Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Bezpohlavní“ občanky a ženské příjmení běžně bez koncovky –ová? Poslanci řeší novou podobu průkazů

Autor: Jakub Veinlich - 
16. května 2021
05:07

Občanské průkazy by mohly doznat značných změn. Pirátský poslanec Ondřej Profant chce z průkazu úplně vymazat údaj o pohlaví. A to prý o z důvodu ochrany osobních údajů. Z občanek by měly zmizet také tituly, nebo hodnosti a v budoucnu i rodní čísla. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) chce zas umožnit všem ženám, aby mohly využít možnosti neužívat u svého příjmení koncovku -ová a užívat mužský tvar.

Má to být revoluce v zákonech o občanských průkazech. Lidé by měli dostat větší svobodu v tom, co na identifikačních kartách budou mít uvedené. Zákony leží právě ve Sněmovně a poslanci se předhánějí v návrzích, co by mohlo jako povinný údaj zmizet.

„Pohlaví uvedené v občance v praxi nenapomáhá identifikaci jejich držitelů. Někdy je tomu právě naopak, kdy vzhled lidí neodpovídá běžné představě o mužích a ženách, a tak vznikají zbytečná nedorozumění,“ míní pirátský poslanec Ondřej Profant a navrhuje proto, aby z občanek zmizel údaj o pohlaví. Odvolává se přitom na mezinárodní standardy, podle kterých se vydávají doklady totožnosti.

„Například německé občanky pohlaví neobsahují a Nizozemsko jeho uvádění ruší,“ uvedl příklad ze zahraničí.

Vypuštění pohlaví z občanek má ale také ulehčit takzvaným trans a nebinárním lidem, kteří se nehlásí výhradně ani k mužskému ani k ženskému pohlaví. „Ti mají v občanském průkazu často uvedeno pohlaví, které neodpovídá jejich identitě a vzhledu, a tak způsobuje problémy v každodenním životě např. na poštách, úřadech a dalších místech,“ míní Profant, který podal pozměňovací návrh v rámci matričního zákona.

S údaji o pohlaví by měly podle Pirátů zmizet z občanských průkazů také akademické tituly a hodnosti a v budoucnu i rodná čísla.

Ženská příjmení v mužském rodu

S návrhem na možnost zrušit u ženských příjmení koncovku -ová přišla vládní zmocněnkyně pro lidská práva, bývalá ministryně spravedlnosti a nyní poslankyně Helena Válková z hnutí ANO. Všechny ženy v Česku by měly mít nyní možnost užívat své příjmení v mužském tvaru. Navrhovatelka by se tak mohla jmenovat například Helena Válek. Ministryně financí Alena Schiller, nebo například manželka premiéra Monika Babiš.

Koncovku -ová by nemusely užívat také děti ženského pohlaví, jejichž rodiče by o to požádali. I na tomto zákonu se vedle Válkové podílel pirátský poslanec Ondřej Profant. „Nechtějme volnou svobodnou volbu všem, kteří chtějí to svoje příjmení mít nepřechýlené. Mám na mysli tedy samozřejmě ženy,“ uvedla Válková ve Sněmovně při představení návrhu.

Sama se odvolala také na historii, kdy do roku 1945 nebylo přechylování povinné. „Po druhé světové válce v pochopitelných historických kontextech, paní Schwarz už nemohla být paní Schwarz, ale musela být paní Schwarzová,“ uvedla Válková.

Podle stávajících zákonů může matrika zapsat ženě příjmení v mužském tvaru jen v jasně vyjmenovaných případech – jde-li se o cizinku, občanku, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině, občanku, jejíž manžel je cizinec nebo jejíž partnerka je cizinka, nebo o občanku, která je jiné než české národnosti.

Podle Válkové ale v posledních letech roste zájem žen zvolit si nepřechýlené příjmení. Za jiných, než vyjmenovaných podmínek to ale zatím není možné. „Navrhuje se proto zrušit stávající omezení a umožnit požádat o zápis příjmení v mužském tvaru všem ženám, které o to mají zájem a všem dětem ženského pohlaví, jejichž rodiče o to požádají. A to nejen v souvislosti s uzavřením manželství, vznikem registrovaného partnerství či narozením dítěte, ale kdykoli, kdy to žena (či rodiče dítěte ženského pohlaví) uzná za vhodné,“ uvádí Válková v důvodové zprávě svého návrhu s tím, že nepřechýlené příjmení nemusí být trvalou změnou.

„Žena (případně rodiče dítěte) mohou o změnu mužského tvaru příjmení na přechýlený tvar v souladu s § 69b kdykoli bez uvedení důvodu požádat,“ dodala. Změna by měla být platná od prvního ledna 2022.

Video  Přechylování nevyjadřuje vlastnictví, odmítá lingvista. „Přispívá k ekonomičnosti vyjadřování,“ říká  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

iFender ( 16. května 2021 22:33 )

Pane boze pripada mi to jako EU tam resi take takove nepod­stat­ne,zby­tecne veci. Mizi to co bylo hezke,tradicni na co jsme se treba cely rok tesily.Myslim,ze zeny nebudou nadseny.Tradice jako pomlazka,vecne korigovani Taxisova prikopu,zruseni kolonky pohlavi, etc..... Jsem jenom zvedavy kdy zautoci na tradicni vanoce.Je to smutna doba.

bauta ( 16. května 2021 15:07 )

A každý z těch tupců, kteří jsou jak pes kopírák , se snaží být originální a trumfnout druhého svojí chujovinou . Říkají tomu originální myšlenky mezinárodního významu.

bauta ( 16. května 2021 14:58 )

Poslanci očividně nemají co na práci .
Zrušte i rozdíly v křestních jménech, proč Karel a Karla? Aby bylo jasné zda jede o ženu nebo muže? Proč?
Vzrůstá obliba jmen afrických a asijských. U Zarida Křen víte prd, o koho jde. Navíc je to nespravedlivé vůči mužům, když ženské nechtějí mít -ová, muži by měli mít také právo rozhodnout. Tyrel Pohunková by byl pak šťastný.
Odvolávat se na mezinárodní standardy je úplně mimo. Tak zruště celý český jazyk a bude to . K čemu ta občanka pak bude? Kvůli fotce, když každý může vypadat během 2 hodin úplně jinak?
Záchanáři se budou muset jako první dívat pacientovi do rozkroku a to ještě nebude stačit .

hejhej ( 16. května 2021 13:28 )

Piráti jsu bezpohlavní, bezpáteřní a bez mozku.

hejhej ( 16. května 2021 11:18 )

dobryclovek:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa