Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Živá kultura se vrací, jásal Zaorálek. Nejdřív pro 700 lidí venku, akce uvnitř až později

Autor: ČTK - 
10. května 2021
18:37

Od pondělí 17. května bude možné pořádat kulturní akce venku s maximální účastí 700 sedících diváků. Podmínkou bude buď absolvování testu, odstup nejméně 14 dnů od očkování, nebo maximálně 90 dnů od prodělání nemoci covid-19. Podmínkou bude také stále ochrana dýchacích cest. Na tiskové konferenci po jednání vlády to v pondělí řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kulturní akce, které se konají v uzavřených prostorách, vláda zřejmě povolí o týden později.

„I v kultuře můžeme začít mluvit o obnovení kulturního života. Samozřejmě že už jsme měli možnost zahájit provoz galerií a muzeí, ale teď přichází to, na co se možná čekalo zvlášť, a to je určitá forma živé kultury. Dnes vláda dala prostor poprvé obnovování kultury živé,“ uvedl v pondělí po jednání vlády ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Od 17. 5. bude možné pořádat akce venku maximálně pro 700 návštěvníků samozřejmě se všemi omezeními – návštěvníci musí splnit jednu z těch podmínek 14 dní od ukončeného očkování, 90 dní od prodělaného onemocnění anebo PCR test nebo antigenní test. Respirátory, vzdálenosti, všechna ta hygienická opatření. Ale bude možné už v týdnu od 17. 5. pořádat takovýto typ akce venku,“ popsal Zaorálek.

Akce uvnitř až později

„To, co se nepovedlo oproti původní dohodě, kterou jsme měli se zdravotnictvím, co nepřešlo přes epidemiologickou radu, tak to je, že nebudou ještě možné akce uvnitř,“ připustil ministr.

„Vláda přijala usnesení, ve kterém se řeklo, že pokud bude pokračovat současný příznivý trend, měli bychom docílit během dalšího týdne vývoje na 75 případů na 100 tisíc, což vypadá příznivě, tak vláda souhlasila se záměrem, aby s účinností od 24. května byly umožněny akce, kdy maximální počet diváků nesmí být vyšší než 50 procent kapacity míst k sezení a celkový počet přítomných osob nesmí být vyšší než 500 ve vnitřních prostorech a 1000 v prostorech vnějších. A opět se všem těmi omezeními,“ podotkl Zaorálek.

Konzumace jídla na akcích? Až později

Ministerstvo kultury v pondělí také představilo své balíčky pro obnovení kulturního života. V pondělí zmíněná rozvolnění platná od 17. května, případně od 24. května, spadají do balíčku s číslem tři. Pro oba termíny platí, že prostor, kde se akce koná, bude rozdělen na dva sektory.

Od 17. května nebude možné konzumovat jídlo a pití na akcích, které budou v té době povolené, od 24. května by konzumace měla odpovídat pravidlům, která budou v té době platit pro stravovací služby.

Bez omezení až od září

V balíčku číslo čtyři ministerstvo kultury navrhuje od 14. června při incidenci 75 nakažených týdně na 100 000 lidí akce s maximální účastí 2000 lidí venku a 1000 uvnitř s tím, že kapacita venku je neomezená, vnitřní by mohla být stále jen padesátiprocentní. Stále by diváci měli mít ochranu dýchacích cest. Od 1. července a s incidencí 50 nakažených na 100 000 lidí by se mohlo venkovní akce zúčastnit až 5000 lidí, uvnitř 2000. Od téhož data by měla přestat platit povinnost evidence návštěvníků.

Bez omezení kapacity by se kulturní akce mohly konat až od 1. září s tím, že podle vývoje epidemické situace by se mohly akce omezit na lokální úrovni.

Video  Arenberger o dalším rozvolňování: Zelenou dostávají obchody i památky.  - ČTK
Video se připravuje ...

brano34 ( 10. května 2021 20:56 )

Živá kultura jede na plné obrátky už mnoho let, Zaorálku
Papaláši si myslí, že můžou ovládat kulturu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa