Na přechodu se stalo od roku 2007 celkem 29 nehod, při nichž jeden chodec zemřel a další byli těžce zraněni. K poslední vážná nehoda se tu stala letos v únoru. „Tohle místo opakovaně potvrzuje, že je nepřehledné, nebezpečné a pokud s ním něco neuděláme, budou se tam donekonečna opakovat neštěstí na lidském zdraví i životech,“ sdělil Scheinherr.

Doprava bude před přechodem svedena do jednoho jízdního pruhu ve směru na Prosek i do centra. Úprava bude provedena značením, aby bylo možné řešit případné dopravní problémy. Proti původnímu plánu nebude na základě požadavku Prahy 8 v daném místě vyhrazen jízdní pruh pro autobusy MHD.

Podle Scheinherra z magistrátních měření vyplývá, že by dopravní problémy nastat neměly. „Z dat víme, že tím nijak neomezíme automobilovou dopravu. Ve směru Prosek už teď projíždí tímto místem zhruba 95 procent vozidel jedním pruhem, v opačném směru to bylo asi 83 procent aut,“ uvedl. Se změnou souhlasí i policie. Na základě jejího souhlasného stanoviska tak vedení města nyní podalo žádost na příslušný silniční správní úřad. Pokud úpravu povolí, bude provedena na konci letošního léta.

Magistrát, silničáři i městské části se snaží zvyšovat bezpečnost chodců. Vybudovávána jsou zvláštní osvětlení přechodů, ostrůvky, které je dělí na kratší, nebo jsou budovány zpomalovací prahy. Na řadě míst jsou přechody vyvýšené a řidiči tak musí zpomalit.

Pražská policie loni zveřejnila údaje, podle nichž se rok předtím hlavním městě stalo 21 458 dopravních nehod a zemřelo při nich 20 lidí, meziročně o 11 méně.

Video
Video se připravuje ...

Stařenku na přechodu v Praze 8 srazilo auto. Městská policie Praha

Fotogalerie
4 fotografie