Útok na matku se synem se měl stát ve středu 28. dubna. Po údajném útoku následovalo policejní pátrání po dítěti v ohrožení. Našli ho hned další den poblíž domu, kde mělo k pobodání dojít. Policisté ale nekomentovali, zda pátrání s vraždou souviselo. K případu se vyjadřuje pouze státní zastupitelství. 

Za pokus o vraždu běžně hrozí 15 až 20 let vězení, děti mladší patnácti let ale nejsou trestně odpovědné

Specializované soudy

Kriminalisté stále prověřují, co se během údajného útoku stalo. „Pokud by v té věci bylo zahájeno řízení ohledně dítěte mladšího 15 let, tak by rozhodoval specializovaný soud. Soudnictví ve věcech mladistvých a ve věcech posuzování činů jinak trestných spáchaných dětmi mladšími patnácti let vykonávají soudy pro mládež, tedy zvláštní senát anebo v zákonem stanovených případech předseda takového senátu nebo samosoudce,“ uvedl pro TN.cz mluvčí státního zastupitelství.

Vyhne se vězení?

Specializovaný soud může v takových případech uložit různé sankce. „Je to soubor výchovných i ochranných opatření - například napomenutí s výstrahou, zařazení do terapeutického psychologického střediska, dohled probačního úředníka, ochranné léčení,“ dodal Cimbala. Pokud by tedy opravdu útočil čtrnáctiletý chlapec, vězení se kvůli nízkému věku vyhne.

Video
Video se připravuje ...

Chlapec v Dolních Chabrech pobodal kamaráda a jeho mámu 

Fotogalerie
68 fotografií