Výbuch se ozval krátce před pondělní osmou hodinou ranní v jednom z firemních skladů. Vzápětí se rozhořely kontejnery s tonery. Oheň se rychle šířil areálem, řádí i na vysoké kupě autovraků.

Zasažená firma se zabývá likvidací vozidel, výkupem a zpracováním autovraků a kovových odpadů, do vzduchu se tak dostává spousta zdraví škodlivých látek.

Video
Video se připravuje ...

Obří požár vrakoviště v Ostravě Michal Charbulák

„Na místě je 58 hasičských vozů, dva vrtulníky a 150 hasičů ze dvaatřiceti jednotek. Kolem půl jedné odpoledne začali hasiči dostávat požár pod kontrolu," řekl jejich mluvčí Lukáš Popp a dodal: „Zásah je ale komplikovaný v tom, že hoří hromada obsahující 1500 tun materiálu z vraků aut. Jsou tam pneumatiky i plasty. Hořet může někde uvnitř hromady."

Na místo byl povolán také speciální automobil chemické laboratoře, který bude měřit koncentrace škodlivin v ovzduší. Z hlučínského záchranného útvaru přijely během dne i dvě velkokapacitní cisterny. Na místě jsou i čtyři speciální kombinovaná auta. Ta mají zásobníky na čtyři hasící prostředky - prášek, vodu, pěnu a CO2.

Kolem 15. hodiny hasiči dokázali požár lokalizovat, takže se už dál nešířil. „Počty jednotek jsme snížili na 10 a snížili jsme stupeň nebezpečí z třetího na druhý. Odhadujeme, že do večera nejpozději v noci bude požár uhašen,“ uvedl za hasiče Jakub Kozák. Následně nastoupí na spáleniště vyšetřovatel, aby určil příčinu požáru.

Počasí hasičům nepřeje

S ohněm bojují hasiči už přes dvě hodiny, ale vůbec nepřeje jim počasí. Je slunečno a sucho. „Navíc se přidal i silný vítr, který hašení požáru výrazně ztěžuje,“ dodala policistka.

Do akce hasiči dopoledne nejprve povolali policejní vrtulník, který s pomocí speciálního bambi vaku pomáhal hasit hořící hromadu z výšky. Později na místě začal zasahovat i druhý vrtulník. „Ten je soukromé společnosti. S ní máme smlouvu o možném využití v případě potřeby,“ vysvětlil Popp.

„Požár vypukl v průmyslovém areálu, v neobydlené části města, nebyla proto nutná evakuace,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková. Nejsou hlášeni ani žádní zranění.

Nevětrejte! vyzvala policie

Hořící oleje, plasty a další zdraví nepříliš prospěšné látky jsou v kouři výrazně cítit. Na místě jsou slyšet další drobné exploze. K10. hodině dopolední se situace spíše zhoršovala.

Vítr hustý dým zanesl přímo nad centrum města. „Policie vyzývá obyvatele Vítkovic a také centra města, aby po dobu likvidace požáru nevětrali,“ upozornila Eva Michalíková.

Ředitel: Bez komentáře

Ředitel firmy SPV Recycling Jiří Šašek se dle serveru Polar.cz odmítl k události jakkoli vyjádřit.

Oficiální prohlášení už vydala průmyslová skupina Vítkovice. Uklidňuje veřejnost, že požár s ní nesouvisí. „Můžeme vás ujistit, že tato nešťastná událost se nijak netýká našich firem ze skupin Vítkovice, ani z Cylinders Holding a areálu Dolních Vítkovic,“ píše se v prohlášení.

Video
Video se připravuje ...

Požár vrakoviště v Ostravě 

Fotogalerie
24 fotografií