„Můj otec vyrůstal v dětském domově jako vy, pane Okamuro. S maminkou podporují mě a mého partnera, s nímž žiju už 34 let a letos v červenci oslavíme 15 let od registrace. Před 15 lety mnozí politici hrozili rozpadem rodiny, když si občané, jako jsme my dva s Pavlem, řeknou ‚ano‘. Povím vám, jak je to ve skutečnosti: u nás v ulici máme dva hetero páry. Vzali se po našem obřadu, jedny jsem dokonce oddával. Teď už mají dvě děti a žijí podle všeho šťastný život. Vaše obava, že zničíme rodiny, se tedy rozhodně nepotvrdila. Mohl jste se na protest přivazovat ke stromu, vykřikovat zaklínadla, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat,“ vzkázal politikovi producent Janis Sidovský (53), partner zpěváka Pavla Vítka (58), skrze facebook. „Žijeme radostný život, ať vás to štve, nebo ne,“ dodal věcně.

Mlčet nezůstal ani mladý youtuber a influencer Karel Kovář (24), známější ve světě internetu jako Kovy. „Manželství je pojem, s nímž přišel člověk, a tak se v čase logicky mění. Už nepotřebujeme souhlas vrchnosti. Představte si, že byste museli na městský úřad a úřednice vám zamítla sňatek. Nebo vám svatbu, stejně jako dříve, dohodli rodiče a vybrali vám, koho si musíte vzít. Nikdo by se vás neptal, koho milujete. Podobně jako manželství se měnilo i volební právo. Není to tak dávno, co nesměly volit ženy a návrhy na to, aby mohly, byly ‚nepřirozené, směšné a svět spěl do záhuby‘,“ připomněl.

Problém vidí především v právní rovině. Kdyby se s partnerem registroval, nemá ani zlomek toho, co „normální“ páry v manželství: Nemohl by automaticky dědit, nemá právo na společné jmění, zákonným rodičem dítěte by byl pouze jeden z nich...

VIDEO: Manželé Vítek a Sidovský: Prozradili, kdo z nich je doma šéf!

Video
Video se připravuje ...

Manželé Vítek a Sidovský: Prozradili, kdo z nich je doma šéf! David Turek, Lukáš Červený, Jaroslav Bouda

„Nejsem auto, abych se někde registroval. Z konverzací s mými hetero kámoši i kámoškami soudím, že láska, kterou cítím a prožívám, je identická s tou, kterou prožívají oni. Jako blbec se směju do telefonu, když čtu jeho zprávu, těším se na každý společný moment, není jiného místa na světě, kde bych byl raději, než po jeho boku. Je to ta nejsilnější a nejkrásnější emoce, co jsme jako lidské bytosti schopni cítit. A pokud je stejná láska, proč by měl být jiný svazek a práva? Řeknu to takhle: pokud bych si jednou mohl vzít člověka, kterého miluji, uzavřít civilní sňatek, byl by to ten nejkrásnější den v mém životě. Budu snít o tom, že se jednou takového dnu dožiju,“ napsal v hojně lajkovaném postu na instagramu.

Mladý účastník poslední řady taneční soutěže StarDance ...když hvězdy tančí, jenž své názory sdílel veřejně, se dočkal více než 75 tisíc souhlasných „lajků“ a celé řady komentářů. Své sympatie s ním sdílely například herečky Ester Geislerová (37) či Daniela Šinkorová (48) a srdíčkem ho ocenil i herec Jan Cina (33), mimochodem také homosexuální orientace – již několik let randí s hercem Petrem Vančurou (36). On sám na sociálních sítích sdílel jenom instastories, v němž se radoval ze skutečnosti, že návrh zákona o manželství pro všechny, postupuje do druhého čtení. Podobně jako například jiný slavný homosexuál, moderátor Jan Musil (53), jenž se společně se svým o 22 let mladším životním partnerem Jakubem Bialým (31) registroval v září roku 2016.

Fotogalerie
34 fotografií