Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Závodník Chaura u Špindlu způsobil smrtelnou nehodu generála Jakubů (†46): Tragédie byla otázka času

Autor: jel - 
10. května 2021
12:59

Tragická dopravní nehoda se odehrála v září roku 2019 ve Špindlerově Mlýně. Řidič mustangu Vojtěch Chaura (32) se ve stopadesátikilometrové rychlosti snažil dojet jiný vůz stejné značky. V zatáčce ovšem přejel do protisměru a čelně se srazil se škodovkou, ve které cestoval brigádní generál Milan Jakubů s manželkou. Žena utrpěla závažná zranění, Jakubů na místě zemřel. Viník nehody dostal loni v prosinci od soudu tříletý trest, kvůli malému synovi, kterého má v péči se proti rozsudku odvolal. S odvoláním ovšem neuspěl, podle soudu totiž nehoda nebyla nahodilou událostí, ale důsledkem jeho nikoli neobvyklého chování. Vojtěch Chaura má totiž na kontě už pěknou řadu přestupků a několikrát už přišel o papíry.

Tři roky ve vězení, desetiletý zákaz řízení a povinnost vyplatit pozůstalým odškodné ve výši 1,3 milionu korun za usmrcení z nedbalosti. Takový trest si vyslechl v prosinci u Okresního soudu v Trutnově Vojtěch Chaura. Ten se proti rozsudku odvolal ke Krajskému soudu v Hradci Králové. 

Viník žádal pouze podmíněný trest kvůli tříletému synovi, kterého má ve výhradní péči, protože matka dítěte užívala návykové látky a nebyla schopná se o něj postarat. Soud však jeho odvolání zamítl a potvrdil řidiči mustangu nepodmíněný trest. Zásadní bylo totiž to, jak se Vojtěch Chaura choval na silnici před tragickou nehodou. Několikrát byl totiž potrestán pokutou a zákazem řízení, z toho si však nevzal žádné ponaučení. 

„Krajský soud má za to, že nešlo pouze o jednorázovou nahodilou událost, ale o určitý rys chování obžalovaného jako účastníka silničního provozu, které mělo gradující tendenci a vyvrcholilo předmětnou tragickou dopravní nehodou,“ stojí v rozsudku, který získal server iRozhlas.cz.

Soud sice přihlédl k rodinné situaci Vojtěcha Chaury, uvedl ale také, že nelze přehlédnout, že se muž dlouhodobě projevoval jako neukázněný řidič. Předchozí přestupky proti pravidlům byly tak pro soudce Jiřího Mádra zřejmě rozhodující.

Do doby, než došlo k závažné dopravní nehodě ve Špindlerově Mlýně, stihl její viník spáchat celkem 8 dopravních přestupků. První přišel v roce 2007, kdy Vojtěch Ch. předjížděl před přechodem a srazil se s jiným autem. Dostal pokutu a půlroční zákaz řízení. O deset let později dostal naprosto totožný trest za překročení rychlosti v obci o celých 40 km/h. 

Nejčastěji se řidičovy přestupky týkaly právě překročení nejvyšší povolené rychlosti. Jednou se ale také stal účastníkem dopravní nehody, při které se zranila cyklistka a nehodu neohlásil. „Měl zaevidovány již 3 zákazy řízení motorových vozidel, aktuální stav bodového ohodnocení je 1 bod a má 8 záznamů o přestupcích v oblasti dopravy,“ uvádí se v závěru rozsudku.

Po zářijové nehodě projevil Vojtěch Chaura lítost. Dobrovolně odevzdal svůj řidičský průkaz a snažil se svou chybu napravit dobrovolnickými pracemi. „Upřímně se omlouvám pozůstalé rodině. Je to tragédie, která se nedá odčinit,“ řekl u soudu. „Pracoval s docházejícími dětmi jako dobrovolník bez nároku na finanční odměnu, kdy pomáhal v doučování a volnočasových aktivitách,“ dodává rozsudek. Soud k jeho aktivitám přihlédl a vyměřil mu nižší trest. Hrozilo mu totiž až 8 let za mřížemi.

Video  Závodník Chaura u Špindlu způsobil smrtelnou nehodu generála Jakubů (†46): Tragédie byla otázka času.  - Facebook: Hasiči města Špindlerův Mlýn (JPO II)
Video se připravuje ...

rudne ( 10. května 2021 19:30 )

Směšné.... stejně jako za ukradený rohlík!!!!

marfusa ( 10. května 2021 19:15 )

Trest je nepřiměřeně nízký. Toto má být otec? Nemá pro výchovu předpoklady.

viho ( 10. května 2021 15:07 )

Tři roky vězení za smrt je výsměch soudu slušným lidem a ještě ho stejně pustí dřív za dobré chování. Úmyslná jízda vysokou rychlostí v nepřehledné zatáčce s následkem smrti by měla být posuzována jako úmyslná vražda. Je to podobné, jako kdyby někdo střílel pro zábavu na ulici z pistole. Takový člověk moc dobře ví, že může někoho zabít a je jen otázkou času, kdy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání