Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tipy na víkend: Na koloběžku, za kováři, do starých časů i hanbaté Prahy

/
  • Tipy na víkend: Vyrazit můžete za kováři, vědou, do kláštera nebo do muzea za starými časy.
    13. května 2021 ● 16:57

    Další vlna rozvolňování přinesla i otevření nejrůznější památek, skanzenů, muzeí či vědeckých parků. Ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz  jsme pro vás vybrali několik tipů na výlet, kterého rozhodně nebudete litovat. Inspirovat se můžete i ZDE a ZDE

  • 1.

    Praha dekadentní

    Výstava Praha dekadentní v Tančícím domě provede návštěvníky ztemnělými pražskými zákoutími, kde prostituce jen kvetla už od dob Rakouska-Uherska. K vidění jsou i první erotické pomůcky vyráběné v Československu nebo také zdravotní knížky prostitutek. Ty organizátoři výstavy považují za jeden z nejcennějších exponátů. Více ZDE

    Autor: Piaristi

  • 2.

    Muzeum techniky a řemesel

    V obci Koloveč na Domažlicku najdete Muzeum techniky a řemesel, kde na ploše 1000 m² můžete obdivovat více než 7000 exponátů! Sbírka patří k nejobsáhlejším svého druhu u nás. V expozicích jsou zastoupena všechna tradiční řemesla a živnosti, které se nacházely na vesnici. Kompletních dílniček tu najdete 67! Podíváte se, jak pracovali řezníci, pekaři, cukráři, vlásenkáři, bednáři, sedláři, kloboučníci, kameníci a mnoho dalších. K vidění je koloniál, expozice hodin a hracích strojů, kočárků a hraček i hasičská zbrojnice.

    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 3.

    Park Boheminium

    Více než 70 dokonalých miniatur významných stavebních a technických památek z celé České republiky najdete na šesti hektarech parku Boheminium v Mariánských Lázních. V měřítku 1:25 tu na jednom místě uvidíte třeba Karlštejn, Ještěd, zámek Červená Lhota, letohrádek Hvězda, zámek Český Krumlov a další památky.

  • 4.

    Vodní hamr s kováři

    Horní hamr v Dobřívi na Rokycansku je největší a nejvýznamnější památka svého druhu u nás. Najdete tu dobové zařízení z 19. století, které je stále v provozu. Vyrábělo se zde těžké kované nářadí. Právě kováře můžete vidět přímo při výrobě. Ukazují práci s buchary, výhní i na kovadlině. Stroje uvádí do pohybu čtyři vodní kola. Hamr je přístupný pro individuální prohlídky bez průvodce.

    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 5.

    Botanická zahrada v Bečově

    V podhradí zámku Bečov nad Teplou, trošku stranou turistické cesty, se rozprostírá nádherná botanická zahrada, která roste a kvete díky místním nadšencům. Původní zahrada majitele panství Jindřicha z Beaufort-Spontin nebyla po válce až do roku 2005 udržovaná. Nyní je to ale ideální místo odpočinku, kterému vévodí velké jezírko s lekníny, molem i lodičkami. Součástí botanické zahrady v Bečově je také unikátní bioferrata, první česká skalní stezka zaměřená na skalní vegetaci.

    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 6.

    Kyjovské údolí

    Údolí řeky Křinice patří od 19. století mezi oblíbené turistické cíle Českého Švýcarska. Kyjovské údolí tvoří říčka Křinice, kde se údolím plavilo dřevo ze Saska. Zdejší kraj se stal domovem mnoha vzácných druhů zvířat a rostlin. Rozprostírá se od obce Kyjov až k Zadním Doubicím. Soutok Křinice, Bílého a Brtnického potoka je jejím koncem. Přírodní útvary mají romantické názvy jako Bratrské kameny, Lví jeskyně Klenotnice, Jeskyně víl, Vinný sklep. Najdete zde i stopy po někdejších stavbách skalních hrádků a mlýnů.

    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 7.

    Schwarzenberský plavební kanál

    Postaven byl na česko-rakousko-bavorském trojmezí před zhruba 220 lety kvůli splavování polenového dříví z nepřístupných šumavských hvozdů. Naučná stezka vede od parkoviště na Jeleních Vrších podél kanálu na Raškov nad Novou Pecí, kde je také možnost parkování. Na 9 km trasy uvidíte mnoho atraktivních částí technického díla: od tunelu (dlouhý 397 m) s architektonicky vyvedenými vstupními portály, Rosenauerovu kapličku, akvadukt u Rossbachu, kamennou lavičku a další technické památky v kouzelné přírodě Šumavy.  

    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 8.

    Noční koloběžkování

    Trať dlouhou 10 km nebo dětskou 4 km stezku s plněním světelných úkolů za doprovodu rodičů si můžete vybrat v sobotu v kempu Stříbrný rybník v Hradci Králové. Noční koloběžkování tu začne hned po setmění, s sebou si proto vezměte čelovku či jinou baterku. Kvůli opatřením nebude hromadný, ale etapový start. Je proto nutné se zaregistrovat.

    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 9.

    Mlýn Dřevíček

    Kdo jiný než potomek původního mlynáře by měl zasvětit návštěvníky do tajů mlynářského řemesla v Mlýně Dřevíček v Horní Dřevíči u Hronova. K vidění jsou funkční řemenice, soukolí loupačky, mlecí válce a další zařízení tak, jak fungovala mezi válkami. Ke každému mlýnu patří vodník, i zde se dozvíte příběhy hned o několika hastrmanech i o osudu posledního medvěda na Stárkovsku.

    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 10.

    Poutní areál Hora Matky Boží

    Monumentální barokní klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie, ambity, kaplí Svatých schodů, pramenem, hřbitovem a poutním domem na Mariánském kopci najdete v Dolní Hedeči nad městem Králíky. Odtud až ke klášteru vede svatá cesta, lemovaná alejí. Z kopce je krásný výhled na Králíky, Suchý vrch a Kralický Sněžník. Již více než tři sta let sem přicházejí poutníci.  V letech 1950 až 1960 klášter sloužil jako vězení pro kněze.

    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 11.

    Vědecký park VIDA

    Po 284 dnech znovu otevírá své brány vědecký park VIDA v Brně. Vodní pumpy, bosonohý chodník, umělé vlny, vodotrysky a spousta nově zasazené zeleně – to jsou novinky, které přibyly k loňským exponátům. Z epidemiologických důvodů zatím není možné otevřít Divadlo vědy a kapacita centra je snížena na 500 osob. Exponáty jsou dezinfikovány a vzduch v budově se pravidelně kompletně obměňuje.

    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 12.

    Hlava Medusy se vrací

    Originál obrazu Hlava Medusy nizozemského malíře Petera Paula Rubense z 1. čtvrtiny 17. století je od středy opět přístupný veřejnosti. Moravská galerie v Brně slavné dílo po jeho turné po světových muzeích a koronavirové pauze zařadila jako novinku do expozice Brno - předměstí Vídně v Místodržitelském paláci. Otevřeno je i Technické muzeum. Více informací ZDE

    Autor: Zdeněk Matyáš

  • 13.

    Muzeum v piaristickém klášteře

    Piaristický klášter v Příboře byl založen roku 1694 olomouckým biskupem Karlem II. z Lichtenštejna. Jeho nejcennější součástí je knihovna se 4500 svazky. Zachovalo se v ní i třicet prvotisků a převážná většina knih pochází z 16. až18. století. Nyní v klášteře sídlí muzeum Centrum tradičních technologií. Je zaměřeno na výzkum a prezentaci rukodělných dovedností. Zpřístupněno je i malé interaktivní „experimentárium“, ve kterém si můžete mnohé materiály osahat a některé techniky i přímo vyzkoušet. K vidění tu je i výstava Rok v krajce.

    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 14.

    Do skanzenu i s průvodci

    Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku otevře v sobotu návštěvníkům interiéry objektů ve všech třech areálech. Venkovní prostory jsou přístupné už od začátku měsíce. Na návštěvníky čekají průvodci, ožije i vodní kolo a Dřevěné městečko. K ochutnání budou i typické valašské speciality.

    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 15.

    Pouť smíření z Holešova na Svatý Hostýn

    Památku umučeného holešovského faráře Jana Sarkandra si připomenou nejen věřící v sobotu poutí. Na 15 km dlouhý pochod se vydají po ranní bohoslužbě (7.30 h) v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Holešově. Do baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně procesí dorazí v 15:00 ke svátostnému požehnání. Poutní průvod v čele ponese ostatky svatého Jana Sarkandra. Součástí průvodu budou i kroje a muzikanti.

    Autor: holesov.cz

  • 16.

    To jsme měli doma!

    Muzeum Třineckých železáren a města Třince nechá vplout návštěvníky do minulosti a nostalgicky zavzpomínat na dětství jejich vlastní či rodičů a prarodičů. „To jsme měli doma!“ Věta, která bude zřejmě nejčastěji zaznívat během její prohlídky. Výstava je vytvořena z exponátů, které muzejníci nashromáždili za posledních 25 let díky darům místních obyvatel. Sbírku tvoří kousky nábytku i nejrůznější předměty denní potřeby z domácností. Na výstavě je k vidění na pět set exponátů od hraček, přes litinové předměty, nádobí, oděvy, knihy po fotografie.

    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

    Fotogalerie
    19 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy