„Události jara 1945 patří k nejvýznamnějším milníkům naší novodobé historie. Jih Moravy se v té době stal jedním z nejkrvavějších válčišť tehdejší Evropy. Němci se totiž snažili za každou cenu udržet ústupové cesty do Bavorska,“ připomněl organizátor akce Ivan Vystrčil ze spolku Acaballado.


Krvavé bitvy odnášeli jak lidé, tak i zvířata. „Dnes už o tom ví málokdo, ale koně hráli ve 2. světové válce významnou roli. Jen v bitvě u Lanžhota jich zahynulo přes dva tisíce. Osvobozování Moravy jich nepřežilo několik desítek tisíc,“ upřesnil Vystrčil.

Video
Video se připravuje ...

Jižní Morava si připomíná osvobození na konci 2. světové války Hynek Zdeněk

Nadšenci historie proto putují po bojištích v sedlech koní. „Akce se účastní asi 50 účastníků v dobových uniformách a v civilu. Doprovází nás i několik kusů historické techniky,“ dodal Vystrčil.

Konec v sobotu v Brně

Rudá armáda společně z vojsky Rumunského království a Československého sboru v SSSR začala osvobozovat jižní Moravu 7. dubna 1945. Do konce války při tom padlo přes 20 tisíc Rudoarmějců, přibližně po tisíci rumunských a československých vojáků. Padlo i několik desítek tisíc koní.

Připomínková jízda vede přesně místy, kudy postupovala Rudá armáda v roce 1945. Začala v Hruškách na Břeclavsku a skončí v sobotu 8. května na Ústředním hřbitově v Brně.

Fotogalerie
24 fotografií