Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Polsko bojuje proti „potratové turistice“. Ministerstvo udeřilo na české senátory

Autor: ČTK - 
3. května 2021
22:32

Polská diplomacie intervenovala v Praze kvůli návrhu zákona, na kterém pracují čeští senátoři a který by umožnil Polkám, aby si nechaly v Česku legálně provést umělé přerušení těhotenství, což je v Polsku zakázané, upozornil polský list Gazeta Wyborcza. Senátní novelu náměstek polského ministra zahraničí označil za povzbuzování Polek k obcházení zákonů vlastní země.

V silně katolickém Polsku jsou od podzimního nálezu ústavního soudu, jehož členy většinou dosadila vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost, potraty prakticky zakázány, a to i v případě, že plod je vážně poškozen.

Tato situace vyvolala velké protesty, ale vláda PiS demonstracím neustoupila, a tak se podle deníku dá čekat, že Polky budou hledat pomoc v zahraničí, kde je interrupce vážně poškozeného plodu legální, například v sousedním Česku. Vládní strana se tak obává „potratové turistiky“.

„Je to naprosto standardní diplomatické počínání,“ sdělil deníku náměstek polského ministra zahraničí Szymon Szynkowski vel Sek o krocích polského velvyslanectví, které se u českých úřadů domáhalo respektování polských „kulturních hodnot“.

Gazeta Wyborcza připomněla, že český týdeník Respekt minulou neděli psal o březnovém dopisu z polského velvyslanectví českému ministerstvu zdravotnictví, aby Česko neulehčovalo Polkám potraty. Dopis, pod nímž je podepsán polský chargé d'affaires Antoni Wrega, se týkal novely zákona o umělém přerušení těhotenství, kterou aktuálně horní komora parlamentu projednává. Ta má vyjasnit podmínky, za kterých mohou v Česku podstoupit interrupci cizinky. Česká strana ale odepsala Polákům, že zvažovaná řešení jsou v souladu s právem Evropské unie, dodala Gazeta Wyborcza.

Video  Polky jezdí za potraty i do Česka. Legálně se jich v Polsku provede jen okolo tisícovky ročně.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Monitorování legislativního procesu v zemích působení, zejména v oblastech, které se týkají či mohou týkat v podstatné míře polských občanů, je nejen právem, ale i povinností polských velvyslanectví,“ sdělil náměstek Szynkowski zpravodajskému serveru Onet. Deníku Gazeta Wyborcza pak náměstek objasnil iniciativu s dopisem podrobněji: „Situace, ve které se objeví legislativní návrh, jehož záměrem je povzbuzovat cizince k obcházení zákonů své vlasti, představuje modelový příklad odůvodňující aktivitu diplomatického zastoupení, a to v každé zemi a každé oblasti,“ zdůraznil.

Inkriminovanou novelu poslali čeští senátoři 18. března do výborů poté, co lidovci neprosadili její zamítnutí už v prvním čtení. Novela by odstranila ze zákona o umělém přerušení těhotenství ustanovení, podle kterého se interrupce nesmí provést cizinkám, jež se v Česku zdržují jen přechodně.

Předloha má podle předkladatelů odstranit výkladové nejasnosti v tom, zda se zákaz vztahuje i na občanky zemí Evropské unie, nebo ne. Otázka podle nich znovu vyvstala potom, co se zpřísnily podmínky pro potraty v Polsku.

Podle ministerstva zdravotnictví se ustanovení na občanky unijních států nevztahuje, když odporuje evropskému právu.

Pokud horní komora ve druhém kole novelu přijme, pošle ji do legislativního procesu. Sněmovna ale předlohu s největší pravděpodobností nestihne schválit do říjnových voleb, čímž takzvaně spadne pod stůl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi