Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po osvobození koncentračního tábora nastal masakr: Američané bez soudu postříleli desítky nacistů

Autor: chal - 
29. dubna 2021
17:32

Během druhé světové války spojenci o existenci nacistických koncentračních táborů věděli. O tom, k jakým zvěrstvům v nich docházelo, ale dlouho neměli ponětí. Americké vojáky, kteří na konci války osvobozovali Dachau, proto čekal obrovský šok. Podmínky panující ve vyhlazovacím táboře na ně tak dolehly, že se posléze sami zřejmě dopustili válečného zločinu a bez soudu popravili válečné zajatce z řad dozorců a vojáků.

Pád Třetí říše byl na konci dubna 1945 a spojenecká vojska mířila stále hlouběji do Německého vnitrozemí. Postupně tak docházelo k osvobozování koncentračních táborů. Jedním z prvních byl koncentrační tábor Dachau, kterým v průběhu války prošlo přes 200 tisíc vězňů.

Když se do Dachau dostali 29. dubna Američané ze 45. pěší divize, nemohli věřit svým očím. Kromě víc než 30 tisíc zubožených vězňů našli další stovky, možná tisíce zavražděných lidí ležet na hromadách přímo před vlaky, kterými se do Dachau dostali.

V Američanech se mísily emoce. Znepokojení, hněv, znechucení… Vyhrocená situace skončila masakrem. Američané postavili zajaté nacistické dozorce ke zdi a bez soudu je všechny postříleli. Podle svědků se jednalo o nižší desítky dozorců a vojáků, kteří se v Dachau léčili ze zranění, ke kterým přišli na frontě.

Poprav nacistů se zřejmě účastnili i vězni, kterým Američané poskytli zbraně. Kromě dozorců a vojáků pak rukama osvobozených vězňů také umírali takzvaní kápové, tedy dozorci z řad vězňů.

Přesný počet lidí popravených po osvobození koncentračního tábora Dachau je nicméně neznámý. Vyšetřování těchto událostí totiž na příkaz generála Pattona předčasně skončilo.

dostojevskij ( 30. dubna 2021 15:25 )

Vašek Havlů byl Němci kolíbán, proto to omlouvání!!! Co si mysleli??? Že jim budou líbat ruce, za ta zvěrstva, která si my dnes ani nedokážeme představit??? Paní Amortová prošla jejich lékařskými pokusy, přežila, pak se jí posmívali, že je alkoholička.... OSTUDA!!!!! Dodnes nechápu, jak přeživší mohli fungovat. Hluboká úcta a poklona. Poklona jak americkým, tak ruským vojákům!!! Padli,bojovali, abychom my dnes mohli ŽÍT!!!!!

vaber ( 30. dubna 2021 14:08 )

naši bratři Američané se chovali vždy mírumilovně a spravedlivě , na civilisty hodili atomovou bombu , vyvraždili 20milionů Indiánů a ukradli jim zem, přivezli si miliony otroků, lynčovali bez soudu ,jsou v každé válce , prostě dělají samé správné věci a celý svět je za to chválí

krkoun ( 30. dubna 2021 09:28 )

cid2000 konečně někdo řekl pravdu, za to co tady němci za války prováděli jim lezeme do zadku a na ty co nás osvobodili nadáváme kde to jen jde. Píši to přestože mne osvobodili američani.

snehulak ( 30. dubna 2021 07:52 )

Patton dobře věděl, že nic jiného si nezasloužili. Zvlášť ti SS co tam rehabitilovali týráním vězňů. Ostatně, stará známá pravda : Vítězové se válečných zločinů nedopouštějí. Mrtví obyvatelé z Hirošimi a Nagasaki by mohli vyprávět, kdyby mohli.

zada ( 30. dubna 2021 07:14 )

co to na nás zkoušíte pane pisateli?!?!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání