Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na party v Dukově paláci byl i šéf Hradní stráže, čeká ho trest. A režisér Strach se přiznal fotkou?

Autor: David Polák, kal, ula, bel - 
29. dubna 2021
21:56

Přímo v sídle pražského arcibiskupa a kardinála Dominika Duky (78) se v úterý večer slavilo. A to i navzdory tomu, že Češi se mají pořád scházet nejlépe ve dvou a pořádání akcí není povoleno. Mezi těmi, které odhalili fotografové Blesku, byl i velitel Hradní stráže Jaroslav Ackermann. Čeká ho kárné řízení, potvrdil Blesku mluvčí Jiří Havel. Totéž čeká šéfa Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky Martine Baláže a jeho zástupce Martina Kincla, uvedl to portál Deník N. Večírkem se zabývá i policie.

Večírek s luxusním pitím a doutníky byl pořádán v úterý na střeše Arcibiskupského paláce. Akce se zúčastnili lidé blízcí kardinálovi Dominiku Dukovi, který měl o den dříve narozeniny.

Blesk odhalil, že mezi účastníky večítrku byl i šéf Hradní stráže Jaroslav Ackermann. A nejspíš ho čeká trest. „Důvod a okolnosti návštěvy velitele Hradní stráže plukovníka Jaroslava Ackermanna v Arcibiskupském paláci nebudeme komentovat. Služební orgán s velitelem Hradní stáže zahájí kázeňské řízení pro podezření ze spáchání přestupku,“ řekl Blesku mluvčí hradní stráže Jiří Havel.

Mlžení kolem večírku

„Byla to naše soukromá akce,“ řekl Blesku po chvilkovém zapírání »převozník pražský« Zdeněk Bergman. Ten vlastní společnost Pražské Benátky převážející turisty po Vltavě. Právě on byl jedním z těch, koho fotografové Blesku na pražských Hradčanech zachytili.

Když se ale Blesk snažil zjistit, co přesně se konalo za party a kdo všechno se účastnil, začal Bergman uhýbat. „To vám nedokážu říci… bylo to krátké přátelské pracovní setkání,“ odpověděl s tím, že neví, kolik lidí se přesně účastnilo, ale že sám se zdržel jenom na chvíli. Podle fotografií ale večírek trval nejméně od půl šesté večer asi do jedné ráno a on sám se ho celou dobu účastnil.

Mezi dalšími účastníky byl také Vojtěch Mátl, sekretář a pravá ruka kardinála Duky.

Kárné řízení za chybějící respirátor

Jak upozornil Deník N, večírku se zúčastnil také vedoucí Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky Martin Baláž. Ten nechtěl svou účast komentovat, pouze zopakoval větu o pracovním jednání a odkázal se na policejní prezidium.

To Deníku N potvrdilo, že s Balážem je sice zahájeno kárné řízení, ale kvůli tomu, že podle fotografií nemá nasazený respirátor.

„Důvod a okolnosti účasti pana ředitele Baláže v sídle Arcibiskupství pražského nebudeme komentovat. Služební funkcionář ale zahájil kázeňské řízení pro podezření ze spáchání přestupku, a to na základě zveřejněných fotografií, kde se pan plk. Baláž pohybuje na veřejnosti bez ochranného prostředku dýchacích cest,“ sdělila Deníku N mluvčí prezidia Kateřina Rendlová. Ze stejného důvodu vede kárné řízení i s Balážovým zástupcem Kinclem. I jeho nachytali fotografové Blesku.

„Jeden z nejkrásnějších pohledů světa“

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček naopak uvedl, že záležitost Hrad nezkoumá a ani se jí nezabývá. Na tom, že šlo o pracovní schůzku, která se navíc týkala připravovaného festivalu Navalis, trvá i Dukův mediální poradce Romuald Štěpán Rob.

Oslavu zcela odmítá komentovat arcidiecéze. K situaci se nebudeme vyjadřovat,“ sdělil stroze Blesku mluvčí Arcibiskupství pražského Jiří Prinz.

Případem už se zabývá policie, která se o večírku dozvěděla právě z médií. „Věc již prověřujeme. V případě zjištění podezření na nerespektování vládních nařízení vše oznámíme příslušnému správnímu orgánu k dořešení,“ sdělil serveru iROZHLAS mluvčí pražských policistů Jan Rybanský.

Fotografii, která je zřejmě pořízena právě na střeše Arcibiskupského paláce, vystavil na facebooku i režisér Jiří Strach s komentářem: „Jeden z nejkrásnějších pohledů světa“. Ten se však také obrnil mlčením. Autor legendární pohádky Lotrando a Zubejda nereaguje ani na desítky komentářů pod svým statusem.

Režisér Jiří Strach se pochlubil fotkou ze střechy Arcibiskupského paláce. Režisér Jiří Strach se pochlubil fotkou ze střechy Arcibiskupského paláce. | reprofoto Facebook

Video  Duka našel na koronaviru světlou stránku: Mladí už vědí, jak vypadal výjimečný stav.  - abl
Video se připravuje ...

Renata Amadi ( 1. května 2021 01:36 )

Ať se baví, proč ne. Ale nelze kázat vodu a pít vino

Renata Amadi ( 1. května 2021 01:34 )

A co vy? Co proti tomu uděláte?

Renata Amadi ( 1. května 2021 01:31 )

Cítím zklamání. Dokonce i Duka? Opět lidé, kteří jsou něco víc a na koho se zákony a omezení nevztahují? Smutne

lubosbeyr ( 30. dubna 2021 18:44 )

Církev nadělala víc zla než kdo jiný. Poplatní každému režimu, spolčí se i s ďáblem až bude u moci.

Ksel ( 30. dubna 2021 11:39 )

Hrdinové odporu proti budování covidové diktatury měli jasně říct, že se nehodlají podílet na budování covidově-fašistické diktatury a proto ostentativně porušují nesmyslná nařízení covidových fašistů. Takhle se z nich vyklubali alibističtí slaboši na úrovni vždy konformních prodejných duší lokajských typu Arenbergera.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa