V rámci modernizace svého včelaření se manželé se dvěma malými syny rozhodli, že si pořídí co nejstarší maringotku a přestaví ji na kočovný včelín.

Jelikož se nám ale v podstatě náhodou loni v létě podařilo zakoupit od světských maringotku vyrobenou v Kladně v roce 1921, přišlo nám ji, i když byla v dezolátním stavu, na včelín škoda, a tak jsme se rozhodli, že si ji pokusíme zrestaurovat do původní podoby,“ popisuje Lucie Čečková.

Odreagovat se od covidu

Během průběhu covidové pandemie byl Luciin manžel Jan, který pracuje jako záchranář, hodně v práci, takže se do maringotky chodil po nocích spíše odreagovat a Lucie ho sledovala z pracovny z home office od počítače.

Manželův tatínek, který se celý život živil jako restaurátor, se od počátku podílel na kompletní rekonstrukci maringotky. Ta byla celá rozebrána a  konstrukce zpevněna. Dřevěné prvky rámů byly hojně napadeny dřevokazným hmyzem, proto bylo nutné velkou část konstrukce vyměnit a vyrobit novou,“ popisuje Lucie.

V době vzniku maringotky se hodně prvků dělalo z bukového a dubového dřeva, což manželé respektovali i při výměně jednotlivých prvků. Vnější část maringotky je vyrobena z modřínu.

Maringotka v háji březovém

Teď v dubnu rodina konečně maringotku traktorem převezla na vysněné místo. „Máme ji momentálně umístěnou v březovém háji na vlastním pozemku s krásným výhledem na Želivku. Může být obytná celoročně, je vybavena kamny a je kompletně zateplená. Určitě výrazně kvalitněji, než v době svého vzniku. Ale ještě jsme to neměli možnosti vyzkoušet, uvidíme letošní zimu,“ usmívá se Lucie.

Vzhledem k historii maringotky do ní manželé nechtěli umístit sociální zařízení, které tam nepatří, tudíž sprcha i wc je venkovní. A na kolik rodinu rekonstrukce vyšla?

„Času a práce stála nespočet, financí také nemálo. I s jejím nákupem a vybavením jsme se přiblížili půl milionu korun. Veškeré práce jsme si ale dělali sami," dodala Lucie, která si maringotku zařídila podle svého vlastního stylu a vkusu. „Před pár lety jsme si v podobném duchu postavili dům, tak jsme se letos vyřádili na něčem trochu menším,“ uzavírá s úsměvem.

Blesk Podcast: Koronavirus je vztyčený prst Země, říká Mnislav Zelený Atapana

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Koronavirus je vztyčený prst Země, říká Mnislav Zelený Atapana Blesk

Fotogalerie
20 fotografií