Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Expremiér (84) skončil znovu v nemocnici. Vyhýbá se Berlusconi soudu za úplatky?

Autor: ČTK - 
11. května 2021
16:02

Italský expremiér a mediální magnát Silvio Berlusconi je opět v nemocnici, podle místních médií tam nastoupil v úterý časně ráno. Čtyřiaosmdesátiletý politik, který v září prodělal nemoc covid-19, přitom kliniku opustil teprve před necelými dvěma týdny. Agentura DPA v této souvislosti připomněla, že ve čtvrtek by se měl Berlusconi dostavit k soudu v Sieně kvůli procesu, v němž je obžalován z uplácení svědků. Soudní líčení, v němž se očekává verdikt, bylo už několikrát odloženo právě kvůli Berlusconiho hospitalizaci.

Podle agentury AFP jde letos už o čtvrtý Berlusconiho pobyt v nemocnici. Naposledy byl tento politik, který drží rekord nejdéle sloužícího italského poválečného premiéra, na klinice tři týdny do 30. dubna. Tehdy se podrobil sérii kontrolních testů. Na téže klinice v Miláně absolvoval testy i v březnu.

Letos v lednu byl Berlusconi hospitalizován v Monaku kvůli problémům se srdcem. On sám to tehdy zdůvodnil jen opatrností osobního lékaře a dodal, že jeho aktivity pokračují normálně. „Jsem v neustálém kontaktu se svými spolupracovníky,“ uvedl Berlusconi, který je také od roku 2019 poslancem Evropského parlamentu.

Dlouhodobé problémy se zdravím i zákonem

Berlusconi měl v minulosti vážné zdravotní problémy, zejména se srdcem. Vážnou operaci srdce podstoupil v roce 2016. Už předtím měl několik let kardiostimulátor. Na konci 90. let byl Berlusconi operován kvůli rakovině prostaty. Přes zdravotní problémy i pokročilý věk je ale stále aktivní v politice a má o více než půlstoletí mladší partnerku Martu Fascinaovou (31), která je poslankyní za Berlusconiho pravicovou stranu Vzhůru, Itálie. Tato strana se od letošního února podílí i na vládě široké koalice pravicových i levicových stran, označované za vládu národní jednoty.

V minulosti figuroval Berlusconi v řadě soudních kauz; byl i odsouzen za daňové úniky, dostal ale alternativní trest obecně prospěšných prací v domově důchodců. Nynější proces se týká divokých večírků v Berlusconiho vile, na něž před lety prostředníci najímali prostitutky. V této kauze, zvané podle jedné z dívek Rubygate, čelil Berlusconi i obžalobě z placeného sexu s nezletilou v roce 2010. Ale v roce 2015 byl Nejvyšším soudem definitivně zproštěn viny pro nedostatek důkazů. V roce 2018 však začal nový proces v této kauze a Berlusconi v něm čelí obžalobě z ovlivňování svědků uplácením.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi