Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bič na internetové giganty jde do finále. Digitální daň dopadne na Facebook i Google

Autor: ČTK - 
12. května 2021
18:18

Sněmovna dnes propustila do závěrečného čtení vládní návrh na zavedení takzvané digitální daně, tedy daně z digitálních služeb. Vláda původně navrhla sazbu daně sedm procent, vládní koalice se ale později dohodla na pěti procentech. Důvodem bylo, že původní sazba by byla nejvyšší ze zemí, které chtějí daň zavést nebo ji už zavedly. V návrhu letošního státního rozpočtu, který loni na podzim vláda předložila Sněmovně, se už počítalo se sazbou pěti procent. Návrh rozpočtu předpokládal, že daň letos vynese 2,5 miliardy korun.

S výběrem daně počítal již loňský státní rozpočet. Vláda přitom návrh poslancům předložila na konci listopadu 2019 a prvním čtením prošel až loni v lednu. Zákon má podle návrhu vlády nabýt účinnosti 15. dnem po svém vyhlášení ve sbírce.

Návrh na snížení sazby na pět procent předložili sociální demokrat Roman Onderka, předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) a Jan Volný (ANO). Poslanec ČSSD Petr Dolínek na dubnovém sjezdu strany vyzýval k návratu k sedmiprocentní sazbě. Onderka chce posunout navrhovanou účinnost na 1. leden příštího roku.

Pětiprocentní sazbu navrhl i Jan Hrnčíř (SPD). Poslanec Pirátů Tomáš Martínek předložil návrh, který daň snižuje a současně zavádí rozdílné sazby. Z cílené reklamy by se mělo platit pět procent a z ostatních služeb tři procenta. Poslanec ODS Jan Skopeček navrhl sazbu dvě procenta.

Navrhovaná daň se má podle návrhu vztahovat na internetové firmy v ČR s globálním obratem nad 750 milionů eur (asi 19 miliard korun), které budou mít v ČR roční obrat za uskutečněné zdanitelné služby minimálně 100 milionů korun. Týkat by se měla předních světových společností jako Google, Facebook, Amazon či Apple.

Spojené státy začátkem loňského června oznámily, že daň prověřují. Ministerstvo financí v reakci na to uvedlo, že pokud se podaří v souvislosti s digitální daní najít řešení na úrovni Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), je Česko připraveno daň na národní úrovni zrušit. Řada poslanců během debat ve Sněmovně vyjadřovala obavy z odvetných opatření proti tuzemským firmám.

USA se již několikrát vyjádřily, že daň považují za diskriminační vůči americkým firmám a výsledkem přezkumu by mohla být odvetná cla.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa