Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hamáčkova rychlá pomsta: Netolický přišel o místo v České poště, šéf ČSSD mu nezvedá ani mobil

Aktualizováno -
7. května 2021
16:25
Autor: ula, ČTK - 
7. května 2021
14:25

O cestě Jana Hamáčka do Moskvy se záměrem „ututlat“ kauzu Vrbětice a dovézt za to Sputnik V, promluvil do médií hejtman Martin Netolický (ČSSD). Hamáček nyní podle portálu Info.cz vrátil úder a Netolický v pátek skončil v dozorčí radě České pošty. Právě ta spadá pod Hamáčkovo ministerstvo vnitra. Ministerstvo informaci potvrdilo s tím, že na uvolněné místo navrhlo hejtmana Jihočeského kraje Martina Kubu (ODS). Bude tu ale jen do podzimních sněmovních voleb. Netolický připustil, že jeho odvolání může s Hamáčkovou cestou soviset.

Server SeznamZprávy napsal, že Hamáček chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky Sputniku V a uspořádání rusko-amerického summitu v Praze. Podle českých bezpečnostních složek jsou z útoku ve Vrběticích důvodně podezřelí agenti ruských tajných služeb.

Hejtman Martin Netolický se přiznal, že to byl právě on, kdo mluvil s reportéry o průběhu schůzky o Hamáčkově cestě do Moskvy. Portál jeho totožnost nezveřejnil, Netolický se později přihlásil veřejně. „Já jsem se ho na to ptal a on říkal: Přivezu milion Sputniků a mám to tam všechno domluvený,“ přiblížil hejtman Hamáčkova slova pro SeznamZprávy.

Ministr vnitra podle portálu Info.cz odvolal Netolického z funkce v dozorčí radě České pošty. Ta spadá přímo pod Ministerstvo vnitra. Na jeho místo navrhlo vnitro Martina Kubu (ODS).

„Mohu potvrdit, že jsem dnes odvolal Martina Netolického z dozorčí rady České pošty. Místo je podle interních pravidel určeno pro zástupce Asociace krajů. Z tohoto důvodu ministerstvo navrhlo na člena dozorčí rady předsedu Asociace krajů Martina Kubu,“ napsal serveru Novinky.cz Hamáček.

Netolický: Zeptejte se Hamáčka, jestli měl i jiné důvody

Pardubický hejtman Netolický o svém odvolání z dozorčí rady České pošty nechtěl spekulovat. Nevyloučil ale souvislost s cestou ministra vnitra a šéfa ČSSD Hamáčka do Moskvy. K důvodům odvolání by se měl vyjádřit Hamáček sám, řekl dnes Netolický.

„To se zeptejte pana Hamáčka, jestli měl i jiné důvody. Já se domnívám, že žádné jiné pravděpodobně neměl, protože naposledy jsem se dozorčí rady zúčastnil minulý týden v úterý nebo ve čtvrtek. Jestli tam je nějaká souvislost, je jeho věc. Rozhodl se tak, asi nemá cenu to dál komentovat,“ uvedl Netolický.

Z ministerstva vnitra jej nekontaktoval nikdo. Hamáčkovi neúspěšně volal, neozval se mu ani přes sociální sítě. „Nejsem nějak zahořklý, je to realita. Vytváří mi to prostor věnovat se více Pardubickému kraji a našemu projektu 3PK,“ řekl ČTK Netolický.

Kuba: Beru to jako provizorní řešení

Kuba v dozorčí radě zůstane do říjnových sněmovních voleb. „Nechci řešit vnitrostranické spory sociálních demokratů. Beru to tak, že v dozorčí radě budu čtyři měsíce a po podzimních volbách do Poslanecké sněmovny se celá situace bude řešit,“ řekl. „Nechci se k té situaci více vyjadřovat a ani komentovat neshody v ČSSD. Současné řešení beru jako provizorní a dočasné,“ dodal.

Hamáček tvrzení, že chtěl kauzu Vrbětice vyměnit za vakcínu a summit, odmítl a oznámil, že na autory článku Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou podá trestní oznámení.

Podle některých krajských lídrů sociálních demokratů může dění kolem Hamáčkovy cesty před volbami poškodit ČSSD. Pokládají za nutné, aby se záležitost vysvětlila, podstatné informace jim zatím chybí, vyplynulo z ankety ČTK. Většina krajských šéfů Hamáčkovi, kterého sjezd ČSSD před necelým měsícem potvrdil ve funkci předsedy strany, nadále důvěřuje.

Video  Hamáček zuří: Kvůli údajnému handlu s Rusy žádá sérii omluv a 10 milionů korun  - ČTK
Video se připravuje ...

LuCo ( 8. května 2021 20:21 )

Netolický nebyl nic jiného, než záškodník TOP 09 v řadách ČSSD. Je s podivem, že Hamáček na to přišel s až několikaletým zpožděním. Nemá k němu daleko ten drdolář Veselý! Ten by měl raději než drncat do medií navštívit logopeda. Parťačku mu tam může dělat Černochgová, pro změnu z ODS.

zamyslete ( 8. května 2021 18:05 )

Naprosto souhlasím s Hamáčkem, Netolický zradil, škodil a ztratil důvěru!

wenzel trousil ( 8. května 2021 14:12 )

Zakletej pWrd v lucerne a kouzelnej vybuch pod perinou?

bizon_pepa ( 8. května 2021 12:37 )

Tak je jasné, že hambáček má plné právo ho odvolat. Na druhou stranu není schopen se k tomu postavit jako chlap.

xiioma ( 8. května 2021 12:27 )

Začíná se vyjasňovat - výbuch ve Vrběticích zřejmě odnese člen dozorčí rady České pošty, revírník Lesů ČR a kantýnská ve Strakovce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa