Delikátní chřest: 10 nejlepších receptů letošní sezóny!
-
Kdy jindy ochutnat český chřest, než právě v době jeho sezony. Tuto zeleninu, která byla dlouhá léta jako „buržoazní přežitek“ opomíjena, určitě vyzkoušejte. Uvidíte, že ji zařadíte do svého běžného jídelníčku. Chřest je totiž bohatý na vitamíny a další látky. Snižuje cholesterol, upravuje krevní tlak. Má protizánětlivé účinky a čistí tělo, pomáhá při infekcích močových cest.
- 1.
Zelný salát s chřestem, jablkem a koprem
Potřebujete na 4 porce: 200 g zlehka vymačkaného kysaného zelí, 200 g zeleného chřestu nebo čerstvý oloupaný bílý chřest, 1 červené sladké jablko, hrst čerstvého kopru.
Postup: Jablko pokrájejte na velikost sirek. Chřest na tenčí plátky. Pokud použijete bílý, pečlivě jej předem oloupejte.
Kopr nasekejte na jemno.
Vše promíchejte s kysaným zelím a rozdělte do misek. Pokud vám vadí dlouhé kusy zelí, můžete i to nahrubo nasekat.
- 2.
Krémová chřestová polévka
Potřebujete na 4 porce: 10 až 12 výhonků čerstvého bílého chřestu, 1 jarní cibulka, nejlépe s natí, najemno nakrájená, 1 lžíce másla na zahuštění, 1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího, sůl a pepř na dochucení, 100 ml smetany na zjemnění, muškátový oříšek, pažitka nebo zelená petrželka na ozdobu.
Postup: Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky.
Do hrnce nalijte studený vývar. Přiveďte k varu, vsypte chřest a nasekanou jarní cibulku a povařte asi 20 minut, dokud nezměkne.
Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte smetanou.
Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!
Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nakrájejte nahrubo a vložte do horké polévky. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem nebo krutóny.
- 3.
Gnocchi s chřestem a brynzou
Potřebujete na 4 porce: 800 g gnocchi, 480 g zeleného chřestu zbaveného fialových konců, 160 g brynzy, 120 g špeku, sůl.
Postup: Špek pokrájejte na kostky, opečte dozlatova a odstavte.
Gnocchi uvařte podle návodu ve vroucí vodě. Na poslední dvě minuty vhoďte chřest pokrájený na plátky či menší špalíky. Sceďte a zlehka osolte.
Gnocchi rozdělte do talířů, posypte hrudkami brynzy a polijte vyškvařeným tukem se slaninou.
- 4.
Bramborový salát s chřestem
Potřebujete na 4 porce: 500 g (svazek) zeleného chřestu, 500g brambor grenaille, 3 červené cibule, 1 svazek hladkolisté petržele, chřestový vývar, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžíce vinného octu, sůl, pepř.
Postup: Nejprve důkladně očistíme chřest a odřízneme tvrdší konce. Ty vložíme do hrnce s osolenou vodou a necháme cca 30 min povařit.
Tím získáme chřestový vývar, který poté scedíme a přidáme do něj ocet, hořčici, sůl a pepř.
Mezitím si omyjeme brambory, které nakrájíme na půlky a dáme vařit do mírně osolené vody.
Uvařené brambory smícháme s nakrájenou červenou cibulí a chřestem.
Vše zalijeme vlažným ochucených vývarem, přidáme nasekanou petržel.
Dáme vychladit do lednice.
- 5.
Chřest se strouhankou a holandskou omáčkou
Potřebujete na 4 porce: 500 g pečlivě oloupaného bílého chřestu, 500 g oloupaných brambor, “panko” nebo čerstvá strouhanka, olivový olej.
Potřebujete pro holandskou omáčku: 100 g přepuštěné máslo, 100 ml bílé víno, 3 žloutky, 3 lžíce octa, sůl, pepř, cukr, hořčicové semínko, nové koření, jedna lžíce nadrobno nakrájené šalotky, chřestový vývar ze slupek.
Postup: Chřest očistíme a slupky necháme vařit v osolené vodě s trochou cukru, citronem a kouskem bílého chleba, minimálně 20 minut.
Holandská omáčka: ocet, bílé víno, koření a šalotku svaříme a přecedíme. Přidáme špetku soli, žloutky a nad párou vyšleháme do pěny. Sejmeme z ohně a postupně zašleháváme přepuštěné máslo.
Oloupaný a očištěný bílý chřest přidáme k oloupaným bramborám do vývaru a vaříme v závislosti na tloušťce chřestu cca 5 až 7 minut. Vložíme na pánev do horkého másla, zlehka opečeme a zasypeme opečenou strouhankou.
Dopečeme dozlatova a podáváme. Zbylý chřestový vývar uschováme, můžeme použít, například jako základ pro přípravu chřestového krému či rizota.
- 6.
Slaný chřestový koláč se špenátem a šunkou
Potřebujete: 10 až 12 výhonků bílého chřestu (může být i zelený nebo oba), 1 balení listového těsta, 2 hrsti listového špenátu, 200 g dobré šunky, 150 g sýra ementál, 250 ml sladké smetany, 2 vejce, máslo na vymazání formy.
Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu. Po zchlazení ve studené vodě chřest osušíme na kuchyňské utěrce.
