Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řeka vyplavila těla obětí covidu. Zvláště znepokojivá mutace, obává se WHO Indie

Aktualizováno -
10. května 2021
21:12
Autor: ČTK - 
10. května 2021
20:05

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes zařadila variantu koronaviru poprvé objevenou loni v Indii na seznam zvláště znepokojivých verzí viru s celosvětovým dopadem. Podle předběžných dat je nakažlivější a některé údaje poukazují rovněž na to, že by mohla být schopna obcházet imunitu získanou po očkování. V Indii mezitím učinili hrůzný nález. Voda vyplavila na severu Indie na břeh řeky Gangy těla desítek lidí, kteří pravděpodobně podlehli covidu-19.

„Klasifikujeme ji jako znepokojivou variantu na globální úrovni,“ upozornila jedna z čelných činitelek WHO Maria Van Kerkhoveová. „Jsou dostupné informace, které naznačují zvýšenou přenosnost,“ dodala k variantě, již vědci označují kódem B.1.617 a která má podle nich řadu dalších mutací.

WHO poskytne podrobnější informace o variantě v úterý na pravidelné tiskové konferenci o stavu pandemie ve světě. „Potřebujeme mnohem více informací o této verzi viru v této genové linii a všech odvozených liniích,“ dodala.

Indická varianta, identifikovaná vědci v prosinci loňského roku, se stala již čtvrtou, kterou organizace zařadila do kategorie zvláště znepokojivých. Tou přitom označuje mutace, které pokládá za více smrtící, nakažlivější, nebo rezistentní vůči nyní používaným lékům a vakcínám. Do skupiny patří rovněž varianty objevené nejprve v Británii (B.1.1.7), Jihoafrické republice (B.1.351) a v Brazílii (P.1).

Varianta z Indie je podle některých expertů příčinou nedávného prudkého rozmachu epidemie v této zemi, kde podle dat univerzity Johnse Hopkinse nyní denně po nákaze koronavirem zemře v průměru téměř 3900 lidí a pozitivní test tam vyjde 391 000 osobám za 24 hodin. Oficiální statistiky přitom podle některých odborníků indickou situaci hluboce podceňují.

Čtvrt milionu mrtvých. Nebo víc?

Varianta se objevila již také v řadě dalších světových zemí, některé kvůli tomu zakázaly vstup cestujícím z Indie. České úřady potvrdily výskyt této verze viru na území ČR na konci dubna.

Indické inisterstvo zdravotnictví uvedlo, že za posledních 24 hodin přibylo v zemi 366 161 nových případů infekce a 3754 úmrtí souvisejících s covidem. Od začátku pandemie Indie, která má více než 1,3 miliardy obyvatel, registruje 22,66 milionu nakažených a 246 116 úmrtí. Podle odborníků však může být skutečný počet infikovaných i zemřelých mnohonásobně vyšší. Na severu země pak učinili hrůzný nález.

Ganga vyplavila desítky těl

Těla na břehu Gangy byla nalezena na hranici států Bihár a Uttarpradéš, některá nesla známky spálení a ve vodě byla několik dní. Indické sdělovací prostředky hovoří až o stovce těl. Televize NDTV oznámila, že to mohou být oběti covidu-19, které měly být v Uttarpradéši spáleny. Místní úřady oznámily, že těla budou zpopelněna nebo pohřbena.

Agentura AFP napsala, že přibývá nezaregistrovaných pacientů, kteří na covid-19 zemřeli. Virus se rozšířil ve velké míře i mimo velká města, do zemědělských oblastí, kde je málo nemocnic a kde se nevedou patřičné záznamy.

Profesor: Selhání epických rozměrů

Země zatím nevyhlásila celostátní karanténu, jaká platila loni na jaře, ale tlak na premiéra Naréndru Módího, aby tak učinil, roste. „Je to selhání epických a historických rozměrů,“ uvedl profesor politologie Vipin Nagang z amerického Massachusettského technického institutu (MIT).

Šéfka opozice Sonia Gándhíová vyčetla Módího vládě, že se vzdala odpovědnosti, když očkování nechala na svazových státech.

Úřady v Dillí hlásí, že jim během tří-čtyř dnů dojdou vakcíny. V zemi, která je největším výrobcem očkovacích látek na světě, je proti covidu-19 očkováno přibližně 2,5 procenta populace, napsala agentura Reuters.

Video  Češka žijící v Indii: „Cítím se tu bezpečněji než v Evropě. Agresivita mutací nás ale zaskočila.“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zirioges ( 10. května 2021 20:50 )

V přelidněné Indii zemře ročně cca 1 500 000 obyvatel na nejrůznější nemoci.
Nerozumná WHO jen straší a média si s politiky plní peněženky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa