Informace o situaci na Opavsku poskytla policejní mluvčí Pavla Jiroušková. „Jedná se o nevybuchlou leteckou pumu německé výroby o hmotnosti 250 kilogramů. Od toho se odvíjí prostor, který musí být evakuován,“ uvedla policie. Jako bezpečný perimetr policie určila 1,5 kilometru.

„Policisté ve spolupráci s hasiči prošli 120 rodinných domů,“ řekla Jiroušková. Většina obyvatel podle ní ve svých domovech nebyla, protože už předtím poslechli výzev starosty v obecním rozhlasu. „Složky integrovaného záchranného systému evakuovaly pět desítek osob,“ uvedla policie.

Na Opavsku se během války odehrávaly těžké boje. Pozůstatky po nich v podobě nevybuchlé munice jsou tam nacházeny poměrně často hlavně při výkopových nebo zemědělských pracích.

Například v roce 2018 našli dělníci nevybuchlou leteckou pumu při výkopových pracích u zámku v Hlučíně. Z okolí tehdy bylo evakuováno téměř 300 lidí a uzavřena frekventovaná silnice I/56 spojující Ostravu s Opavou. Největší podobný zásah posledních let se uskutečnil v březnu roku 2015 na sídlišti v Opavě-Kateřinkách, kde kvůli nevybuchlé německé letecké pumě nalezené rovněž při výkopových pracích bylo na déle než čtyři hodiny evakuováno na 700 lidí.

Video
Video se připravuje ...

Válečnou leteckou pumu objevili tak v srpnu 2020 v Brně. Policie ČR Brno

Fotogalerie
16 fotografií