Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žádný čas na přípravu, zmatky a nejistota: Ředitel popsal potíže při návratu dětí 2. stupně do škol

Aktualizováno -
3. května 2021
11:35
Autor: ČTK - 
3. května 2021
11:11

Stát dal školám o nástupu žáků druhého stupně vědět pozdě, nedostatečně informuje o dodávkách testů a rotační výuka se pro druhý stupeň a gymnázia nehodí, uvedl při dnešním nástupu starších dětí do základních škol v Praze ředitel Malostranské základní školy a osmiletého gymnázia Tomáš Ledvinka. Jinak dnes podle něj škola při nástupu dětí a testování až na drobné zmatky problémy nezaznamenala. Jak dnes proběhl návrat školáků do pražských škol?

„Příprava byla hektická, protože oficiálně jsme se dozvěděli, že jdeme do školy, až v pátek dopoledne. I když jsme to věděli už ve čtvrtek večer z médií, tak ta pravidla a to faktické rozhodnutí přišlo až v pátek, takže na přípravu nebyl prakticky žádný čas,“ řekl ředitel. Dodal, že v pondělí ráno bylo třeba řešit drobné zmatky u dětí, jejichž rodiče si nepřečetli e-mail s instrukcemi, ale nešlo o nic zásadního.

V jedné ze tříd se staršími dětmi bylo již krátce po osmé testování téměř dokončeno, děti jen čekaly na výsledky na rozdaných testovacích setech. Učitelka v této třídě začala s testováním dříve, aby ušetřila čas na výuku. „Pokud to učitel zorganizuje tak, jak má od nás na papíře vytištěný návod, tak je to otázka 15, možná 20 minut, plus zapsání výsledků,“ vysvětlil Ledvinka.

Dodal, že při prvním testování na prvním stupni to bylo složitější a někde trvalo třídu otestovat i celou hodinu, poté se čas ustálil také na 15 až 20 minutách. Problematičtější jsou podle něj nově dodané testy, které mají o něco komplikovanější vyhodnocování. Není podle něj také jasné, jak to bude s dodávkami testů. „Teď doufáme, že na 14 dní máme testy zajištěny a že pak zase nějaké sady dostaneme, ale proslýchá se, že ne,“ řekl.

Doplnil, že administrativu komplikují různé druhy testů, protože pro každý je nutné vyplnit zvláštní formulář. „Myslím, že tohle jsou rozhodně práce, které neměly být hozeny na školy, že si tím státní orgány velmi alibisticky zjednodušily svoji úlohu,“ řekl.

Další testování na malostranské škole podle něj nebude standardně ve čtvrtek, ale až v pátek, a to kvůli přijímacím zkouškám na gymnázium. „To také hodnotím jako velmi negativní, že první týden, kdy jde druhý stupeň do škol, je týden přijímacích zkoušek, kdy minimálně dva dny je škola rozbitá, ale v některých středních školách i čtyři dny, protože mají třeba i čtyřleté studium,“ uvedl. Dodal, že stát také nijak neřeší situaci, kdy testování nebo nošení roušky odmítá někdo z personálu, což je případ jedné z učitelek v jeho škole. „Je to neřešitelný problém,“ řekl.

Problémy s rotační výukou

U druhého stupně je pak podle Ledvinky problematická i rotační výuka, protože neumožňuje vytvářet namíchané skupiny z různých tříd pro výuku jazyků a volitelné předměty. „Na prvním stupni je to v pořádku, tam tento problém nevzniká, ale na druhém stupni a na gymnáziu je to velký problém a velké zhoršení kvality výuky,“ uvedl. Na místě by podle něj bylo buď poslat do škol všechny děti, nebo, pokud je situace skutečně natolik vážná, pokračovat v čistě distanční výuce.

Jak jsou na tom školy s testy?

Obecně proběhl návrat dětí do pražských škol bez větších potíží. „Všechno bylo bez problémů. Děti přišly podle instrukcí včas. Je pravda, že byly všechny otestovány ve třídách, nikdo nebyl pozitivní. Máme minimum dětí, které nepřišly, protože rodiče si nepřejí testování. Je to řádově do deseti z pěti tříd druhého stupně,“ řekl ředitel ZŠ Drtinova v Praze 5 Libor Šrámek. Antigenních testů na covid-19 má škola zásobu ještě do konce tohoto týdne, dál ale už ne. Kvůli opakování tendru Správy státních hmotných rezerv by jí od příštího týdne chyběly a nepomůže jí ani změna testování na prvním stupni z frekvence dvakrát týdně na jednou týdně. Ředitel se proto chystá požádat o doplnění testů Národní pedagogický institut. Ministerstvo školství minulý týden školy informovalo, že krajská pracoviště institutu budou mít k dispozici 375 000 antigenních testů.

Dostatek testů na příští týden nemá ani ZŠ Jana Masaryka v Praze 2. Spotřeba se podle ředitelky Ivy Vláškové minulý týden zvýšila. „My jsme ještě testovali děti, které byly na konzultacích, a děti, které šly z deváté třídy na přijímací zkoušky,“ vysvětlila. Podle ní škola proto po poradě se zřizovatelem už objednala testy od firmy, která jí dodává také třeba hygienické potřeby. „Objednali jsme takové množství, aby to stačilo zhruba na 14 dní, snad pak už něco přijde od státu,“ řekla. Dnešní návrat části dětí na druhý stupeň byl podle ní jinak bez potíží.

Žádné větší problémy nezaznamenal ani ředitel ZŠ Strossmayerovo náměstí v Praze 7 František Rada. Testy na covid-19 podle něj možná škole vydrží do příštího čtvrtka, přesněji se to ale ukáže až začátkem příštího týdne, uvedl. „Pokud by to nestačilo, zřizovatel řekl, že je připraven to řešit,“ dodal.

Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého byl první den návratu žáků sice hektický, ale zvládl se i díky zkušenostem z předchozích rozvolňování. Masarykova ZŠ v pražských Klánovicích, kterou řídí, má testů dost. Na prvním stupni totiž již v dubnu přešla na PCR testy, takže jí zbyly zásoby antigenních testů na 14 dní, které nyní může používat na druhém stupni.

Děti druhých stupňů základních škol se dnes v rotační výuce vrátily do lavic kromě Prahy také v Královéhradeckém, Plzeňském, Karlovarském, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji. V metropoli, středních Čechách, Libereckém a Pardubickém kraji. Začaly také opět do školek chodit všechny děti, dosud mohli jen předškoláci. Již minulý týden se mateřinky naplno otevřely v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji.

Video  Tisková konference po jednání vlády. (29.4.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa