Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Delikátní chřest: 10 nejlepších receptů letošní sezóny!

/
  • Chřestová sezona v plném proudu: 10 tipů, jak si „buržoazní zeleninu“ připravit.
    4. května 2021 ● 05:00

    Kdy jindy ochutnat český chřest, než právě v době jeho sezony. Tuto zeleninu, která byla dlouhá léta jako „buržoazní přežitek“ opomíjena, určitě vyzkoušejte. Uvidíte, že ji zařadíte do svého běžného jídelníčku. Chřest je totiž bohatý na vitamíny a další látky. Snižuje cholesterol, upravuje krevní tlak. Má protizánětlivé účinky a čistí tělo, pomáhá při infekcích močových cest.

  • 1.

    Zelný salát s chřestem, jablkem a koprem

    Potřebujete na 4 porce: 200 g zlehka vymačkaného kysaného zelí, 200 g zeleného chřestu nebo čerstvý oloupaný bílý chřest, 1 červené sladké jablko, hrst čerstvého kopru.

     

    Postup: Jablko pokrájejte na velikost sirek. Chřest na tenčí plátky. Pokud použijete bílý, pečlivě jej předem oloupejte.

     

    Kopr nasekejte na jemno.

     

    Vše promíchejte s kysaným zelím a rozdělte do misek. Pokud vám vadí dlouhé kusy zelí, můžete i to nahrubo nasekat.

  • 2.

    Krémová chřestová polévka

    Potřebujete na 4 porce: 10 až 12 výhonků čerstvého bílého chřestu, 1 jarní cibulka, nejlépe s natí, najemno nakrájená, 1 lžíce másla na zahuštění, 1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího, sůl a pepř na dochucení, 100 ml smetany na zjemnění, muškátový oříšek, pažitka nebo zelená petrželka na ozdobu.

     

    Postup: Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky.

     

    Do hrnce nalijte studený vývar. Přiveďte k varu, vsypte chřest a nasekanou jarní cibulku a povařte asi 20 minut, dokud nezměkne.

     

    Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte smetanou.

     

    Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!

     

    Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nakrájejte nahrubo a vložte do horké polévky. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem nebo krutóny.

  • 3.

    Gnocchi s chřestem a brynzou

    Potřebujete na 4 porce: 800 g gnocchi, 480 g zeleného chřestu zbaveného fialových konců, 160 g brynzy, 120 g špeku, sůl.

     

    Postup: Špek pokrájejte na kostky, opečte dozlatova a odstavte.

     

    Gnocchi uvařte podle návodu ve vroucí vodě. Na poslední dvě minuty vhoďte chřest pokrájený na plátky či menší špalíky. Sceďte a zlehka osolte.

     

    Gnocchi rozdělte do talířů, posypte hrudkami brynzy a polijte vyškvařeným tukem se slaninou.

  • 4.

    Bramborový salát s chřestem

    Potřebujete na 4 porce: 500 g (svazek) zeleného chřestu, 500g brambor grenaille, 3 červené cibule, 1 svazek hladkolisté petržele, chřestový vývar, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžíce vinného octu, sůl, pepř.

     

    Postup: Nejprve důkladně očistíme chřest a odřízneme tvrdší konce. Ty vložíme do hrnce s osolenou vodou a necháme cca 30 min povařit.

     

    Tím získáme chřestový vývar, který poté scedíme a přidáme do něj ocet, hořčici, sůl a pepř.

     

    Mezitím si omyjeme brambory, které nakrájíme na půlky a dáme vařit do mírně osolené vody.

     

    Uvařené brambory smícháme s nakrájenou červenou cibulí a chřestem.

     

    Vše zalijeme vlažným ochucených vývarem, přidáme nasekanou petržel.

    Dáme vychladit do lednice.

  • 5.

    Chřest se strouhankou a holandskou omáčkou

    Potřebujete na 4 porce: 500 g pečlivě oloupaného bílého chřestu, 500 g oloupaných brambor, “panko” nebo čerstvá strouhanka, olivový olej.

     

    Potřebujete pro holandskou omáčku: 100 g přepuštěné máslo, 100 ml bílé víno, 3 žloutky, 3 lžíce octa, sůl, pepř, cukr, hořčicové semínko, nové koření, jedna lžíce nadrobno nakrájené šalotky, chřestový vývar ze slupek.

     

    Postup: Chřest očistíme a slupky necháme vařit v osolené vodě s trochou cukru, citronem a kouskem bílého chleba, minimálně 20 minut.

     

    Holandská omáčka: ocet, bílé víno, koření a šalotku svaříme a přecedíme. Přidáme špetku soli, žloutky a nad párou vyšleháme do pěny. Sejmeme z ohně a postupně zašleháváme přepuštěné máslo.

     

    Oloupaný a očištěný bílý chřest přidáme k oloupaným bramborám do vývaru a vaříme v závislosti na tloušťce chřestu cca 5 až 7 minut. Vložíme na pánev do horkého másla, zlehka opečeme a zasypeme opečenou strouhankou.

     

    Dopečeme dozlatova a podáváme. Zbylý chřestový vývar uschováme, můžeme použít, například jako základ pro přípravu chřestového krému či rizota.

  • 6.

    Slaný chřestový koláč se špenátem a šunkou

    Potřebujete: 10 až 12 výhonků bílého chřestu (může být i zelený nebo oba), 1 balení listového těsta, 2 hrsti listového špenátu, 200 g dobré šunky, 150 g sýra ementál, 250 ml sladké smetany, 2 vejce, máslo na vymazání formy.

     

    Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu. Po zchlazení ve studené vodě chřest osušíme na kuchyňské utěrce.

     

    Do máslem vymazané koláčové formy o cca 30 cm průměru rozprostřeme listové těsto, dno propícháme vidličkou.

     

    Postupně dáme vrstvu špenátu, na kousky nakrájené šunky a sýra a zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně.

     

    Rovnoměrně od středu do vějíře vyskládáme na koláč uvařený chřest. Pečeme v troubě předehřáté cca 200 °C cca 45 až 50 minut – dokud sýr trochu nezhnědne.

  • 7.

    Party taštičky s chřestem s variací náplní

    Potřebujete na 12 porcí: 24 výhonků bílého chřestu (může být i zelený nebo oba), 3 balení listového těsta, 2 hrsti listového špenátu, 4 plátky sušené šunky, 120 g sýra s modrou plísní, 1 vejce na potření.

     

    Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu: Očištěný chřest vložíme pokud možno nastojato do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce. Bílý chřest vaříme 5 až 8 minut, zelený chřest 2 až 5 minut.

     

    Po zchlazení ve studené vodě chřest osušíme na kuchyňské utěrce. Rozválené listové těsto rozdělíme díly.

     

    Taštičky můžeme dělat s různou náplní. U prvního druhu na každý díl těsta položíme 2 přepůlené výhonky, na které rozložíme půl hrsti baby špenátu, pro druhý typ 2 přepůlené výhonky zabalíme do 1 plátku sušené šunky, pro třetí na chřest nastrouháme nebo nakrájíme asi 30g sýra s modrou plísní. Od každého druhu uděláme 4ks.

     

     Zabalíme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté cca 200 °C cca 20 až 25 minut dozlatova.

  • 8.

    Chřest zapečený s prosciuttem a parmezánem

    Potřebujete na 4 porce: 16 až 20 výhonků chřestu (bílý, zelený nebo obojí), stejný počet tenkých plátků sušené šunky (prosciutto, schinkenspeck, pršut…), 150 g parmezánu, 50 až 100 ml olivového oleje.

     

    Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu: Očištěný chřest vložíme pokud možno nastojato do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce. Bílý chřest vaříme 5 až 8 minut, zelený chřest 2 až 5 minut.

     

    Po zchlazení ve studené vodě osušíme na kuchyňské utěrce a každý výhonek zabalíme do plátku sušené šunky. Stačí, když je výhonek zabalený alespoň ze ⅔.

     

    Dno zapékací misky zastříkneme olivovým olejem, poklademe chřestem zabaleným v šunce, bohatě posypeme nastrouhaným parmezánem a ještě zastříkneme olivovým olejem.

     

    V troubě předehřáté na 200 °C zapečeme cca 10 min, až sýr lehce zezlátne. Podáváme například se salátem a toasty.

  • 9.

    Smažený chřest s domácí remuládou

    Potřebujete na 4 porce na remuládu: 200 g majonézy, 150 g bílého jogurtu, 1 sterilovaná okurka nasekaná najemno, ½ polévkové lžíce kaparů, naložených v octě, nasekaných najemno, 2 ančovičkové filety nasekané najemno, ½ čajové lžičky worchestrové omáčky, 2 čajové lžičky dijonské hořčice, pár kapek citronové šťávy, trochu čerstvě mletého černého pepře.

     

    Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu: Očištěný chřest vložíme pokud možno nastojato do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce. Bílý chřest vaříme 5 až 8 minut, zelený chřest 2 až 5 minut.

     

    Po zchlazení ve studené vodě osušíme na kuchyňské utěrce. Obalíme postupně v mouce, vajíčku a strouhance. Rozpálíme na pánvi dostatečné množství oleje a smažíme dozlatova.  Můžeme použít i fritovací hrnec při teplotě cca 160 °C.

     

    Necháme okapat na kuchyňské utěrce a podáváme s remuládou, zeleninovým salátem a pečivem nebo vařenými bramborami.

  • 10.

    Rizoto se zeleným chřestem

    Potřebujete na 4 porce: 500 g zeleného chřestu, 1 jarní cibulka nebo šalotka, jemně nasekaná, 125 g másla, 2 lžíce olivového oleje, 500 g italské rýže na rizoto, 100 ml suchého bílého vína, 1,5 l horkého kuřecího vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, 60 g strouhaného parmazánu.

     

    Postup: Omyjeme chřest, odkrojíme dřevnaté konce stonků a uvaříme podle základního receptu. Scedíme, necháme okapat a nakrájíme na kousky cca 4 cm.

     

    V kastrolu se širokým dnem nebo velké hluboké pánvi necháme rozpustit polovinu másla a olivový olej a necháme na něm osmahnout nasekanou cibuli do sklovata.

     

    Poté vsypeme rýži a mícháme, až se všechna zrnka obalí tukem a zesklovatí. Podlijeme vínem a mícháme, dokud se veškerá tekutina neodpaří.

     

    Postupně podléváme horkým vývarem, vždy 1až 2 sběračky a další přilijeme, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále mícháme. S podléváním pokračujeme, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale na skus – zhruba 15 až 20 minut.

     

    Rizoto odstavíme z ohně, důkladně vmícháme zbylé máslo a parmazán, poté vložíme kousky chřestu, aby se prohřály v rizotu, a dochutíme čerstvě namletým pepřem. Podle potřeby dosolíme.

     

    Podáváme ozdobené chřestovými špičkami.

     

    Zdroj: Český chřest 

    Fotogalerie
    11 fotografií

Dnešní horoskopy