Vršek propadu museli jeskyňáři vyčistit, byl zanesený odpadky, v navážce našli sklo i konzervy. Poprvé kopli do země v březnu 2019. V několikametrové hloubce se jim podařilo najít skalnatý jícen závrtu, který ale nebyl průchozí. Dál pak museli pokračovat pomocí nábojek, kterými průchod postupně rozstřelovali. Tímto způsobem se dostávali hloub a hloub.

„Šlo o velmi zdlouhavou práci. Samotná chodba vede pod silnicí asi ve čtyřicetimetrové hloubce. Některé úseky byly průlezné, někdy ale měly třeba jen 20 centimetrů. Tyto úseky jsme museli rozšířit, abychom se dostali dál," řekl Blesk,cz předseda skupiny Jan Flek.

V polovině roku 2020 se jeskyňáři propracovali ke zúžení zanesenému bahnem. Následovalo další martýrium, aby prostor odvodnili a odbahnili a mohli pokračovat v postupu. Novou velkou prostoru objevili právě po zdolání zúžení..

„Jde o prostoru asi 30x 30 metrů rozlehlou s komíny vedoucími snad až k povrchu. Jeskyně je bohatě zdobená, jsou v ní všechny druhy krápníků. Chodba, kterou jsme se do ní dostali, nakonec měří asi 80 metrů," popsal Flek.

Jeskyně zatím nemá jméno, prozatím se nepodařilo ani pořídit fotodokumentaci.„Bahnitým sifonem (zúžením - pozn. red.) se zatím nedá technika protlačit,“ vysvětlil Flek. Jeskyňáři se i tak těší na další průzkum. Prostor má podle nich další pokračování především trativody, které mohou jít podle odhadu až do stometrové hloubky.

V Moravském krasu je přes 1100 jeskyní

Nejznámější jsou Punkevní jeskyně, kde se lidé plaví v člunech po říčce Punkvě a které jsou spojené s propastí Macocha. Největší je ale systém Amatérské jeskyně o délce přes 40 kilometrů. Objevy větších jeskyní jsou výjimečnou událostí. Obdobně velký dóm našli jeskyňáři v roce 2019 při pracích v jeskyni Sonda pod Jedničkou. Dostal jméno Výroční.

VIDEO: Speleolog Jiří Svozil o významu jeskynního komplexu Býčí skála.

Video
Video se připravuje ...

Speleolog Jiří Svozil o významu jeskynního komplexu Býčí skála v CHKO Moravský kras Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
15 fotografií