Obrovský strach si už týden zažívá rodina podnikatele Jana V. z Černé Hory na Blanensku. K případu se pro Blesk.cz vyjádřil exkriminalista Josef Doucha, který vyšetřoval deset let ty nejhorší zločiny. „Nabízí se, že by to mohlo být v nějaké souvislosti s jeho podnikatelskými aktivitami. Pokud podnikateli z těchto aktivit hrozilo nějaké nebezpečí, tak se možná naplnilo právě v Sapě. Ale to jsou zatím jen spekulace,“ vysvětlil.

Případ si převzali kriminalisté 1. oddělení krajského ředitelství hlavního města Prahy a celou věc vyšetřují jako spáchání trestného činu zbavení osobní svobody, tedy únos. „Řekli mi, že vietnamská komunita je velmi uzavřená a že se s nimi špatně domlouvá. Bude to prý těžké vyšetřit,“ sdělila už dříve pro CNN Prima News podnikatelova manželka.

Podle Douchy je v zájmu vedení Sapy, aby se případ co nejdříve objasnil. „Obecně platí, že asijská komunita mezi sebe nepouští moc cizorodých prvků. V tomto případě si myslím, že bude v zájmu lidí, kteří provozují Sapu, aby se ta věc vysvětlila, protože to na ně vrhá špatné světlo. Celá věc přitahuje pozornost orgánů činných v trestním řízení, asi by sami stáli o to, aby se aktivity policie co nejdříve ukončily,“ řekl Doucha.

Vybral vyšší obnos peněz

Po Janovi  se zem slehla v pondělí 26. dubna. Podnikatel jel do vietnamské tržnice Sapa na obchodní schůzku, ještě kolem poledne ho v tržnici zachytily kamery. Na domluvený sraz se ale podle druhé strany nedostavil. Podnikatel do tržnice přijel ve svém autě Porsche Cayenne a před schůzkou si podle syna Miroslava vybral větší obnos peněz, mohlo jít až o několik desítek tisíc korun! Domů už se nevrátil, jeho auto našla hlídka odstavené a nezajištěné.

„Únosy podnikatelů nejsou nic mimořádného, vzpomeňme na kauzu Berdychova gangu, kdy zmizelo několik podnikatelů, nebo případy orlických vrahů. Vždy to bylo spojeno s podnikatelskými aktivitami. I v tomhle případě zřejmě jedna z těch vedoucích verzí bude, že za zmizením podnikatele stojí problémy v podnikatelské sféře,“ domnívá se Doucha.

Kde podnikatel mohl zmizet, je záhadou, kamerové záznamy ho totiž zachytily jen desítky metrů od místa, kam měl namířeno, ale nedorazil. Policisté žádají, aby se kdokoliv, kdo má o jeho pohybu informace, ozval na linku 158.

Exkriminalista Doucha v pořadu Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu Jiří Marek

Fotogalerie
23 fotografií