Do máslem vymazané koláčové formy o cca 30 cm průměru rozprostřeme listové těsto, dno propícháme vidličkou.
Postupně dáme vrstvu špenátu, na kousky nakrájené šunky a sýra a zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně.
Rovnoměrně od středu do vějíře vyskládáme na koláč uvařený chřest. Pečeme v troubě předehřáté cca 200 °C cca 45 až 50 minut – dokud sýr trochu nezhnědne.
- 7.
Party taštičky s chřestem s variací náplní
Potřebujete na 12 porcí: 24 výhonků bílého chřestu (může být i zelený nebo oba), 3 balení listového těsta, 2 hrsti listového špenátu, 4 plátky sušené šunky, 120 g sýra s modrou plísní, 1 vejce na potření.
Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu: Očištěný chřest vložíme pokud možno nastojato do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce. Bílý chřest vaříme 5 až 8 minut, zelený chřest 2 až 5 minut.
Po zchlazení ve studené vodě chřest osušíme na kuchyňské utěrce. Rozválené listové těsto rozdělíme díly.
Taštičky můžeme dělat s různou náplní. U prvního druhu na každý díl těsta položíme 2 přepůlené výhonky, na které rozložíme půl hrsti baby špenátu, pro druhý typ 2 přepůlené výhonky zabalíme do 1 plátku sušené šunky, pro třetí na chřest nastrouháme nebo nakrájíme asi 30g sýra s modrou plísní. Od každého druhu uděláme 4ks.
Zabalíme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté cca 200 °C cca 20 až 25 minut dozlatova.
- 8.
Chřest zapečený s prosciuttem a parmezánem
Potřebujete na 4 porce: 16 až 20 výhonků chřestu (bílý, zelený nebo obojí), stejný počet tenkých plátků sušené šunky (prosciutto, schinkenspeck, pršut…), 150 g parmezánu, 50 až 100 ml olivového oleje.
Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu: Očištěný chřest vložíme pokud možno nastojato do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce. Bílý chřest vaříme 5 až 8 minut, zelený chřest 2 až 5 minut.
Po zchlazení ve studené vodě osušíme na kuchyňské utěrce a každý výhonek zabalíme do plátku sušené šunky. Stačí, když je výhonek zabalený alespoň ze ⅔.
Dno zapékací misky zastříkneme olivovým olejem, poklademe chřestem zabaleným v šunce, bohatě posypeme nastrouhaným parmezánem a ještě zastříkneme olivovým olejem.
V troubě předehřáté na 200 °C zapečeme cca 10 min, až sýr lehce zezlátne. Podáváme například se salátem a toasty.
- 9.
Smažený chřest s domácí remuládou
Potřebujete na 4 porce na remuládu: 200 g majonézy, 150 g bílého jogurtu, 1 sterilovaná okurka nasekaná najemno, ½ polévkové lžíce kaparů, naložených v octě, nasekaných najemno, 2 ančovičkové filety nasekané najemno, ½ čajové lžičky worchestrové omáčky, 2 čajové lžičky dijonské hořčice, pár kapek citronové šťávy, trochu čerstvě mletého černého pepře.
Postup: Chřest uvaříme dle základního receptu: Očištěný chřest vložíme pokud možno nastojato do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce. Bílý chřest vaříme 5 až 8 minut, zelený chřest 2 až 5 minut.
Po zchlazení ve studené vodě osušíme na kuchyňské utěrce. Obalíme postupně v mouce, vajíčku a strouhance. Rozpálíme na pánvi dostatečné množství oleje a smažíme dozlatova. Můžeme použít i fritovací hrnec při teplotě cca 160 °C.
Necháme okapat na kuchyňské utěrce a podáváme s remuládou, zeleninovým salátem a pečivem nebo vařenými bramborami.
- 10.
Rizoto se zeleným chřestem
Potřebujete na 4 porce: 500 g zeleného chřestu, 1 jarní cibulka nebo šalotka, jemně nasekaná, 125 g másla, 2 lžíce olivového oleje, 500 g italské rýže na rizoto, 100 ml suchého bílého vína, 1,5 l horkého kuřecího vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, 60 g strouhaného parmazánu.
Postup: Omyjeme chřest, odkrojíme dřevnaté konce stonků a uvaříme podle základního receptu. Scedíme, necháme okapat a nakrájíme na kousky cca 4 cm.
V kastrolu se širokým dnem nebo velké hluboké pánvi necháme rozpustit polovinu másla a olivový olej a necháme na něm osmahnout nasekanou cibuli do sklovata.
Poté vsypeme rýži a mícháme, až se všechna zrnka obalí tukem a zesklovatí. Podlijeme vínem a mícháme, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
Postupně podléváme horkým vývarem, vždy 1až 2 sběračky a další přilijeme, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále mícháme. S podléváním pokračujeme, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale na skus – zhruba 15 až 20 minut.
Rizoto odstavíme z ohně, důkladně vmícháme zbylé máslo a parmazán, poté vložíme kousky chřestu, aby se prohřály v rizotu, a dochutíme čerstvě namletým pepřem. Podle potřeby dosolíme.
Podáváme ozdobené chřestovými špičkami.
Zdroj: Český chřest