„Čert nikdy nespí a je vidět, že balvan si hlídá,“ tvrdí s nadsázkou Raduňští. „Kámen je pro místní srdeční záležitost,“ dodal jeden z obyvatel Jaroslav Beinhauer. Zároveň jde o významný symbol obce.

„Bludný balvan ze švédské žuly zde byl od doby ledové. Jeho horní část tvořila unikátní posed, říkalo se, že na něm seděl čert. Pro nás obyvatele měl nevyčíslitelnou hodnotu,“ uvedl Beinhauer.

Když symbol zmizel, vyvolalo to velkou nevoli a znechucení na sociální síti raduňského zámku. Lidé byli smutní a přidávali svoje snímky u kamene, fotil se na něm skoro každý.

Policisté z Hradce nad Moravicí po krádeži požádali o spolupráci veřejnost. „Právě jeden takový poznatek od ženy vedl k zjištění, kde se bludný kámen nachází,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková. Strážci zákona se také hned postarali, aby se balvan vrátil na původní místo.

Odměna pro policisty

„Mluvila jsem s tím mužem jen po telefonu. Vykládal mi, že je sběratel. Měl se ozvat, až balvan přiveze, ale složil ho potají u cesty kousek od místa, kde ležel,“ říká kastelánka Markéta Kouřilová.

„Musím moc poděkovat hrádeckým policistům, že se případu tak intenzivně věnovali. Chystám pro ně odměnu, speciální prohlídku celého zámku,“ líčí kastelánka Kouřilová.

Zloděje to vyšlo draho

Podle živnostníka Jiřího Karáska z Ostravy není stěhování obřího balvanu nejlevnější. „Je k tomu potřeba auto s rukou, a pokud ho muž neměl, vypůjčení odhaduji na tři tisíce korun plus 60 km cesta, takže dohromady ho to přišlo asi na 13 tisíc korun,“ zmíní stavebník.

Důležitá součást života

Kastelánka se rozhodla připravit pro veřejnost prezentaci a přednášky nejen o bludných balvanech, ale i o podobných přírodních unikátech či památkách, například staletých stromech. Chce, aby lidé pochopili, že jsou důležitou součástí života místních a nejde si je jen tak přivlastňovat nebo ničit.

Čert to nestihl

K balvanu se váže stejná pověst, jako k mnoha dalším bludným kamenům. Vypráví, že ho čert měl donést na stavbu zámku ještě před úsvitem, ale nestihl to, tak ho zahodil.

VIDEO: Kouzelný kámen v Černošíně na Tachovsku pochází ze zaniklé třetihorní sopky Vlčí hora. 

Video
Video se připravuje ...

Kouzelný kámen v Černošíně na Tachovsku pochází ze zaniklé třetihorní sopky Vlčí hora. Romana Vébrová

Fotogalerie
11 fotografií