Přesně před týdnem vyrazil Jan V. na obchodní schůzku do pražské tržnice Sapa. Do hlavního města vyrazil ve vypůjčeném volkswagenu, cestou si v autoservisu vyzvedl z opravy své auto Porsche Cayenne. Tím také dorazil až do Sapy. Jenže domů už se nevrátil. „Pohřešování oznámili policistům v pondělí 26. dubna večer rodinní příslušníci s tím, že v případě změny svého programu obvykle toto oznámil,“ uvedl minulý týden mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek.

Kamerové záznamy muže zachytily v Sapě kolem poledne. Prošel kolem jednoho z tamních nákupních center a od té doby už na kamerových záznamech chybí. Jeho nevlastní syn Miroslav Sýkora Blesk.cz potvrdil: „Víme o tom, že tam ještě z bankomatu vybíral větší obnos peněz. Mohlo jít až o několik desítek tisíc korun.“ Hlídka pak při noční kontrole našla podnikatelovo nezajištěné porsche, ve kterém nechal doklady a osobní věci. Mobil má Jan už od pondělí nedostupný.

Případem se záhy začala zabývat pražská mordparta, která se specializuje na vyšetřování nejzávažnějších trestných činů. „Mohu potvrdit, že případ pohřešovaného muže si převzali kriminalisté 1. oddělení krajského ředitelství hlavního města Prahy. Je prověřován pro podezření ze spáchání trestného činu zbavení osobní svobody,“ potvrdil Blesku pražský policejní mluvčí Jan Rybanský s tím, že pátrání i nadále pokračuje.  „Policisté již prověřili několik desítek vytipovaných míst, včetně zdravotnických zařízení, bohužel se nám ho vypátrat nepodařilo. V tuto chvíli je vyhodnocován jeho poslední zjištěný pohyb z kamerových záznamů,“ dodal mluvčí. 

Kde podnikatel mohl zmizet, je záhadou. Kamery ho zachytily jen několik desítek metrů od místa schůzky, na niž dle dostupných informací už ale nedorazil, je ale pravděpodobné, že se ztratil někde v prostorách tržnice. Policisté se podle televize CNN Prima obávají zejména toho, že oblast Sapy je velmi členitá a najít v ní někoho může být obtížné. „Mají tam spoustu skladů a mrazáků a tam, kde je možné ukrýt zboží, je možné ukrýt i lidské tělo,“ řekl televizi kriminalista Josef Doucha. „Řekli mi, že vietnamská komunita je velmi uzavřená a že se s nimi špatně domlouvá. Bude to prý těžké vyšetřit,“ sdělila televizi manželka pohřešovaného podnikatele. 

Fotogalerie
21 fotografií