Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Patnáct tisíc zachráněných životů: Letecká záchranná služba v Plzni slaví třicet let

LZS v Plzni-Líních slaví třicet let provozu.
LZS v Plzni-Líních slaví třicet let provozu.  (Autor: Ministerstvo obrany České republiky)
Autor: rix - 
3. května 2021
18:54

Již třicet let Letecká záchranná služba v Plzni-Líních létá při svých akcích pro vážně zraněné pacienty. Za tu dobu již zachránili její zaměstnanci nespočet životů. Počet přepravených pacientů se vyšplhal až k patnácti tisícům.

„Posádku letecké záchranné služby tvoří dva piloti, palubní technik, lékař a sestra. Tři členové se starají o bezpečnost letu, dva se starají pacienty, ale dohromady jde o kompaktní tým, který si musí pomáhat,“ odtajňuje detaily plukovník gšt. Zdeněk Pašek.

Ačkoli jsou dnes vrtulníky pevnou součástkou leteckých záchranářů, v minulosti se uvažovalo spíše o využívání letadel. Výhody vrtulníků ale letadla jasně předčily.

Může přistát prakticky kdekoliv, let po přímce a vyšší cestovní rychlost oproti cestě po zemi proces záchrany výrazně urychlí. „Přežívají tak lidé, kteří by před pár roky umírali,“ vzpomínal před deseti lety Michal Mareček, tehdy zástupce velitele Centra letecké záchranné služby AČR.

Dále Mareček vysvětluje, jak je pro zaměstnance důležitá reálná praxe. „Kde jinde by se měli armádní lékaři a sestry naučit akutní medicínu než v souvislé praxi. My ji máme dnes a denně. Necvičíme na mapách nebo na figurantech, prostě 2 až 3krát denně, ve dne či v noci, letíme k reálným případům. Tomu říkám výcvik profesionála,“ sdělil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání