Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Litvínovské petrochemičce se našla čtvrttunová puma: Tisíce lidí museli evakuovat!

Autor: ČTK, VaB - 
5. května 2021
20:27

V petrochemickém areálu Unipetrolu u Litvínova na Mostecku se ve středu našla letecká puma z druhé světové války. Po poledni kvůli tomu policie uzavřela hlavní silnici I/27 mezi Mostem a Litvínovem. Před 14:00 policie provoz plně obnovila, munici zlikvidují odborníci. Z chemického areálu Záluží u Litvínova se muselo evakuovat 5400 osob.

Nález oznámili zaměstnanci závodu, kteří na pumu narazili při výkopových pracích při stavbě nové výrobní jednotky. Krátce po 12:30 policie zavřela silnici a motoristé museli jezdit objížďkou. Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl uvedl, že v areálu zůstali zaměstnanci nezbytní k udržení provozu, kontinuita výroby ohrožena nebyla.

Pyrotechnik nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války o váze 250 kilogramů zneškodnil, aby nenastal výbuch. Odvezena bude podle mluvčí policie Ludmily Světlákové mimo areál k řízené likvidaci. Žádná obydlí poblíž chemičky nejsou, nebyla proto nutná evakuace obyvatel.

Před dvěma lety se na Litvínovsku poblíž závodu našla rovněž nevybuchlá americká letecká puma při výkopových pracích. O její zneškodnění, které trvalo zhruba dvě hodiny, se tehdy postarali pyrotechnici. Evakuace nebyla nutná.

Mostecko se stalo během 2. světové války cílem velkých náletů spojeneckého letectva. Chemický závod Rafinerie Sudetenländische Treibstoff Werke v Záluží vznikl za účelem uspokojení potřeb německé válečné mašinerie v dodávkách pohonných hmot a byl významným producentem syntetického benzinu.

Továrna proto neušla pozornosti Spojenců, kteří ji poprvé bombardovali v půlce května 1944, podruhé pak v červenci 1944. Letecké bombardování na jaře 1944 bylo součástí širší kampaně, známé jako bitva o benzin. Při zemních pracích v areálu chemičky a jejím okolí se od té doby často najdou nevybuchlé pumy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání