bohužel dost opomíjená. Možná až teď během pandemie jsme si uvědomili, jak důležití pro nás všechny jsou, díky nim se totiž opravdu začíná blýskat na lepší časy. Je ale třeba si uvědomit, že jejich práce ovlivňuje naši každodennost, krásným příkladem je právě centrum ELI Beamlines, o jehož existenci tuší jen málokdo, přitom je to taková česká obdoba CERNu," řekl Blesku ředitel Signal Festivalu Martin Pošta.

„Oba víkendové večery chceme naší světelnou instalací oslavit Mezinárodní den světla a zároveň připomenout objev prvního laseru na světě. Doufáme, že nám bude trošku přát počasí a lidé si naši světelnou instalaci užijí při večerní procházce," dodal Pošta. Ideální místo na pozorování je podle něj přímo od nároží Národního divadla. 

Laser, každodenní záležitost i budoucnost medicíny

Akademie věd nebyla jako partner pro oslavu mezinárodního dne světla vybrána náhodou. Zmiňovaná instituce se dlouhodobě zasazovala o vznik speciálního centra ELI Beamlines, které si klade za cíl dlouhodobě provozovat nejintenzivnější laserový systém na světě.

„Centrum ELI Beamlines bylo postaveno za účelem využití super výkonných laserů. Po 61 letech, kdy byl laser vynalezen, se dnes s nimi setkáváme dnes a denně, například ve čtečkách čárových kódů tiskárnách, ve strojírenství v podobě řezaček nebo v estetické medicíně. V rámci ELI se pomocí supervýkonných laserů snažíme ověřovat různé fyzikální teorie. Tedy jestli by v praxi mohli fungovat," popisuje náplň českého CERNu Roman Hvězda.

Jedním z takových experimentů je podle Hvězdy výzkum využití laseru při léčbě rakoviny. „Všichni známe Protonové centrum na Bulovce, ale tato léčba je extrémně nákladná. My se snažíme vyvinout podobný přístroj, ale za využití laseru. Jeho provoz by byl mnohem levnější a tedy by si ho mohla dovolit prakticky každá nemocnice," nastínil velké plány Roman Hvězda.

Fotogalerie
21 fotografií