Už prý nikdy žádné politické uskupení nepodpoří, byť se o politiku dál zajímá a řeší ji. „Jsem apolitický, i když ne až tak. Protože pokud chceme v této republice žít, tak bychom to dění měli nějak vnímat.“

Sociální demokracii před 11 lety upřímně fandil, a proto se rozhodl je před volbami i podporovat. „Nebylo to ze zištných důvodů, ani že bych měl dostávat nějaké extra honoráře, ale protože jsem s nimi sympatizoval,“ vysvětloval, proč tehdy své jméno spojil s oranžovými.

Zneužili hymnu?

Během předvolební kampaně se ale podle Davida stalo něco, co nemohl vydýchat. V Teplicích ho totiž představitelé strany pozvali na jeviště a požádali, aby zazpíval. Nečekal však, že na pásce budou mít připraven jeho hit Správnej tým, který v únoru 1998 složil pro návrat zlatých hokejistů z olympiády z Nagana, a budou při něm trdlovat s ním.

Dodnes je přesvědčen, že tato píseň se neměla stát heslem politické kampaně. „Že tu hymnu Správnej tým, kterou jsem napsal, takhle zneužili, z toho jsem byl velmi překvapený. A tam jsem se přesvědčil, že na jednu stranu je to dobrý, sympatizovat s nějakou stranou, ale jak je vidět, tak to nedělá dobrotu,“ prohlásil v podcastu Blesku.

Už žádná politika

Naštvalo ho to do té míry, že tenkrát prý s oranžovými veškeré vztahy uťal a dodnes tvrdí, že se za tohle spojení stydí! A zároveň dovedlo k rozhodnutí už nepodpořit žádnou jinou politickou stranu, ani ANO kamaráda Andreje Babiše. Výjimku udělal jen v případě prezidentské kampaně Miloše Zemana v roce 2018. „Musím říct, že od toho momentu jsem to ukončil a nikomu žádnou propagaci nedělal. Muzikant má dělat muziku a neplést se do politiky,“ dodal.

Jaký byl pro Michala Davida rozchod s Františkem Janečkem v roce 1987, co si myslí o krocích vlády během koronavirové krize a kdy zase bude k vidění na pódiích, se dozvíte v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: ČSSD mě zneužila, svěřil se Michal David Jiří Marek

Fotogalerie
36 fotografií