Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čech z covidem sužovaného Nepálu: Vláda situaci podcenila. Jak se indická mutace šířila do světa?

Autor: ČTK, ula - 
16. května 2021
05:30

Světová zdravotnická organizace (WHO) v minulých dnech varovala, že nová vlna epidemie covidu se z Indie začíná šířit i do sousedních zemí. S největším nárůstem nakažených se potýká zejména Nepál. Tamní lékaři poukazují na nedostatek nemocničních lůžek  a medicínského kyslíku. Nákaza se masivně rozšířila  i mezi horolezci, kteří přijeli zdolat Mount Everest. V izolaci je v Nepálu i český cestovatel Jan Trávníček (45). Ten počáteční příznaky covidu-19, stejně jako ostatní horolezci, pokládal za nachlazení a výškovou nemoc. Blesk Zprávám v rozhovoru řekl, proč tamní vláda situaci podcenila a jak se zřejmě indická mutace rozšířila do celého světa.

Pro cestovatele Jana Trávníčka je himalájská země druhým domovem. Před měsícem tam odcestoval spolu s přítelkyní, aby v Káthmándú otevřel ryze českou restauraci a doprovodili přátele na několik treků.

Při první vlně koronaviru se Nepál turistům zcela uzavřel. I díky tomu se dařilo držet počty nakažených na velmi nízkých číslech. Na druhou stranu kvůli tomu řada místních, která je závislá na cestovním ruchu, strádala. Zatímco v Evropě si země pomáhaly navzájem, Nepálu podle Trávníčka nepomohl nikdo. Alespoň ne nepálská vláda. Proto se místní upínali k zahájení turistické sezóny pro letošní rok, která vždy startuje v březnu. Země se s velkou slávou otevřela turistům právě více než  před měsícem, kdy odletěl i Jan.

„Samozřejmě bylo povinné mít pojištění na covid-19, bylo třeba dojet na pozvání agentur, bylo třeba vyřídit víza, apod. Nic ale nebyl problém. Místní nosili roušky, byl jim ale omezen pohyb jen velmi málo, vydávala se povolení pro výstup na Mount Everest, všichni byli optimističtí,“  vysvětluje Jan Trávníček s tím, že ostražitost Nepálců ochabla. Ve chvíli, kdy do země dorazil, bujaře se slavil nový rok.

Trávníček: Vláda situaci podcenila

„Bohužel nikdo nečekal, že situace v sousední Indii bude tak tragická. Nepál je na Indii závislý, hlavně ekonomicky, pracuje tam mnoho místních lidí. Pokud to mám říct upřímně, nepálská vláda se bála podnikat jakékoliv omezující kroky vůči Indii. Rozumím tomu, nechtěli žádné politické problémy,“ pokračuje Jan Trávníček s tím, že kamenem úrazu bylo i to, že Indové přes Nepál cestovali do celého světa i v době, kdy nesměli odjet ze země do svých dovolenkových destinací.

„Zkrátka odcestovali do Nepálu, tady strávili pár dní v karanténě a odtud mohli cestovat kam chtěli,“ říká Trávníček. I kvůli tomu se zřejmě začala indická mutace šířit po celém světě. Nyní ale Nepál zavedl přísný lockdown.

„Hranice Nepálu jsou uzavřené, mezinárodní lety nelétají. Jenže to neznamená, že nepálsko-indická hranice se nedá přecházet. Nemyslím, že se pohyb osob zcela zastavil. Nepálská vláda je chaotická, situaci podcenila, hranice měla uzavřít daleko dříve, když viděla, že Indie situaci s koronavirem nezvládá,“ myslí si Trávníček.

Horolezci příznaky nepoznali

V médiích se také objevily zprávy, že nákaza se začala masivně šířit v základním táboře mezi horolezci pod nejvyšší horou světa - Mount Everestem. To potvrzuje i Jan. „Bylo vydáno asi 500 horolezeckých povolení. Na každého horolezce jsou navázáni další tři lidé, ten sociální kontakt je tam velký. Agentury, které výstupy pořádají, se snažily výpravy oddělit a kontakt omezit, ale to samozřejmě nešlo, “ říká Jan Trávníček.

Podle něj je nyní v základním táboře pod Everestem 400 horolezců. Někteří jsou momentálně na výstupu, těm se podle Trávníčka podaří vrcholu ještě dosáhnout. Jeho slova dokládá i agentura Reuters, která uvedla, že tento týden stanula na nejvyšší hoře světa skupina 12 zahraničních horolezců. Stalo se tak poprvé od chvíle, co nepálská vláda horu znovu zpřístupnila.

„Do 14 dnů bude ale základní tábor prázdný,“ domnívá se Trávníček. Podle portálu BBC vyvolává množství nakažených horolezců obavy. Řada z nich také dlouho netušila, že onemocněla covidem-19. Příznaky totiž přičítali nachlazení a výškové nemoci.

To si myslel i Jan Trávníček, který se sám na treku po Everestu covidem-19 nakazil, stejně jako 13 z 15 členů jeho výpravy. Momentálně jsou všichni nemocní v izolaci v hotelu v Káthmándú, někdo se již uzdravil a odletěl do Česka.

„Mám sice 25 let zkušeností z těchto oblastí, ale také jsem si myslel, že jde o nachlazení a kašel ze suchého vzduchu. Navíc ve spojení s nadmořskou výškou klesá vaše výkonnost, jste unavení,“  vysvětluje Jan důvody, proč je těžké odlišit příznaky koronaviru od běžných problémů, se kterými se horolezci potýkají.

1600 lůžek pro 30 milionů obyvatel

Lékaři v Nepálu varovali před rozsáhlou zdravotní krizí, která podle nich zemi hrozí. Podle portálu The Guardian je na 30 milionů lidí  jen 1600 lůžek intenzivní péče a méně než 600 plicních ventilátorů. Na 1000 lidí připadá asi 0,7 lékaře, což je méně než v Indii.

„Nejsme dostatečně připravení, nemáme dostatek zdrojů a kapacitu, abychom zajistili věci, které se od nás očekávají,“ sdělil agentuře AP lékař, který pracuje s pacienty s covidem-19

„My máme štěstí, máme pojištění a péče pro cizince v soukromých nemocnicích funguje. Jenže místní nemají zdravotní pojištění, vše musí platit hotově. Navíc zatímco u nás není standardní umírat na zánět slepého střeva, tady je to běžná věc,“ shrnuje úroveň zdravotnictví v Nepálu Jan.

V zemi probíhalo od ledna očkování vakcínou AstraZeneca. Ty však dodávala do Nepálu Indie, která kvůli své zdravotní situaci vývoz očkovacích látek omezila. Očkování znovu započalo, když Nepálu poskytla 800.000 dávek Čína. Nyní Káthmándú vyjednává o dodávce ruské vakcíny Sputnik V s Moskvou. „Jenže očkování teď není priorita,“  říká Jan.

Pálení mrtvých na hranicích není kvůli covidu

V médiích se také objevují fotografie, kde Indové a i Nepálci pálí mrtvé na hranicích. Trávníček upozorňuje, že jakkoliv to vypadá děsivě, tak to nijak nesouvisí s tím, že by v zemi nebyl dostatek krematorií.

„Toto je nejsvětější hinduistický obřad, Indové se takto loučí se svými zesnulými příbuznými. Teď bohužel lidé více umírají, takže obřadů je více, ale není to nic netradičního, mrtví se zde pálí takto běžně, smrt je běžnou součástí jejich životů a plameny jsou očistné,“ komentuje fotografie hořících hranic český cestovatel.

V Nepálu se chce zdržet, dokud to bude možné. „Chci místním nějak pomoci. Třeba jen tím, že tu budu utrácet peníze či nabídnu svoji pomoc ostatním uvízlým krajanům, již se přeci jen tady trochu orientuji,“ uzavírá Jan a vzkazuje těm, kteří se chystají kamkoliv vycestovat, že by neměli zapomínat na cestovní pojištění, které zahrnuje i pojistku pro případ, že v zahraničí onemocníte covidem-19.

Video  Kopcolezec a cestovatel Jan Trávníček  - honzatravnicek.cz, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa