Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Velký dovolenkový manuál: Vše o testech, karanténě a 10 klíčových odpovědí o voucherech

Autor: K. Baranová, K. Beránková - 
14. května 2021
05:30

Zavřené hranice, letadla na zemi, prázdné hotely. Virus loni zmrazil turismus. Za zaplacené zájezdy dostali Češi poukazy. Nárok nyní mají na stejný hotel i kvalitu, jenže dovolenou o tisíce prodraží testy.

Třeba za zájezd do Egypta zaplatí čtyřčlenná rodina o 11 tisíc víc. Aby vás pustili do letadla, budete potřebovat alespoň antigenní test. Ten je jednou za tři dny stále zdarma. Po příletu ale musíte podstoupit PCR test. V letoviscích Šarm aš-Šajch, Hurghada, Taba, Marsa Alam je to možné přímo na letišti za cenu 30 dolarů, tedy asi 632 korun.

Další PCR test musíte absolvovat před návratem do Česka a nakonec po pěti dnech doma. V Česku stojí test okolo 1500 korun. Velvyslanectví varuje. Přestože PCR test vyjde v Egyptě na méně než polovinu a do letadla ho nepotřebujete, tam stačí antigenní, velvyslanectví nedoporučuje šetřit. „Zastupitelský úřad si dovoluje důrazně doporučit českým občanům podstoupit PCR test před případným odletem do Egypta již v České republice,“ varuje ministerstvo zahraničních věcí.

Pokud turistovi vyjde pozitivní test až na letišti v Egyptě, jsou možnosti velvyslanectví kontrolovat, jak s obyvatelem Česka bude v zemi pyramid zacházeno, omezené. Zároveň upozorňuje, že PCR test nesmí být při vstupu do země starší než 72 hodin.

Tabulka podmínek pro odjezd a návrat u oblíbených dovolenkových destinací Tabulka podmínek pro odjezd a návrat u oblíbených dovolenkových destinací | abl

10 odpovědí, které musíte znát

Aby vláda zamezila vlně krachů cestovních kanceláří, přijala loni zákon nazývaný lex voucher. Lidé podle něj mají nárok na zájezd ve stejné kvalitě nebo ve vyšší s doplatkem, než byl ten, na který loni vyrazit nemohli. Anebo jim cestovky v září vrátí peníze. Jak poukazy nyní uplatnit? Na co máte právo, kdy vám stačí hodnota voucheru a kdy budete muset ještě doplácet? „Podle naší ankety asi 85 procent zákazníků plánuje poukazy využít,“ říká Eva Němečková, mluvčí cestovní kanceláře Čedok. Podle ní je v tuto chvíli asi 50 procent objednávaných zájezdů hrazeno právě vouchery. Řada lidí se už s cestovkami dostala do křížku, když po nich chtěly doplatek za stejný hotel, kam plánovali zamířit již loni, nebo za poukaz pro dítě, které mělo ještě před rokem vzhledem k věku nárok na pobyt zdarma.

Platí pro všechny vouchery stejné podmínky?

Podmínky poukazů vydaných podle zákona lex voucher jsou stejné u všech cestovních kanceláří. Řada cestovek ale vydávala své vlastní poukazy. U nich pak platí podmínky, které si mezi sebou odsouhlasil klient s cestovní kanceláří.

S cestováním končím, chci peníze. Jak na to?

Pokud vyzvete cestovní kancelář, musí vám do třiceti dnů nabídnout náhradní zájezd. Pokud to neudělá, máte právo na proplacení voucheru. Když to udělá a vy tento zájezd odmítnete, máte právo na vyplacení peněz do čtrnácti dnů od konce ochranné lhůty. Ta končí 31. srpna 2021.

Jak je to s poukazy na lázně?

V platnosti jsou stále i poukazy vydávané státem v programu COVID lázně. Tuto slevu na pobyt v lázních můžete po dohodě s cestovní kanceláří zkombinovat se svým voucherem. Pouze ale v případě, že cestovka pobyty v českých a moravských lázních nabízí.

Co když cestovní kancelář zkrachuje?

Poukazy vydávané podle zákona jsou chráněné pojištěním proti úpadku. Je to tedy stejná situace, jako kdybyste měli zaplacený konkrétní zájezd.

Můžu svůj voucher postoupit někomu jinému?

Něco takové zákon lex voucher obvykle neřeší. Obvykle to možné je. Ale není vyloučeno ani to, že cestovní kancelář to bude považovat za nepřípustné. I po využití voucheru ale může zákazník nově zakoupený zájezd, stejně jako jakýkoliv jiný zájezd, postoupit na jinou osobu, pokud splní podmínky § 2532 občanského zákoníku. Cestovní kancelář za postoupení smlouvy o zájezdu nemůže požadovat více než náklady skutečně vynaložené na postoupení smlouvy (např. poplatky letecké společnosti za změnu jména na letence apod.).

Bojím se do ciziny, mám právo uplatnit poukaz na pobyt v Česku?

Poukaz můžete uplatnit na zájezdy cestovní kanceláře, která ho vydala. Tedy v zahraničí i v tuzemsku. Pokud ale cestovní kancelář zájezdy po Česku nenabízí, nemá povinnost je klientovi zajistit.

Objednal jsem si za svůj poukaz zájezd, ale v cílové destinaci opět zavedli povinné roušky či jiná proticovidová opatření. To se mi nelíbí. Dostanu i tak peníze zpět?

Pokud už poukaz uplatníte, nemůžete ho »dostat zpět«. V tu chvíli pro vás platí stejná pravidla jako pro kohokoliv jiného, kdo už zájezd uhradil. Vztahují se na vás tedy stornopoplatky apod.

Můžu si za poukaz objednat levnější zájezd a zbytek si nechat vyplatit?

Podle zákona má držitel poukazu právo na pobyt ve stejné hodnotě nebo dražší s poplatkem. Můžete se zkusit s cestovní kanceláří dohodnout, povinnost vyhovět vám ale nemá.

Cestovní kancelář mi peníze nevyplatila. Kam se obrátit?

Zákon nestanovil žádný orgán dozoru. Je nutné se bránit občanskoprávní, tedy soudní cestou, případně pokusit se věc vyřešit mimosoudně.

Kupoval jsem zájezd pro rodinu a dítě bylo zdarma. Nyní však už ze slevy »vyrostlo«. Budu doplácet?

Pokud zákazník požádá o zájezd stejné jakosti, je bez doplatku, a to i tehdy, pokud někteří účastníci původního zájezdu například již nemají nárok na dětské slevy. U dětí je podstatné, zda byly zahrnuty mezi účastníky zájezdu u původní smlouvy. „Pokud tomu tak je, cestovní kancelář by dle našeho názoru doplatek u náhradního zájezdu vybírat neměla. Je ale třeba mít na paměti, že nabídku tohoto náhradního zájezdu na žádost zákazníka podává cestovní kancelář. Nelze tedy zaručit, že se zájezd uskuteční např. v zákazníkem preferovaný termín,“ říká Jiří Fröhlich, mluvčí ČOI.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa