Praha 8 navázala na své předešlé úspěchy s QR hrami, které začala dělat na začátku druhého lockdownu. Hra Anthropoid je již čtvrtá v pořadí a po vánoční a velikonoční hře bude také nejobsáhlejší. Na hráče čeká 26 zastavení a vyřešit budou muset 75 otázek souvisejících nejen s operací samotnou, ale i s tehdejší dobou. Za úkol bude mimo jiné správně uhodnout tehdejší oblečení, uniformy nebo zbraně.

„S QR hrami jsme začali během lockdownu hlavně kvůli dětem. Chtěli jsme je nejen zabavit, ale hlavně dostat od počítačů na čerstvý vzduch. To se nám povedlo. Naší poslední hry, která proběhla o Velikonocích, se zúčastnilo 500 týmů,“ řekl pro Blesk  jeden z organizátorů her, radní Prahy 8 Michal Švarc (Patrioti). „Nová hra Anthropoid je zatím nejrozsáhlejší a cílí spíše na starší děti. Věříme ale, že otázky prověří i nejednoho dospěláka, dodává.

Hra vznikla ve spolupráci s Divadlem pod Palmovkou, Sokolem Libeň a Domem děti a mládeže Spektrum. „Máme radost, že se podařilo navázat spolupráci právě s Divadlem pod Palmovkou. Jejich herci do hry namluvili některé texty k úkolům. V době, kdy nemohou hrát, to pro ně bylo vítaným zpestření. Sokol nám zase dodal podklady k některým otázkám a  DDM nám pomáhá, tak jako u předešlých her, s informačními technologiemi,“ přibližuje Švarc.

Jak hrát?

K úspěšnému zvládnutí stačí plně nabitý telefon se čtečkou QR kódů. Hra startuje u nového muralu u tramvajové zastávky Vychovatelna, kde se díky prvnímu QR kódu zalogujete do hry. Po úspěšném vyřešení otázky se vždy zobrazí pokyn, kde hledat další zastávku s QR kódem. „Kdo by se rád zúčastnil slavnostního zahájení, prosím, aby se předběžně registroval na můj e-mail Michal.Svarc@praha8.cz, abychom mohli dodržet všechna pandemická nařízení," žádá Švarc. Pokud si hru půjdete projít kdykoli jindy, registrace není nutná.

Slavnostní zahájení napodobí dobovou atmosféru 

Hra odstartuje 22. května. Při slavnostním zahájení se hráči tak trochu přenesou do doby Anthropoidu. Na trase QR hry budou potkávat právě herce ze zmiňovaného divadla převlečené za Gabčíka, Kubiše a další postavy spjaté s touto událostí. Celý dojem pak dokreslí dobové hlášení, které bude vysíláno z projíždějícího auta, a také dobové létáky, které budou v ulicích vylepené.

Vyhrát lze zajímavé ceny

V rámci hry se mohou soutěžící těšit i na zajímavé ceny. „Od divadla máme vstupenky na jejich představení, dále jsou tam knihy, komiks o operaci Anthropoid a další zajímavé ceny,“ vyjmenovává Michal Švarc. Do soutěže o ceny bude možné se zapojit do 18. června. Hra však zůstane aktivní po celý rok.

„Pokud se lidé budou chtít zapojit do soutěže o ceny, musí absolvovat alespoň 16 zastavení. To znamená, že musejí projít minimálně od Vychovatelny do ulice Novákových. To se dá zvládnout i s menšími dětmi maximálně do dvou hodin. Kdo bude chtít absolvovat celou hru, doporučil bych rozdělit si ji na libeňskou část a pak na část Karlína a Vysočan. Celá hra se dá v kuse zvládnout asi za půlden,“ nastínil časovou náročnost organizátor.

Celá hra má hlavně za cíl, přiblížit významnou historickou událost nejen dětem, ale i dospělým. Podle Švarce nejsou otázky pokládány nikterak vědecky, ale spíše zábavnou formou. Městská část také nabádá hráče, aby ze své cesty pořizovali fotky, které pak mohou poslat přímo Michalu Švarcovi. „Nebráníme se ani třeba básničkám nebo krátkým povídkám. Ty nejlepší na konci odměníme věcnými cenami,“ uzavřel Švarc.

Co byla operace Anthropoid?

Šlo o krycí název parašutistického výsadku, který provedli vojáci československé exilové armády Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Tato diverzní akce probíhala mezi prosincem 1941 a červnem 1942. Hlavním úkolem bylo odstranit „Pražského kata“, zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. K úspěšnému atentátu došlo 27. května 1942, Heydrich na následky zranění zemřel 4. června. Parašutisté nakonec museli zaplatit tu nejvyšší cenu - 18. června 1942 zemřeli v kostele Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, kde je po zradě jednoho z nich - Karla Čurdy - zastřelili nacističtí vojáci.

Fotogalerie
22 fotografií