Na začátku nepochopitelného incidentu přitom byla prkotina. Jezdec neunesl fakt, že jej startér v souladu s pravidly nepustil na trať na tréninkovou jízdu navíc.

„Nic takového jsem neudělal. Že jsem srazil člověka, jsem si nevšiml. Myslel jsem, že někdo hodil po mém autě klíč,“ tvrdil u soudu závodník.

„Stokilový chlap po nárazu odletěl saltem čtyři metry vysoko a těžce se poranil. Druhého auto jen štrejchlo, stačil naštěstí v poslední chvíli uskočit,“ vylíčili svědci.

Sražený pořadatel utrpěl řadu poranění, do nemocnice jej přepravil vrtulník. „Jen shodou okolností nezemřel,“ líčila obžaloba.

Jezdec u soudu zapíral

Na šíleném počínání amatérského jezdce se shodli všichni svědci. Jednal prý jako smyslů zbavený. Na čelním skle závodníkova auta, který po nárazu ujel, aniž by na setinu vteřiny zpomalil, zůstala velká prasklina.

Video
Video se připravuje ...

Soudce Krajského soudu v Brně Petr Jirsa odsuzuje Tomáše Ch. (43) na 7,5 let vězení. Úmyslně přejel při závodech startéra a dva pořadatele. Jiří Nováček

„Je nemožné, aby si řidič nevšiml, že srazil člověka,“ konstatoval soudce.

Jezdec podle soudce před sebou neměl žádnou překážku a mohl kolizi s oběma muži zabránit. „Přesto jel podle všech svědků na uzavřeném místě razantně, 40 až 50 kilometrů v hodině. Přitom již rychlost 25 km je způsobilá člověku přivodit životu ohrožující zranění,“ řekl soudce Jirsa.

Zarazilo jej, že závodník neprojevil sebemenší lítost. Naopak! Hodil veškerou vinu na pořadatele. „Ty závody neměly úroveň požadovanou automobilovou federací. Celá obžaloba je proti mně vykonstruovaná,“ prohlásil bohorovně ve své závěrečné řeči. „Žádám o zproštění obžaloby,“ dodal.

Po návratu z vězení nesmí 8 let za volant

Pár minut nato, při vynesení trestu 7,5 roku kriminálu, zbledl dosud netrestaný suverén jako křída. „Pan obžalovaný jednal úmyslně. Věděl, že řídí vůz, který je vlastně zbraň, od nehody navíc odjel,“ zdůvodnil tvrdý trest soudce Petr Jirsa.

Muži přitížilo, že má v rejstříku tři přestupky za nerespektování pravidel běžného silničního provozu. Soudce mu proto zakázal po návratu z vězení na dalších osm let řídit.

„Je v zájmu společnosti, aby byla před takovým účastníkem silničního provozu chráněna,“ uzavřel soudce. Závodník po vynesení verdiktu zalapal po dechu a odvolal se.