Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Navalného doktor záhadně zmizel v hustých lesích. Objevil se po třech dnech

Aktualizováno -
10. května 2021
11:30
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
10. května 2021
09:45

 Omské oblasti na Sibiři dnes našli pohřešovaného ministra zdravotnictví oblastní vlády, který byl tři dny ztracený v hlubokém lese. Oznámila to ruská média s odvoláním na místní úřady. Pohřešovaný Alexandr Murachovskij dříve působil jako primář nemocnice, kde byl loni v srpnu po kolapsu hospitalizován s otravou opoziční předák Alexej Navalnyj.  V únoru „náhle“ zemřel jiný Navalného doktor, pětapadesátiletý lékař Sergej Maximišin.

Murachovskij se pohřešoval od 7. května, kdy na terénní čtyřkolce odjel z lovecké základny ve vsi Pospelovo do hlubokého lesa. Známí se ho nejprve pokoušeli najít sami, ale nakonec se v sobotu obrátili na policii. V neděli se podařilo najít ministrovu čtyřkolku, ale Murachovskij zůstával nezvěstný.

Čtyřkolka už se našla

Do pátrání se zapojila stovka policistů, záchranářů a dobrovolníků, jakož i vrtulník a bezpilotní stroje. ale ministr se nakonec objevil sám, když přišel do vsi Basly. „Byl přepraven do okresní nemocnice a podle předběžných údajů se cítí uspokojivě,“ citovala agentura TASS vyjádření oblastních úřadů, které slíbily později podat podrobnější informace.

Devětačtyřicetiletý Murachovskij se stal členem oblastní vlády loni v listopadu. Po jeho předchůdkyni Irině Soldatovové úřady vyhlásily mezinárodní pátrání kvůli podezření, že se při nákupu zdravotnického zařízení dopustila zpronevěr v řádu milionů rublů.

Léčba Navalného

Jako primář dal Murachovskij loni v srpnu souhlas s přepravou Navalného do Berlína. Tvrdil, že omští lékaři nenašli v opozičníkově organismu stopy jedu a že se nejspíše jednalo o metabolickou poruchu.

Navalnyj zkolaboval při vnitrostátním letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy a letoun nouzově přistál v Omsku. Podle pozdějšího vyjádření německých expertů byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, kterou vyvíjel někdejší Sovětský svaz. To potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní.

Navalnyj otravu připsal přímo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a jeho tajné službě. Kreml podobná obvinění odmítá. Evropská unie za otravu uvalila sankce na Putinovy spolupracovníky a Rusko odpovědělo odvetnými sankcemi. Navalného, který se v Německu zotavil, ruské úřady po návratu do vlasti zadržely a poslaly na dva a půl roku do vězení, když mu letos v únoru dřívější podmíněný trest za údajnou majetkovou trestnou činnost změnily na trest nepodmíněný.

Video  „Nejde kšeftovat se suverenitou státu.“ Šedivý se obul do Hamáčka a zmínil slabost  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

panda82 ( 10. května 2021 19:54 )

Je vidět, že žiješ v bajkách

Uživatel_5347357 ( 10. května 2021 18:11 )

Jako že Navalnyj se jen tak někdy před incidentem zastavil v Omsku a vyfotil se s primářem nemocnice? To snad ani ty nemůžeš myslet vážně!!

wenzel trousil ( 10. května 2021 18:11 )

A co ty, kdy dostanes rozum?

wenzel trousil ( 10. května 2021 18:10 )

Ty hermafrodite prozivas asi obrozeni,,,ze ty se mas dnes dobre? Ty musis bejt pekna potvora!! DNes, kdo si chce zit jak prase V ZITE MUSI BYT SfINE!

wenzel trousil ( 10. května 2021 18:06 )

Nerozumis,, tohle neni odpoved!!

Zobrazit celou diskusi