Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mozková mrtvice je častý zabiják: Elišku (33) postihla při porodu! Teď musí rehabilitovat

Autor: VaB - 
13. května 2021
05:00

Mozková mrtvice má ve světě smutnou statistiku – je druhou nejčastější příčinou úmrtí. Postihuje lidi bez ohledu na věk. Jsou dokonce i případy, kdy postihne rodičku přímo při porodu. To se stalo i třiatřicetileté Elišce.

Na 15. května připadá Den proti mozkové mrtvici. Ta se řadí na přední příčky pořadí nejčastějších příčin úmrtí ve světě. Oběti si vybírá bez ohledu na věk, způsobuje ji třeba i covid. Včasnou a intenzivní rehabilitací se pak dá zabránit vážnějším doživotním následkům. 

Jestliže má někdo příznaky mozkové mrtvice, neměl by určitě sedat za volant a dopravovat se do nemocnice. Může to být nebezpečné, a hlavně ne všechny nemocnice jsou na takové pacienty připravené.

Podle lékaře Roberta Mikulíka z FN U sv. Anny v Brně je nutné léčbu zahájit už 4,5 hodiny od projevu příznaků. „Čas je u mozkové mrtvice zásadní. Čím dříve se totiž pacient dostane do nemocnice, tím má vyšší šanci na vyléčení. Proto je potřeba, aby pacient, nebo jeho okolí mrtvici dokázali poznat a co nejdříve zavolat 155. Záchranná služba by se pak na místě měla objevit do 20 minut a vše potřebné zajistit," vysvětluje profesor.

Mrtvice při porodu

Mozková mrtvice může nastat i během porodu. S tím se setkala i Eliška, která prodělala hemoragickou cévní mozkovou příhodu. „Eliška měla v hlavě nádor, o kterém se nevědělo. Zřejmě vlivem tlaku při porodu došlo ke krvácení z nádoru a velkému otoku mozku. V noci upadla do kómatu. Po půlnoci byla záchrankou převezena do nemocnice a tam urgentně operována. Nádor byl úspěšně odstraněn, otok mozku ale stihl napáchat velké škody,” vzpomíná manžel paní Elišky Petr.

Při takové příhodě je nutné rychle a intenzivně rehabilitovat. „Čím dříve začneme, tím dříve oslovíme mozek a neuroplastické procesy. Když začínáme později, často se u pacientů setkáváme s již vytvořenými špatnými kompenzačními návyky, které se hůře odbourávají,” říká Tereza Valíková z rehabilitačního centra Sarema.

Eliška dělá v centru velké pokroky. Má to ale i své mínus, v Saremě musí být na dlouhodobých pobytech, čímž se částečně vzdává společného času s rodinou, zejména s dvěma syny.

Opora je důležitá

Pokud jsou rehabilitace doporučené lékařem, jsou hrazené pojišťovnou. Často ale v krátkém a nedostačujícím rozsahu. Ideální jsou tříhodinové terapie, na které se dochází denně. „Úplné vyléčení závisí na více faktorech, jako je rozsah, věk a včasnost péče. Proto když máte podezření na vznik cévní mozkové příhody, ihned kontaktujte záchrannou službu. Následky tak nemusí být žádné, nebo minimální,” dodává Valíková. 

Příznaky se rozumí například pokles ústního koutku nebo očního víčka, neschopnost udržet paže ve stejné výšce nebo potíže s řečí a porozuměním. Důležitá je i zásada zdravého životního stylu. Pokud už se u někoho v rodině mozková příhoda objevila, je důležitá psychická podpora. Jde totiž i o hendikep sociální, nejen pohybový. V sobotu 15.5. proběhne na stránkách nemocnice u Sv. Anny v Brně online konfrence na téma mrtvice. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi