Transplantace dělohy je poměrně nový zákrok, poprvé se o ni pokusili na přelomu tisíciletí v Saúdské Arábii, zákrok však nedopadl úspěšně. V roce 2011 provedli obdobný zákrok v Turecku a pacientka otěhotněla, v prvním trimestru ale potratila. Úspěšnější byli lékaři ve švédském Göteborgu o rok později, ve Švédsku se v září 2014 poprvé podařilo ženě s transplantovanou dělohou donosit dítě.

16hodinový zákrok

Experimentální transplantaci mohla podstoupit podle přednosty IKEM Jiřího Froňka jen mladá a zdravá žena, která má dlouhodobého partnera a touží po dítěti. Oba museli také souhlasit s tím, že se jim případný budoucí potomek narodí po umělém oplodnění. Kolotoč příprav trval půl roku. Zákrok trval podle Froňka asi 16 hodin a byl velmi náročný. V děloze jsou totiž milimetrové cévky. Dárkyně byla propuštěna už po šesti dnech od zákroku a příjemkyně po deseti dnech pobytu v nemocnici.

Jana se prvně dozvěděla o možnosti transplantace dělohy od své gynekoložky. Před zákrokem obavy neměla žádná z pacientek – ani dárkyně, ani příjemkyně. „Tím, že jsme měly opravdu podrobné informace o zákroku včetně rizik s ním spojených, tak jsme obavy neměly,“ řekla krátce po zákroku Jana. Na otázku novinářů, co pro paní Janu, která přišla v 16 letech na to, že dělohu nemá, transplantace dělohy znamená, jednoznačně odpověděla: „Pro mne je to šance mít s manželem vlastní miminko.“

10 transplantací dělohy

Lékaři v IKEM mají na svém kontě zatím deset transplantací děloh, pět orgánů bylo od žijících dárkyň, pět od zemřelých. Sedm žen nový orgán stále má, u tří jej lékaři museli kvůli zdravotním komplikacím odstranit. Tři ženy s transplantovanou dělohou otěhotněly a porodily zdravého potomka, další se podle Froňka na těhotenství chystají. Některé z žen, které už porodily potomka, uvažují i o druhém.

Všechny ženy s transplantovanou dělohou podle Froňka podstupují metodu umělého oplodnění, kdy už mají předem připravená vlastní embrya. „Obecně platí a je to už dnes prokázáno jinými centry, že čím dříve po transplantaci žena otěhotní, tím lépe pro ni, i kvůli možným komplikacím,“ uvedl transplantační chirurg.

Dvě děti se narodily po transplantaci dělohy od žijící dárkyně, jedno dítě je z dělohy od zemřelé. „Troufám si odhadnout, že většina transplantací dělohy bude do budoucna od žijících dárkyň,“ konstatoval Froněk, který byl u porodů všech tří dětí z transplantovaných děloh. Najít vhodnou zemřelou dárkyni je totiž podle něj obtížné.

Dělohu českým pacientkám darovaly například jejich matky nebo teta. Nevadilo ani to, že dárkyně byla po přechodu. „Máme dárkyni, která již byla v menopauze. Děloha po transplantaci v horizontu týdnů začala menstruovat na základě spontánní hormonální stimulace příjemkyně. Věk, zdá se, není nejdůležitější faktor, ale jistě hraje svoji roli,“ řekl transplantační chirurg.

Video
Video se připravuje ...

Transplantace dělohy. Blesk TV

Fotogalerie
15 fotografií