Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Místo velkého zadku poškození jater: Influencerky propagují nebezpečný dietní „zázrak“

Autor: Markéta Mikešová - 
15. května 2021
05:45

Ženská část sociálních sítí má nový hit. Kdo chce docílit dokonalé postavy ve tvaru přesýpacích hodin, jako má Kim Kardashianová a další celebrity, tomu je doporučováno pravidelné konzumování potravinového doplňku jménem Apetamin. Je to vitamínový sirup původem z Indie, který v posledních týdnech propaguje mnoho slavných influencerek s miliony sledujícími. Jenže přípravek není ani v USA, ani v EU schválen, a dokonce se množí svědectví o tom, jak ženy po jeho požití málem zemřely. Situace se dostala tak daleko, že odborníci chtějí věc řešit s ředitelem instagramu.

„Zázračné“ přípravky, které mají lidem přivodit vysněnou postavu, se na sociálních sítích objevují s jistou pravidelností. Jednou jsou to projímavé čaje, jindy nápoje v prášku a někdy vitamínové sirupy, jako právě teď. Apetamin je novým hitem, který ačkoliv není na Západě schválený jako oficiální potravinový doplněk, na internetu se volně prodává, dokonce hned třetí odkaz na českém Googlu vede na eshop, který látku posílá do Česka.

Že jde skutečně o populární téma, dokazuje množství textů a příspěvků, které o sirupu na sociálních sítích mluví. Jen na TikTiku je jich přes 11 milionů, na Instagramu je hashtag #apetamin zakázán, ale stejně zde existuje bezpočet účtů, které sirup propagují. Ženy, včetně influencerek s početnou fanouškovskou bází, vyzdvihují jeho údajné schopnosti vykouzlit úzký pas a velké pozadí bez nutnosti cvičení a speciálních diet.

Co přesně je Apetamin

Apetamin je prezentován jako „stimulant chuti“, speciální vitaminový sirup, který má vést ke spalování tuků a nabírání svalové hmoty. Vyrábí jej indická farmaceutická společnost TIL Healthcare a volně se již několik let prodává v Asii, Rusku a Jižní Americe. Registraci pro USA či Evropskou unii výrobek nemá.

Hlavní aktivní složkou Apetaminu je cyproheptadin-hydrochlordidu, chemikálie obvykle obsažená v lécích na alergie. V Česku jsou léčiva s touto látkou dostupná jen na předpis. Teorie je ta, že cyproheptadin-hydrochlordidu obsažený v sirupu vyvolává u lidí sekreci růstového hormonu pomocí navození stavu hlubokého spánku, takže člověk „nabyde“, ale zároveň se extrémně unaví.

Tato únava je skutečně mimořádná. Jedna žena, která promluvila pro server Buzzfeed News, během osmi týdnů zkonzumovala šest lahví Apetaminu. Sice podle svého tvrzení nabrala 27 kilogramů váhy, ale nemohla se ani zvednout. „Není to jen únava – doslova vás to uspí,“ popisovala.

Sirupem k nebezpečné žloutence

Kromě únavy jsou jako vedlejší účinky popisovány průjem, podráždění, bolesti a otok kloubů, rozmazané vidění, třes a pak několik stavů, na které se podíváme blíže. Všechno jsou to efekty, které vycházejí z toho, že Apetamin není regulovaný a není sledováno jeho dávkování.

YouTuberka AshaGrand ve svém videu popsala, že sirup ji málem stál život. Po konzumaci látky byla tak unavená, že doslova usnula během řízení auta. Došlo k dopravní nehodě, během které stačilo málo k tomu, aby zemřela. Jiná žena zas pro televizi BBC vyprávěla, že neustále spala a třásla se tak, že se nezvládla ani podepsat na kus papíru. „Zkolabovala jsem na ulici a skončila v nemocnici,“ svěřila se. Navíc po sirupu ani nezískala postavu, po které toužila.

Studie George Washington University School of Medicine z roku 2020 zmiňuje i vyvolání autoimunitní hepatitidy, a to zejména, když byl Apetamin konzumován společně s alkoholem. To je stav, který když není včasně léčený, může mít fatální důsledky.

Další byly případy kómatu vyvolané otravou jater. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) přidává do výčtu možných negativních účinků také záchvaty.

Odborníci už urgují přímo šéfa Instagramu

Konzumování Apetaminu tedy nevede k ničemu dobrému. O to horší je, jak širokou propagaci na sociálních sítích má. Spousta příspěvků je cílena na dospívající dívky, přitom právě u nich může konzumace vyvolat největší problémy – v tomto věku není vhodné narušovat hormonální vývoj podobně hormonálními přípravky.

Velké technologické firmy se zařekly, že propagaci Atepaminu budou omezovat, ale výsledky jsou všelijaké. Britské Národní zdravotní službě (NHS) tak došly nervy a rozhodla se napsat šéfovi Instagramu Adamovi Mosserovi dopis, ať společnost urgentně všechen obsah s Apetaminem smaže. Ve hře je lidské zdraví. Protože, jak již bylo zmíněno, Instagram sice slovo zakázal, ale stále s ním mnoho účtů vesele operuje dál.

„Tato látka se konzumuje jako doplněk, který má podpořit specifický obraz a tvar těla, jenž je považován za žádoucí některými významnými osobami s velkým vlivem a je zaměřen převážně na mladší ženy a dívky (…) Jsme znepokojeni dopady propagace této drogy na fyzické i duševní zdraví a důrazně vás žádáme, abyste se zaměřili na tento nebezpečný obsah,“ uvádí Claire Murdochová v dopise adresovaném Mosserovi za NHS.

zamlzena ( 16. května 2021 11:51 )

jde o typ postavy nazvaný pokwik? To je baculaté tělo a velmi štíhlé ruce a nohy. Každý by měl být rád za to, že je jaký je, a naučit se mít rád sám ssbe. Totéž je pak možné očekávat i od druhých. Ale nelze čekat respekt s projevovanou nespokojeností se sebou samým a takto hloupými počiny.

bre-burda ( 15. května 2021 09:44 )

Kim Kardashianová a dokonalá postava ve tvaru přesýpacích hodin? Proboha, vždyť má zadek jak štýrský valach, to se může líbit jen starcům a naprostým zvrhlíkům.

testovnik ( 15. května 2021 08:58 )

Poškozuje nejen játra, ale hlavně mozek ! Přesněji tyto nesmyslné diety zničí celý organismus - a výsledek, vypadají stále stejně, ne-li hůř. Mě se vůbec nelíbí (tento styl).

Zobrazit celou diskusi