„Poškozený spal, nemohl se tedy zákeřnému útoku bránit. Mohl přijít o zrak, udusit se, navždy být zohyzděn,“ řekl žalobce Michal Król. Vězeň byl opařený na hlavě, krku, hrudi i ruce.

Útočník sedí za předchozí pokus o vraždu. Za útok, při němž v opilosti vrazil příteli do hlavy šroubovák! Nyní mu hrozilo dalších 10 let. „Skutek si nepamatuji. Ten trest by byl vysoký, nesouhlasím s ním,“ řekl u krajského soudu, kde o něm znalci prohlásili, že i když je od mládí závislý na pervitinu, byl v době ataku zcela při smyslech.

Nakonec mu Krajský soud v Ostravě přidal dalších devět let. Podle státního zástupce útok souvisel patrně s duševní poruchou obžalovaného. Ten se na místě odvolal.

Státní zástupce navrhuje i ochrannou psychiatrickou léčbu. „Ochranné léčení mi nevadí, ale jenom ambulantní formou,“ řekl Jakub J. u krajského soudu.

Video
Video se připravuje ...

Vězňovi Jakubu J. (32) hrozí dalších 10 let. V káznici ve spánku popálil spoluvězně. Karel Janeček

Noční můry

„Nemusel jsem už žít,“ říká popálený muž. Spal, a probudila ho až palčivá bolest hlavy, krku a horní poloviny těla. „Bylo to šílené. Poležel jsem si v nemocnici, jsem rád, že jizvy částečně zmizely, no ale dodnes nemám klidné spaní. Budím se ze snu, a mám strach, že mě někdo zase v noci opaří,“ dodal. poškozený Tomáš B.

Vězni mají volný pohyb?

Jak je vůbec možné, že vězeň mohl jít v noci mimo svou celu, a jak to, že mají odsouzení přístup k rychlovarné konvici a tudíž k vařící vodě?

„Volnost či možnost pohybu odsouzeného záleží na stavebně-technickém zabezpečení a dispozicích věznice. V případě celového systému nemají v noci vězni volný pohyb. V případě ložnicového systému ve volnějším režimu je to možné, pohybují se volně ve vytyčené zabezpečené části věznice. V případě, že součástí ubytovací části je i kuchyňka či kuchyňský kout, je tedy možné, aby i čtyři hodiny po půlnoci tyto prostory navštívili,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Fotogalerie
5 fotografií