Havárie vodovodu u Kamenolomu způsobily statisícové škody. „Na zastávkách byly vytrhané obrubníky, celá oblast byla zatopená. Škoda byla i na autobusu, který tudy zrovna projížděl a vlna ho strhla. Autobus narazil do sloupu, dovnitř se nahrnula voda, řidič byl pořezaný od rozsypaného skla a musel být odvezen do nemocnice,“ řekla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Únik pitné vody

Havárie u Kamenolomu byla výjimečná. „Tam se jedná o jedno z největších potrubí na vodovodní síti. Úniky vody, které chceme řešit, jsou ale i nižší. Snímkování by mělo fungovat především jako prevence odhalení úniku vody, dříve, než dojde k havárii. Abychom mohli opravovat v době menšího dopadu na životy obyvatel a zásobování pitnou vodou,“ sdělil náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Video
Video se připravuje ...

V Brně v Bystrcké ulici opět prasklo potrubí HZS JMK

Snímkování probíhá nyní jako pilotní projekt – v pokusné fázi. „Objednali jsme snímkování ze satelitu jednorázově a nyní nám budou posílány výsledky. Snímky dostaneme po jednotlivých oblastech. Zjistíme, kde by mohl být únik vody a naši pracovníci musí místo zkontrolovat fyzicky. Provedou kontrolu, a pokud se potvrdí únik vody, dojde k opravě,“ vysvětlil náměstek.

Do půl milionu

Náklady za snímkování jsou odhadovány do částky půl milionu korun, zaplatí je brněnské vodárny a kanalizace. „Vyhodnocení všech nasnímaných prostor bude probíhat ještě několik týdnů. Následně  podle toho, jaký byl skutečný počet havárií a jaký mohl být potenciální únik vody, zjistíme, jestli pro nás měla tato metoda ekonomický smysl,“ uvedl Zámečník.

Fotogalerie
8 fotografií