Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pandemie drtí hotely a kempy v Česku: Hostů za první čtvrtrok ubylo přes 90 procent

Autor: ČTK - 
10. května 2021
10:15

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním prvním čtvrtletí ubytovalo 282.000 lidí, proti loňsku o 91,1 procenta méně. Kvůli epidemii koronaviru se snížil také počet noclehů o 88,2 procenta na 1,1 milionu nocí. Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ubytovací služby byly letos kvůli epidemii omezené po celé první čtvrtletí, loni restrikce začaly s počátkem šíření nákazy platit až během března. „Omezení poskytování ubytovacích služeb z důvodů pandemie trvá již více než rok,“ poukázal vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ Pavel Vančura.

Počet ubytovaných ze zahraničí od ledna do konce března klesl o 96,3 procenta, domácích hostů ubylo o 86,4 procenta. Návštěvnost hotelů se snížila o 91,5 procenta, do penzionů přijelo o 87,3 procenta hostů méně a ostatní zařízení hlásí pokles o 92,5 procenta. V krajích se počet ubytovaných v prvním čtvrtletí pohybuje mezi třemi až 17 procenty loňských čísel.

Zahraničních návštěvníků přijelo výrazně méně než před rokem ze všech hlavních sledovaných zemí. Ze zhruba 56.000 zahraničních hostů tvořili největší část Slováci, ale s meziročním poklesem o víc než 88 procent na 12.000 ubytovaných. „Němců se ubytovala jen dvě procenta a Poláků čtyři procenta loňské návštěvnosti v prvním čtvrtletí. Rovněž počty příjezdů jiných hostů ze zahraničí nedosahují ani desetiny loňských výsledků,“ uvedl ČSÚ.

Noclehů lidí ze zahraničí ubylo v prvních třech měsících roku o 96,1 procenta, u domácích hostů se počet snížil o 81,2 procenta. Hotely hlásí pokles počtu přenocování o 90 procent a penziony o 89 procent.

Video  Havlíčkův vzkaz restauratérům a provozovatelům ubytování: Jakou mohou čerpat podporu v průběhu koronakrize?  - Pro Blesk Zprávy / Ministerstvo průmyslu a obchodu
Video se připravuje ...

„Koronavirová krize dopadla také na lázeňská ubytovací zařízení,“ upozornil ČSÚ. Lázně sice byly otevřené, ale mohly poskytovat pouze péči hrazenou pojišťovnami, nikoliv samoplátci. Noclehů lidí z ČR tak v lázeňských hotelech a penzionech meziročně ubylo o 53 procent. Do lázní přijelo o 68 procent méně domácích hostů než před rokem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa