Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Michal pomůže dětem v dětských domovech: Na 40 let starém kole pojede 550 kilometrů

Autor: VaB - 
17. května 2021
18:13

Čech Michal Schnabl bydlí v Německu. Když sledoval, jak je u nás koronavirová situace kritická, chtěl pro její zlepšení něco udělat. Proto se rozhodl, že pomůže jedné z nejhůře zasažených skupin – dětem v dětských domovech. Pro děti pojede 10 dní na 40 let skládacím kole a ujede přes 500 kilometrů. Svým činem chce přilákat pozornost dobrodinců.

Už několik let bydlí Michal Schnabl se svou rodinou v Německu. Když před nedávnem sledoval, jak je v České republice situace okolo koronaviru kritická, chtěl něco změnit. Rozhodl se proto, že pomůže dětem v dětských domovech. Ty situace zasáhla asi nejvíce. 

„Situace v Čechách se mi sledovala s těžkým srdcem. Tady v Německu ta situace byla víceméně klidná, jenže za hranicemi se to zhoršovalo. Připadal jsem si nečinný, že nemám, jak pomoci. Říkal jsem si, že až se mě děti budou ptát, co jsem udělal, že nebudu mít co říct. Tak jsem se rozhodl přidat ruku k dílu,“ říká Blesku Michal s tím, že se nechal inspirovat českým cestovatelem.

Ten objížděl svět na koloběžce. Jeho příznivci a podporovatelé si „kupovali“ kilometry, které ujel. „Pak se to dalo nějak dohromady, myšlenka se mi líbila. Potom jsem už jen vymyslel trasu a bylo to,“ dodává.  

Začátek u nejznámějšího zámku

Michal bude začínat u jednoho z nejznámějších zámků v Německu Neuschwanstein. Ten leží na jihu Německa. „Tady začnu, začátek tam trochu znám a potom pojedu směrem k Alpám. Budu se motat kolem hor,“ popisuje s tím, že dále dojede k Pasovu a odtamtud směrem na Šumavu.

„Bude to přibližně 550 kilometrů, myslím si, že si zajedu. Převýšení je skoro čtyři tisíce metrů,“ popisuje náročnost své cesty. Vyrážet bude v pátek 21. května. Ještě před tím půjde ale na noční do práce. „Skončím asi v jednu ráno, na pár hodin si lehnu v autě a potom vyrazím na vlak,“ doplňuje.  

Pomoc dětem

Peníze pro děti v dětských domovech se budou vybírat následovně – na transparentní účet spolku Děti v akci budou lidé posílat částky a do poznámky napíšou Cycling for Czech people. „Já si z toho poté vypočítám počet kilometrů. Už teď jsme asi 200 kilometrů přes,“ říká sportovec.

Chce podpořit organizaci Děti v akci – společně pro dětské domovy. „Pracují tam lidé, kteří si dětskými domovy prošli, takže vědí, kde je ta pomoc nejdůležitější,“ řekl. Organizace se snaží podporovat dětský talent a seberealizaci dětí v okolí.

Smysl akce je i Evropský. „Že v rámci EU dokážeme držet při sobě a že v tomto případě Němci, kteří nejsou kolikrát v ČR úplně nejoblíbenější, rádi pomohou i u nás a už velmi pomohli," doplnil Michal. 

Tělo se přizpůsobí, říká

Na náročnou cestu na 40 let staré skládačce se Michal nijak extra nepřipravuje. „Nechci se hlavně připravovat na té skládačce. Jsem otec od rodiny, takže nemám úplně moc času se připravovat, ale zajdu si zaběhat nebo zajezdit na kole. Na cestě budu muset denně ujet asi 60 nebo 70 kilometrů. Tělo se bude muset přizpůsobit,“ říká mladý muž. Nutno dodat, že kolo na kterém pojede, nemá ani přehazovačku. Bude mít navíc nemalou zátěž.

Rodina ho v celé jeho akci podporuje. „Slíbili, že se mnou pojedou taky na kolech, přijedou určitě i kamarádi. Počítám ale s tím, že tři čtvrtě cesty pojedu sám. Na hraničním kameni na Šumavě pak plánujeme piknik. Už teď vím, že tam několik lidí dorazí,“ dodává.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi